Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Elégedettek az egyetemmel az egykori diákok

A végzett hallgatók körében vizsgálódtak az SZTE szakemberei: arra voltak kíváncsiak, mennyire elégedettek az egykori diákok az egyetemmel, hogyan tudtak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A kutatás meglepő eredményeket is hozott.
Diákok a tik bejáratánál Fotó: Karnok Csaba
Az elmúlt hetekben zárult le annak a kutatásnak a feldolgozása, amelyben a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) azt vizsgálta: mennyire elégedettek az itt végzett hallgatók egykori alma materükkel, és milyen a pozíciójuk a munkaerőpiacon. A kutatásvezető Hetesi Erzsébet, a gazdaságtudományi kar dékánja és Kürtösi Zsófia adjunktus elmondta: ilyen jellegű felmérések már készültek korábban is egyes karokon, az összes egyetemi karra kiterjedő vizsgálat azonban még sosem volt.

16 százalék válaszolt

Az idei kutatásban a 2002-ben és 2003-ban végzett hallgatók véleményét önkitöltős kérdőívben kérték, a tanulmányaikat ekkor befejező 11 ezer hallgatóból 3600-at kerestek meg. A kiválasztott minta tagozatok és karok szerint is reprezentatív volt – viszont csak 16 százalékuk válaszolt a feltett 35 kérdésre. Így a kutatásvezető szerint a kapott adatokat nem árt óvatosan kezelni.

A kutatók többek között kíváncsiak voltak arra, hogy mennyire elégedettek az egykori hallgatók az egyetemmel, és ez változott-e a munkaerő-piaci tapasztalatok fényében, vagy hogy milyen az intézmény hírneve, és visszatérnének-e az egyetemre további ismeretek megszerzéséért. Megkérdezték, hogy mennyiben készített fel az egyetem a munakerő-piaci elvárásokra, melyek voltak az egyetem legfőbb erősségei, gyengéi, és mennyi idő alatt, milyen csatornákon keresztül találtak munkát az itt végzettek. Vizsgálták azt is, hogy diplomájuknak megfelelő munkakörben dolgoznak-e az egykori hallgatók, hanyadik munkahelyüket „fogyasztják", milyenek a jelenlegi foglalkoztatási körülményeik.

Másoknak is ajánlják

Az eredmények szerint a végzés időpontjában a nagy többség elégedett volt az egyetemmel, 90 százalékuk ajánlaná is másoknak. Az itt szerzett tudás csak 14 százalékuk szerint nem hasznosítható – többnyire a pályaelhagyó 17 százalék vélekedett így. A válaszadók majd 70 százaléka viszont szakmájában helyezkedett el, közel 90 százalékuk pedig kereső tevékenységet folytat. A végzettek ötöde Budapesten kapott munkát, felük a dél-alföldi régió három megyéjében. A hallgatók nagyon erősnek értékelték a személyes kapcsolatok szerepét a munkakehely-keresésben: 64 százalékuk próbálkozott így állást szerezni. 90 százalékuk átesett állásinterjún, negyedükkel próbamunkát is végeztettek. Az egykori nappalis hallgatók 22 százaléka már végzése időpontjában is dolgozott, 23 százalékuk egy, 27 százalékuk három hónapon belül talált munkát.

Folytatódik a kutatás

A válaszadók szerint az SZTE leginkább az elméleti ismeretek átadásában jeleskedik, a szakmai gyakorlatot viszont elégtelennek ítélték, és az idegen nyelvi kommunikációra sem igazán készítette fel őket az egyetem. Rendkívül elégedettek voltak viszont az oktatók felkészültségével, az itt kapott ismeretek korszerűségével – a kutatás szerint pedig éppen ez a szakmai dimenzió befolyásolja leginkább a volt hallgatók összelégedettségét.

A kutatás tovább folytatódik: a következő szakaszban a 2004-ben és 2005-ben végzetteket keresik majd meg, és tervezik a munkaadók véleményének feltárását is a Szegeden végzettekkel kapcsolatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finisben a babafotózás

A Délmagyarország és a Délvilág legkedvesebb családi eseménye, Az év babája 2006 verseny utolsó… Tovább olvasom