Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Elbocsátottak 10 sztrájkoló postást

Szeged - Utcára került 8 szegedi és 2 csongrádi kézbesítő. Részt vettek a tavaly karácsony előtti sztrájkban, ami miatt a Magyar Posta Zrt. bírósághoz fordult. Az első fokú télet szerint jogellenes volt a sztrájk. Az elbocsátottak fellebbeznek.
Korábban megírtuk, hogy a tavaly karácsony előtti kétnapos kézbesítői sztrájk leginkább Szegedet érintette: ötből négy kézbesítő nem dolgozott. Csongrádi kollégáikkal együtt ők adták az országban sztrájkolók felét. A Magyar Posta Zrt. 11 ezer kézbesítője közül az országban 152-en léptek sztrájkba. Ebből 67-en Szegeden, 9-en a csongrádi hivatalban nem vették fel a munkát. A Magyar Posta a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordult, amely első fokon jogellenesnek ítélte a munkabeszüntetést. A társaság tegnap közleményben tudatta, hogy rendkívüli felmondással megszüntette 29 dolgozójának munkaviszonyát, 120-at pedig írásbeli figyelmeztetésben részesített.

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője lapunknak azt mondta, mindezt el lehetett volna kerülni. – A sztrájkot megelőző tárgyalások során többször felhívtuk a szakszervezet figyelmét, hogy jogalap nélkül akarják a munkát beszüntetni, ezt a jegyzőkönyv is rögzítette. Felnőtt emberek ültek az asztalnál, tudhatták, miről van szó; a Magyar Posta lelkiismerete tiszta. A jogellenes munkabeszüntetés súlyosan sértette a vállalat jogos gazdasági érdekeit, csorbította a jó hírnevét – tette hozzá.

Kirúgták a sztrájkoló postásokat. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Lédeczi Lambertet, a Kézbesítők Szakszervezetének alelnökét is elbocsátották. Ennek ellenére azt mondja, megérte sztrájkolni. – A pesti ingatlanok eladásából származó egyszeri, százezer forintos kifizetést kértünk minden postai munkavállaló számára, erre pedig az ügyvédünk szerint is volt jogalapunk. A felmondás mindenkit meglepett, hiszen csütörtökön reggel még felvettük a munkát, aztán hívattak bennünket. Nem ijedtünk meg, hiszen az elsőfokú döntés nem jogerős. Ráadásul az is szerepel az elbocsátás indokaként, hogy 10 százalékos béremelésért sztrájkoltunk, holott erről szó sem volt. Egyeztettünk a jogászunkkal, és megtesszük a válaszlépéseket.

Hét szegedi és a két csongrádi elbocsátott kézbesítő szakszervezeti tisztségviselő is egyben, egy kollégájukat pedig azért tették utcára, mert állítólag sztrájkra buzdított.

Kártérítést követel a Posta

A Magyar Posta szerint arányos és jogszerű munkaügyi döntést hoztak „a lakosság, az üzleti ügyfelek és a törvénytisztelő, sok áldozatot vállaló postások érdekében". A társaság polgári perben kártérítési igényt nyújt be a Kézbesítők Szakszervezete ellen, amelyben a kimutatható kár megtérítését követelik az érdekképviseleti szervezettől. Ennek összegét még számolják.

Olvasóink írták

108 hozzászólás
 • 108. CID 2010. január 10. 22:09
  „107 : Ebben mondjuk van némi igazság, de akkor ne azért tüntessenek, és rontsák a cégek nem túl fényes renoméját, hogy ők is kapjanak a koncból. Hidd el, más cégeknél sem jobb a helyzet, és ez nem azért fog megváltozni, mert egy-két kézbesítő rázza a lábát, hogy kapjanak az eladott ingatlan árából. És akkor nem említem a vasutasok követeléseit. Nagyon nagyon kevés ember szimpatizál a sztrájkolókkal, lehet nem véletlen.”
 • 107. Szusi 2010. január 10. 20:43
  „Amúgy meg szerintem a T. Főnökeink nagyobb kárt okoznak a cégnek mint a dolgozók. Ha veszteséges egy vállalkozás milyen alapon osztogatnak milliós jutalmakat.”
 • 106. Szusi 2010. január 10. 20:41
  „CID! Te mondtad nem én, hogy trehány, ingyenélő banda. Én tudom miről beszélsz. A nagyapám, az apám és a férjem is mozdonyvezető volt, van. Én is a vasúton kötöttem ki. Biztos sokan dolgoznak trehányul de ezért nem kellene általánosítani.”
 • 105. CID 2010. január 10. 20:24
  „104 : Nem azt fikáztam, hogy mi a munkájuk, hanem azt, ahogyan csinálják, és természetesen, tisztelet a kivételnek, mint mindig, de ez gondolom mindenkinek egyértelmű. Amikor te cigányozol, gondolom, te sem minden romára szórod a fikát ? :)

  Szusi : Semmivel sem végeztem könnyebb munkát, mint a vasutasok nagy része. Anno amikor, nagyapám, dédnagyapám tanoncként belapátolt egy úton
  30-40 mázsa szenet, na az nehéz munka volt. Már miért utálnám a vasutasokat, amíg suliba jártam szabadjeggyel utaztam, első osztályon, meg hát akkor utálnom kellene a felmenőim nagy részét :)
  Azokat utálom akik elmennek a vasúthoz dolgozni, aztán meg sztrájkolgatnak, megbénítják a fél országot, irreális követelésekkel. Nem azért sztrájkolnak, okoznak több száz millás kárt az országnak, hogy mindenkinek jobb legyen, csak magukért. Postások dettó.”
 • 104. lidocain 2010. január 10. 19:25
  „100-as
  én meg a démásznál dolgoztam nyári munkán nem is keveset mégsem tudom mi megy ott ma. nem is érdekel. de mégsem gyalázom más munkáját. ennél kevesebb alpári dolog van,mint fikázni amivel a másik foglalkozik.

  a cikkhez: a mi postásunk sem végzi el a munkáját 100 százalékban. sőt! levelet személyesen még tőle soha nem sikerült átvenni,mert nem jön fel csak bedobja az értesitőt. de mégsem kelnék mosolyversenyre önmagammal ha sztrájkolt volna és őt is kirúgják.”
 • 103. lidocain 2010. január 10. 19:20
  „98-as
  pont leszarom,hogy a városi vezetők mennyi prémiumot kapnak.”
 • 102. Szusi 2010. január 10. 16:27
  „A jellemzésünket meg köszönjük. :-) Imádom az általánosítást. Nyári meló? Biztos kemény fizikai munka volt! Vagy beletiportak a lelkedbe és ezért utálsz minket? ;-)”
 • 101. Szusi 2010. január 10. 16:15
  „100. CID 2010.01.10. 15:48
  A vasúton a kollektív szerződés ilyet ír? Mond már el hol? Akkor megyek a főnökhöz reklamálni, hogy én nem kaptam semmit. Akik átmentek a cargóhoz azok igen de mi nem.”
 • 100. CID 2010. január 10. 15:48
  „lidocain : Ahhoz , hogy leakadjak rólad, rád kellett volna kattannom, erre az esély akkora mint légy seggén a pattanás :)
  Dolgozok, versenyszférában, nem egy államilag dotált cégnél, vagy egy monopolhelyzetben lévő társaságnál. Anno, nyárimunkán dolgoztam nem keveset a vasútnál, van némi tapasztalatom mi megy ott.

  Amúgy ha nem tetszik, hogy nem ért veled egyet valaki és ezt szóvá is teszi, akkor tudod mit tehetsz.......:)”
 • 99. Mikéne 2010. január 10. 13:28
  „Sztrájk, vagy sztrájkellenes? Postás, vagy nem postás? Dolgozó, vagy vezető? Sokan írtatok sok mindent. A vezetők leírják a saját véleményüket, a dolgozók megpróbálnak szélmalomharcot vívni, az ellen, amit ők vállaltak. Írják többen, hogy kézbesítők voltak. Amennyiben így van, miért nem látják tisztán, hogy ez az úgy nevezett sztrájk nem a dolgozók jobblétéről szólt, hanem a saját öntelt elgondolásuk alapján működő lázadásról?”
 • 98. flexsnake 2010. január 09. 23:16
  „97. ne feledd ezt a hozzászólásod mikor a városi vezetők megkapják a pénzük vagyis:

  ,,azt hogy kinek mi jár azt nem te döntöd el"”
 • 97. lidocain 2010. január 09. 21:28
  „96
  azt hogy kinek mi jár azt nem te döntöd el. szerencsére. húzzál le egy hetet valamelyik munkakörben és nem lesz ekkora a pofád. nem ülhet mindenki irodában,valakinek dolgoznia is kell.
  mellesleg leakadhatnál már rólam”
 • 96. CID 2010. január 09. 15:40
  „80. hozzászólás lidocain 2010.01.08. 20:12

  a vasutasoknak a kollektiv szerződésében benne van,hogy a kiszervezett részek után jár nekik a befolyt összegből.

  Na, ez az igazán nagy gond. A vasutasokak a fizetésükön kívül semmi nem jár. Örüljenek, hogy ilyen szar munka után még, fizetést kapnak, és nem letöltendőt, igaz ez a postásokra is. Vérlázító, hogy ilyen szolgáltatás után , amit ezek nyújtanak, még van pofájuk sztrájkolni. Trehány, ingyenélő banda mindkettő.”
 • 95. flexsnake 2010. január 09. 15:01
  „A képen az egyik postást ismerem, nagyon régóta a postánál van, mindenki csak jót mond róla, jó fej, de hogy ilyen hülyeségbe belement.... Gondolkodni kellene előbb. Remélem visszakapják az állásukat mert nem ez a megoldás.”
 • 94. Lehiggadt 2010. január 09. 12:35
  „T. Matek!
  Gyermekkoromban csak annak volt tetkója, aki börtönviselt volt!?!
  Most a magukat férfiaknak vallóknak - mint ennek a szakszervezeti Álelnöknek orrkarikája van?...
  Mit vársz az ilyen emberektől? Mit vársz azoktól a birkáktól (egyházi körökben nyájnak becézett társaságtól), akiknek ilyen a vezérük?
  Ez a demokrácia?
  SZOMORÚ!”
 • 93. Szusi 2010. január 09. 09:00
  „92. matek 2010.01.09. 08:34
  Ettől én nem félnék mert lassan már mozdony sem lesz ami húzza a vonatot. ;-)”
 • 92. matek 2010. január 09. 08:34
  „Tomecskóék nagyívben tojnak arra , hogy a 87-es hozzászóló mikor kapja kézhez az ajánlott küldeményét. Nekik az a fontos , hogy a kézbesítő üzletet (biztosítás) kössön ,szórólapot kézbesítsen (ingyen).Egyszerűen nem fér bele a munkaidőbe , hogy el tudja látni azt , ami a feladata lenne. Ez olyan , mintha a mozdonyvezetőnek minden állomáson szalámit kellene árulni.Ugye , hogy nem érne oda időbe a vonat a célállomásra.
  (Kicsit bánom a hasonlatot , mert még kitalálják a MÁV nagyjai.)”
 • 91. BugiGyuri 2010. január 09. 08:21
  „Meg is érdemlik,hogy kirúgták őket! Ilyen hülye indokkal sztrájkolni elég nagy <moderálva>”
 • 90. 3xhe 2010. január 09. 03:02
  „Azért remélem még annak is felmondanak aki jogszerűtlen felmondásukat aláírta”
 • 89. Lehiggadt 2010. január 09. 02:42
  „77. Johnson 2010.01.08. 19:01
  T. Johnson!
  Nekem pont ez a bajom az ellenzék kritikájval, amit Te is művelsz! Miért kell ezt is Bajnai nyakába varrni? Az első fokú ítéletet az állítólag független magyar bíróság, a Főváros Munkaügyi hozta!?!
  Az viszont valóban elegánsabb lett volna, ha a jogerős ítéletig várnak!
  Még az a problémám az egésszel, hogy ezek a kis szakszervezeti funkcik a jogban járatlan, felkészületlen emberkék!
  A felbujtók, akik más hímvesszejét verik a csalánba a szakszervezeti ranglétrán feljebb vannak! Őket kellene írtani!”
108 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Flexsnake megbánta maró hozzászólását

Állandó kommentelőnk, a kígyónyelvű flexsnake mindig megmondja a magáét. Néha azonban önmaga szerint is túllő a célon - most nyílvánosan kér elnézést. Tovább olvasom