Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Elbúcsúztak a Gábor Dénes ''csillagai''

Négy Kazinczy-érmes járt egyszerre a szegedi Gábor Dénes-iskolába. Ez a csillagok ritka együttállása, az országban sem nagyon van több ilyen sikeres anyanyelvművelő szakkör. Hárman viszont most érettségiztek, elbúcsúznak az iskolától.
Némethné Balázs Katalin és sikeres tanítványai. Fotó: DM/DV
– Párját ritkítja a mi iskolánk, hiszen az országban sem igen fordul elő, hogy egyszerre négy Kazinczy-érmes legyen a tanulók között. Kapócs Jani tavalyelőtt nyert az országos Szép magyar beszéd versenyen, Terjéki Tamás tavaly, Rátky Marci és Köblös Gergely pedig idén – büszkélkedett tanítványaival felkészítő tanáruk, Némethné Balázs Katalin.
– Itt, a Gábor Dénes Gimnázium és Műszaki Szakközépiskolában huszadik éve működik az anyanyelvi szakkör. Ezzel a csapattal kivételes négy év áll mögöttünk; csatlakoztunk a rádió Beszélni nehéz című műsorához, rendszeresen beküldtük a megfejtéseinket. Az anyanyelvápolók szövetsége ifjúsági tagozatának tagjai vagyunk, országos találkozót szerveztünk a Karolina-iskola szakköröseivel. Hét éve rendezzük a Szép magyar beszéd megyei döntőjét. Tanulunk, kirándulunk, barátokat szereztünk, Szécsényben ismertünk meg például szimpatikus nyelvművelő lányokat.

A fiatalemberek közül hárman most érettségiznek, de mintha elkerülné őket a vizsgadrukk. Egymástól kapkodják a szót, poénkodnak, nevetve sorolják élményeiket a felkészülésről, az anyanyelvi táborról, a versenyekről. – Már általánosban is szerepeltünk színjátszó körben, verset mondtunk. Itt a tanárnőt kaptuk osztályfőnökünknek, és az egyik első magyarórán mindenkitől verset kért. Már akkor kinézett minket Gergővel. Nem volt menekvés, megpecsételődött a sorsunk – viccelődnek, utánozzák a tanárnő hanghordozását. Balázs Katalinnal együtt dőlnek a kacagástól. A négy fiú bemutatja: a magyar mellett angolt tanít, hajtós, ambiciózus. Mindent egybevetve az érmesek „alapvetően örülnek, hogy kifogták."

A tanárnő könnyes szemmel dicséri szakköröseit. Úgy látja, az anyanyelv műveléséhez érzék is kell, és persze szeretik a versenyeken a fiúkat a sok lány között. Ők pedig odateszik magukat. Csak az idén öt érmet és három különdíjat nyertek. A legények a dicséretet hallva megilletődötten babrálják a vizsgakabaláikat, és a legifjabbat, Marcit ugratják. Nagy a felelőssége, a többiek továbbtanulnak, neki kell verset-beszédet mondania az ünnepségeken és versenyeken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Prometheus-érmet kapott Molnár Miklós

Prometheus-éremmel tüntették ki Molnár Miklóst (képünkön), a szegedi egyetem nyugalmazott docensét… Tovább olvasom