Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Elbúcsúztatta a város a nyarat, de hol az ősz?

Szeged - Látszott-e a városon, hogy ez volt a nyár utolsó napja? A válaszért addig járkáltunk Szeged utcáin, terein, más helyein, míg meg nem tudtuk: igen is, nem is.
Már reggel látszott, hogy vége a nyárnak. Nemcsak azért, mert a balkonnövények fele a burjánzás csúcsán volt, a többi meg kipusztult a hőgutás megpróbáltatásokban. A pistike például megadta magát.

Irány a piac, árvácskát kell venni a befuccsolt pistike helyére. Gyanúm szerint a szegedieknek van egy titkolt szokásuk: hétvégén minimum kétszer mennek piacra. Szombaton céltudatosan tülekednek, a jövő hétre is bevásárolnak. Vasárnap reggel aztán megint kimennek azzal az ürüggyel, hogy ez vagy az még hiányzik, de valójában az agóra végett. Ráérősen nézelődnek a kofasoron, és lépten-nyomon ismerősbe botlanak. A vasárnapi piac a szegediek egyik legkedveltebb találkahelye. Tegnap a beszélgetések többnyire az elmúlt nyaralásokról szóltak – újabb jel a nyárvégre.

A Széchenyi téren két hátizsákos lány ült a járdaszegélyen, velük szemben állt egy ágrólszakadt külsejű férfi, és azt kérdezte tőlük, hogy van-e benzinjük. Mielőtt a lányokból kitüremkedett volna a röhögés, rájuk kiáltott egy szintén hátizsákos fiú: Ti már éltek?

Nyár végi hangulat papuccsal a SZUE-ban. Fotó: Segesvári Csaba
Nyár végi hangulat papuccsal a SZUE-ban.
Fotó: Segesvári Csaba

Na ja, ébresztő! Ahogy az előző éjszaka énekelte a Partfürdőn sokak kedvenc bandája, a Belga: „Készüljél föl a hangulatra", bizony. Vége a fesztiválnak, jön az iskola, itt az ősz.

A Belvárosi hidat szinte ellepték a sátrukat a hátukon cipelő ex-SZIN-ezők, a Tisza-közelben lakó szegediek alhatnak egy kicsit – a mindjárt kezdődő halfesztiválig. Vagyis még sincs vége a fesztiválnak, kitart a nyár.

Remény

Nyár vagy ősz – a lényeg nem ez; hanem a remény, amire a híd alatt találtam meg a bizonyítékot. A falfirkás szabályos emléktáblaformát rajzolt a hídlábra, és ezt írta bele: „Ezt az emléktáblát Szeged város önkormányzata állíttatta a ganümédeszei űrhajók elleni 3723. évi ütközet hősi halottainak emlékére. Fényesebb a láncnál a fénykard!"

Turistacsapatból vált ki a család a Klauzál téren: „Csinálj képet, legyen már közös élményünk!" – ismételgette egyre hangosabban és egyre erőszakosabban az asszony, a fiát nógatta. De mi köze ennek a nyárvéghez? Semmi. Az érzelmi terror nem évszakfüggő.

A dómban fizetős csoport indult a toronyba, az Egyetemi Lelkészség plakátján megláttam a fölszólítást: „Lelkesedj!" Nosza! 287 lépcső, mi az nekem? Sok – gondoltam, és kiléptem a templomból. Itt az ősz, bizony!

A szabadtéri nézőtér lebontásán már dolgoztak, de ez még nem nagyon látszott meg rajta. Az Anna-kútnál is dolgoztak, de ez nem segít rajtunk – bár nyilván majd otthonosan érezzük magunkat az iskolakezdési közlekedési káoszban, végtére egész nyáron ebben volt részünk. Az Izabella hídon is dolgoztak, a város felé tartó belső sávot marták föl három helyen. Sok autós nem figyelte a táblát, az utolsó pillanatban kéredzkedett a külső sávba, ezért alakult ki nagy sor. De mi ez a Szabadkai úton megszokottakhoz képest? Ahol amúgy a körforgalom kész, jöhet az ősz, amikor – mint a Dugonics téri óriásreklám hirdeti – Napfény Park Áruház nyílik itt. Fantáziadús névválasztás. És realista, hisz itt minálunk még ősszel is: napfény!

– Na mi van? Fülig ér a depressziód? – szólított egy ismerős, Farkas Pál partfali szobránál feledkeztem ácsorgásba, a tiszavirágok múlandóságán morfondírozásba. Itt az ősz – mondtam az ismerősnek, vigyorgott, 30 fok van, mondta. De a SZUE-ban mintha máris vénasszonyok nyara lenne – ők napoztak. Vagy csak őket vettem észre?

Olvasóink írták

 • 5. igen is, + nem is 2008. szeptember 02. 13:19
  „Szerintem csikidamban.”
 • 4. műfajos 2008. szeptember 02. 13:01
  „Látszott-e a városon, hogy ez volt a nyár utolsó napja? A válaszért addig járkáltunk Szeged utcáin, terein, más helyein, míg meg nem tudtuk: igen is, nem is.
  Ha ez az írás rendben van, akkor kérdezem: milyen műfajban íródott?”
 • 3. looking 2008. szeptember 01. 15:12
  „Hát, igen, vannak olyan újságírói műfajok is, amelyektől egyszerűen már elszoktak az olvasók...
  Sztem rendben van ez az írás.”
 • 2. Stone 2008. szeptember 01. 10:03
  „Nem kell neked mindent értened...

  Ez egy hétvégi, nyárvégi séta volt Szegeden... értelem nem kell bele, ez nem arról szól”
 • 1. Pffff 2008. szeptember 01. 09:52
  „Ebbe a cikkbe se jutott értelem...
  "De mi köze ennek a nyárvéghez? Semmi. Az érzelmi terror nem évszakfüggő." - Akkor meg a cikkhez mi köze?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pörköltfőző verseny a Szabadság téren

Szeged - Huszonhét bográcsban több mint fél tonna hús rotyogott szombaton a Szabadság téren, ahol a… Tovább olvasom