Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Elbuktunk a rendőrség fizikai felvételijén

Szeged - Lógó nyelvek, kiszakadni akaró tüdő, minimális pontszám és másnap izomláz: kipróbáltuk a leendő rendőrhallgatók fizikai-erőnléti alkalmassági feladatait a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában.
Nem éppen a legegészségesebb menüvel, gyorséttermi hamburgerrel és energiaitallal hangoltunk a rendőrhallgatók erőnléti felvételi feladataira a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában. A rendőrség január 16-áig várja azon 18 és 35 év közöttiek jelentkezését, akik kedvet éreznek a rendőri pálya iránt. A képzés március 1-jén kezdődik, a jelentkezőknek az elméleten túl az általunk is kipróbált fizikai felmérőn kell megfelelniük.

– Elég sokan jönnek el mindenféle felkészülés nélkül. Azt hiszik, hogy könnyűszerrel tudják teljesíteni a feladatokat. Sokan véreznek el az erőnléti alkalmasságin – mondta Papp Zoltán őrnagy, az iskola testnevelője. A kötelező kétezer méteres futás mellett a jelentkezőknek 4 gyakorlatot kell kiválasztaniuk a fekvőtámasz, felülés, ingafutás, függés, fekve nyomás és helyből távolugrás hatos fogatból. Az őrnagy elmondása szerint a fekvőtámasz, felülés, távolugrás és ingafutás a legnépszerűbb – mi is ezeket választottuk. Hogy ne egyedül izzadjunk, és lelki támaszra is leljünk, az elsőéves rendőrhallgató Falusi Bertold, Pelyva Csaba és Csiszár Attila volt segítségünkre. A gyakorlatokra nem készültünk a próba előtt.

Kollégánknak (narancssárga pólóban) a helyből távolugrás sikerült a legjobban: 218 centire „repült
Kollégánknak (narancssárga pólóban) a helyből távolugrás sikerült a legjobban: 218 centire „repült".
Fotó: Schmidt Andrea

Már a fekvőtámaszoknál beláttuk, hogy még 6 szabályos karhajlítás elvégzése sem könnyű feladat, és a 30 év feletti férfi jelentkezőknek ennyi karhajlításáért is mindössze 1 pont jár a 25-ből. 29 éves korig még durvább a követelmény. A mellettem fekvőtámaszozó Csabának fél perc alatt 35 karhajlítást kellett elvégeznie a maximális pontszámért. A fekvőtámasz kudarca után a felülésbe vetettük bizodalmunkat: 1 perc alatt éppen csak átléptük azt a minimális határt, amiért már járt a pont. A tornatermi gyakorlatok közül egyedül a helyből távolugrás eredménye töltött el némi büszkeséggel: rugózás, lendítés és ugrás után a mérőszalag tanúsága szerint 218 centit ugrottunk, amiért 14 pont járt. – Előre kell esni, mert az ugróvonaltól mért legközelebbi talajszintet érintő távolságot mérjük – mondta Papp őrnagy.

A fekvenyomást csak brahiból próbáltuk ki: a 60 kiló kinyomása eleve lehetetlennek tűnt. 40 kilóig jók voltunk, de a 60 kilós súlyt már úgy kellett Csiszár Attilának leszedni rólunk, miközben Falusi Bertold már a tizenhetediket nyomta ki ebből a súlyból. A négyszer 10 méteres ingafutás első látásra nem tűnt teljesíthetetlennek, de a kitámasztással rengeteg értékes másodpercet veszítettünk, így innen is lógó orral távoztunk. A síkfutás közben – ha éppen nem a tüdőnket akartuk kiköpni –, volt idő átgondolni a rendőrség fizikai felmérőjét, ami totális kudarccal végződött számunkra.

Papp Zoltán vigasztaló szavai csak némi gyógyírt jelentettek számunkra. Az őrnagy elmondása szerint ahhoz, hogy valaki jó eredményt érjen el a felvételin, több hónapot kell készülnie. – Aki egyáltalán nincs kondiban, annak akár egy év is szükséges – utalt ránk az őrnagy. Falusi Bertold rendőrhallgató is ezen a véleményen volt: a felvételi előtt hónapokon át mindennap konditerembe járt, ami után a megszerezhető 125 pontból 111-et gyűjtött be. Másnap reggel szilárd elhatározással ébredtem: a jó néhány éve hanyagolt kondizást – amint elmúlik a kínzó izomláz – újrakezdem.

Olvasóink írták

 • 9. szeti 2012. január 15. 14:14
  „6. Igen, még kommentet is szégyen ilyen helyesírással írni. Tudod, az igekötőket egybe kell írni az igével, bár gyanítom, azt sem tudod, melyik az ige és melyik a kötője. Ja, és állítom, hogy az "állítom" az két "L", bár az államfő szerint a posztja is csak eggyel íródik. Ergo a köztársasági - bocsánat - viktországi lovagkeresztet még megkaphatod így is. :)”
 • 8. benq 2012. január 15. 09:03
  „kíváncsi lennék a vezető rendőr nagyjainknak a fizikai felmérésére.....”
 • 7. ros-mary-53@hotmail.com 2012. január 14. 23:12
  „6. dagadó 2012.01.14. 20:57
  Helyesírásból te sem jeleskedsz. Van kisdoktorid?

  5. jozko 2012.01.14. 20:35
  Komolyan gondolod, hogy a rendőröket fizikából felvételiztetik? Fizikai nem egyenlő a fizikával, hanem a testi teljesítménnyel. A fizikai munkáról hallottál már? Azt nem fizikusok végzik, hanem melósok. Vagy te (is) diplomás vagy? A cím pedig helyes.”
 • 6. dagadó 2012. január 14. 20:57
  „AZÉRT MEG NÉZNÉM A MOSTANI ÁLLOMÁNYT? ÁLITOM A ROSTÁN MIND KI ESNE, PÉLDA AUTÓM 2 ÉVE EL LOPTÁK, HÁT EGY OLYAN RENDŐR NŐ FOGLALKOZIK VELE,HOGY 100 DIOPTRIÁS SZEMÜVEGE VAN.HOGY MEHETETT EZ ÁT A TESTNEVELÉSI FELMÉRÉSEN??NÁLUNK A SEREGBEN FÉL ÉVENTE VOLT FEL MÉRÉS ÉS AKI NEM TELJESITETT ATTÓL A KETTES NORMÁT MEG VONTÁK EZ 28-ÉVEN KERESZTÜL VOLT.,IGY A FIZETÉS IS NYILVÁN KEVESEBB VOLT,FÉL ÉV UTÁN ISMÉTLÉS.”
 • 5. jozko 2012. január 14. 20:35
  „Kedves Gergő!

  "Fizikai felvételi" - tény, hogy nem"fizika felvételi"-t írtál , de ezzel is éppen csak átmész /nálam/.
  Úgy értem: kissé megtévesztő a cím.../vagy csak figyelemfelkeltő ? -annak ügyes! /”
 • 4. h65535 2012. január 14. 20:22
  „Gondolom nyomdasz63 arra gondolt, hogy finoman szólva egy petákot sem bízna az ott megjelent arcokra, nemhogy az életét...
  Hát igen, felhígult a rendőrség is... és ez csak rosszabb lesz. :(”
 • 3. pt 2012. január 14. 20:21
  „"40 kilóig jók voltunk, de a 60 kilós súlyt már úgy kellett Csiszár Attilának leszedni rólunk"

  Bátor dolog beismerni, hogy vajból vagytok... :)”
 • 2. honorus 2012. január 14. 19:18
  „Nem értelek???”
 • 1. nyomdasz63 2012. január 14. 17:00
  „A munkaügyi központ még is kiközvetít boldog-boldogtalant "rendőrinasnak". Érdemes lett volna január 4.-n(13h)körülnézni a Bocskai u.-i alagsorban a fejek között.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete macska a megyei közgyűlésen

Szeged - Péntek 13-án bizottságok és bizottsági helyek csökkentéséről döntött a Csongrád Megyei… Tovább olvasom