Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Elbocsátja dolgozóinak negyedét a hőszolgáltató

Szeged - 200-ból 46 dolgozójától válik meg a Szegedi Hőszolgáltató Kft., a döntést utolsó intézkedéseként a menesztett ügyvezető írta alá. Az új igazgató tüzet olt, de tehetetlen.
 Csapás csapás hátán

Egy éve írtuk meg, hogy 2013-ban 1,8 milliárd forint állami támogatást kapott a Szehő. Ez nem volt elég, mert a rezsicsökkentés, a közműadó, a tranzakciós adó, az energiahivatali felügyeleti díj miatt 2013 végére fizetésképtelenné vált. A hiányzó 1 milliárd forintból a város – 51 százalékos tulajdoni részének arányában – 510 millió forintot volt kénytelen átutalni. A pénzt a társaságnak 2015 májusáig kellene visszafizetnie. A helyzet tovább romlott többek között azzal, hogy tavaly októbertől újabb 3,6 százalékos rezsicsökkentésről döntött a kormány. Novemberben a társasággal felmondta a szerződést a gázszállítója az orosz–ukrán konfliktus miatt. A gázkereskedő a magántulajdonos cégcsoportjába tartozik, ausztriai bejegyzésű, így a Szehő a gázért nem fizetett áfát, ami évi 400-500 millió forinttal javította a cég likviditását. Az energiahivatal az új szállító kiválasztásáig az állami Magyar Földgáz-kereskedelmi Zrt.-t jelölte ki szolgáltatónak. Az ellátás biztosított.

– Szerdán dolgozunk utoljára, a cég utcára tesz a közel 200 alkalmazottjából 46-ot – hívták szerkesztőségünket a Szegedi Hőszolgáltató Kft. kétségbeesett dolgozói. Mindketten névtelenséget kértek.

– Szeptemberben 15 ember menesztéséről volt szó. Azt még megértettük volna, de novemberre eldurvult a helyzet, 46 lett belőle. Azzal indokolták, hogy veszteséges a cég. Mindössze 5-en tudnak nyugdíjba menni, mi, a többiek viszont lógunk a levegőben. Az üzemi megállapodás szerint a ledolgozott éveink számától függően jár a felmondási idő és a végkielégítés, aztán jön a nagy semmi. A 60-hoz közelieket senki nem fogja felvenni. Eddig is megfeszítetten dolgoztunk, hiszen veszélyes üzem a miénk forró vízzel, robbanásveszéllyel. Most is a fizikai állományt tépázta meg a cégvezetés, nem az irodait, a fűtőket például megfelezték. Vastagon betett nekünk a rezsicsökkentés.

Hívtuk a 49 százalékos magántulajdonos által delegált ügyvezetőt, aki kizárólagosan gyakorolja a munkáltatói jogokat, de Básthy Gábor betegszabadságát tölti. Az önkormányzatot képviselő igazgató, Kóbor Balázs az első munkanapján szembesült a drasztikus leépítés tényével.

Kérdésünkre megerősítette, valóban 46 dolgozó elbocsátásáról van szó. Azzal függ össze a döntés, hogy végletekig leharcolt cégről van szó, a tavalyi vesztesége 260 millió forint, és az idei ennél várhatóan csak több lesz. Ezenkívül jóval kevesebb állami kompenzációt kap a társaság, mint amennyi a rezsicsökkentés miatt kellene. Az ügyvezető megjegyezte, az ő kinevezése előtt keletkeztek a problémák. Belépése előtti napon írta alá a felmentett ügyvezető, Martonosi István a kisebbségi tulajdonos kifejezett kérésére. Kóbor Balázs első dolga volt, hogy kidolgozzon az elbocsátásra egy korrekt sávos megoldást átképzéssel, nyugdíjazással, és fellebbezzen.

A működés nehezen, de egyelőre fenntartható. Betett nekik a rezsicsökkentés. Illusztráció: Segesvári Csaba
A működés nehezen, de egyelőre fenntartható. Betett nekik a rezsicsökkentés. Illusztráció: Segesvári Csaba

Tájékoztatta a tulajdonosokat, kérte, hogy változtassanak a döntésen, és egyeztetett az üzemi tanáccsal. A kisebbségi tulajdonos azóta sem reagált, változást nem sikerült elérni. Hozzátette, a kintlévőségek miatt szükség van racionalizálásra, ami a létszámot is érinti, de nem ilyen inkorrekt módon. Az osztályvezetők tájékoztatása szerint a működés nehezen, de fenntartható. A leépítés idén semmit nem javít a cég helyzetén, jövő évtől is csak 25-30 milliót nyernek vele.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint a Szehő 35 fős (33 fő fizikai és 2 fő szellemi) munkavállalólétszám-leépítést jelentett be decemberben a szegedi munkaügyi kirendeltségen. 10 szakmunkás, 22 betanított munkás, 1 segédmunkás, 1 ügyintéző és 1 ügyviteli alkalmazott veszti el állását január 15. és április 14. között. Pénteken a kirendeltség a munkáltatóval egyeztetve csoportos tájékoztatót tart az érintetteknek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszakerültek a Fő fasori jelzőtáblák

A Fő fasoron még az önkormányzati választások idején kezdődtek vízközmű-felújítási munkálatok, amelyek karácsony előtt fejeződtek be, ám a táblák sokáig nem kerültek vissza az iskola környékére. Tovább olvasom