Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Elégették a szegedi boszorkányokat a Múzeumok Éjszakáján

A híres szegedi 1728-as boszorkánypert elevenítették fel a szervezők a Múzeumok Éjszakáján szombat este Szegeden. Igazán jó hangulatban indult a menet a Dugonics térről a Móra Ferenc Múzeum elé, ahol a boszorkányper sokaknak elég nagy csalódást okozott. A Múzeumok Éjszakája szegedi programjai összességében mégis nagy sikert hoztak.
1728-ba térhettek vissza a szegediek szombat este a Dugonics téren, ahol a híres szegedi nagy boszorkánypert idézték meg a szervezők a Múzeumok Éjszakája egyik rendezvényeként. Óriási volt az érdeklődés és a hangulat a szökőkútnál: muzsikusok vezették a menetet, a boszorkánysággal vádolt embereket pedig egy lovas kocsira tuszkolták fel, majd a menet elindult a pör helyszínére, a Móra Ferenc Múzeumhoz.

Elégették a szegedi boszorkányokat a Múzeumok Éjszakáján - GALÉRIA

A boszorkányok remekül szórakoztatták a velük együtt vonulókat a Kárász utcán: egyikük folyamatosan az „Ártatlan vagyok" rigmust ismételte eszelősen, míg egy fiatalabb boszorkány hisztérikus felkacagások mellett kacérkodott a járókelőkkel ledér ruhájában. A szegediek vették a lapot – a Kárász utca közepén egy lelkes fiúcsapat egyszerre kezdte el kántálni: Égjenek a banyák! Egy másik fiatal társainak megjegyezte: 11-kor kövezés, amivel az örökzöld Monty Python Brian élete című filmjének híres jelentére utalt. Ezt már a boszik sem hagyhatták szó nélkül: véd, és dacszövetségbe léptek, amikor egy velük szembe sétáló fiatal pár szőke hajú lánytagjára egyszerre mutattak rá. „Ő is boszorkány, ő is boszorkány" – kiáltozták. A lány a fürkész szemek elől barátja karjaiban keresett menedéket. Már a sétálóutcán megállapítottuk: a szegediek 2013-ban sem zárkóznak el egy jó kis boszorkányégetés elől. A múzeumhoz érve az ártatlanságát addig hangoztató boszorkányról is lehullt a lepel: „ Ártatlan vagyok! Elveszem az elmédet, ha nem hiszed" – árulta el magát néhány méterre bíráitól.

Elégették a szegedi boszorkányokat a Múzeumok Éjszakáján - GALÉRIA

Az ezer fős tömeg a jól sikerült felvonulás után izgatottan várta a pört a színpadon, ami nagy csalódást okozott. Indokolatlanul hosszú ideig tartott a jelenet, a színpadon semmiféle mozgás nem volt, a hangosítás kritikán aluli volt, a kivetítőn értelmezhetetlen képek illusztrálták a kínvallatást, amiben annyi név hangzott el, hogy az ember követni se tudta. Pedig az este 10 órakor kezdődő dörgés és villámlás sejtelmes aláfestő zenét adott a vallatásnak: a színpad mögötti rész nemcsak a zordabbra forduló időjárás miatt ürült ki néhány perc alatt; sokan távoztak csalódottan a helyszínről. Végül halálbüntetéssel zárult a boszorkányper, a Tiszánál rendőrök és tűzoltók biztosítása mellett elégették a boszorkányokat szimbolizáló papírbábukat.

Elégették a szegedi boszorkányokat a Múzeumok Éjszakáján - GALÉRIA

A leszakadó égi áldás ellenére a szervezők tájékoztatása szerint nagy siker volt a Múzeumok Éjszakája Szegeden, hiszen megnyílt a Móra-múzeumban a Benczúr-kiállítás és a fagytörténeti tárlat, és a Fekete ház Örkény-kiállítása. A Móra Ferenc Múzeumban, a Fekete házban, a Kass Galériában és a Vármúzeumnál több mint 7 ezren jártak szombat 18 óra és éjfél között. Becslések szerint a Múzeumok Éjszakája 10 szegedi helyszínén több mint 12 ezer látogató fordult meg.

Olvasóink írták

 • 17. BarnaMiklós 2013. június 24. 20:00
  „"...a szervezők tájékoztatása szerint nagy siker volt a Múzeumok Éjszakája Szegeden..."- van egy jó magyar mondás az öndicséretről...Kommunikáció, jog és szervezés - stratégia... Lefordítva: a szervezőknek joguk van azt kommunikálni, hogy " elég nagy csalódást okozott", de "összességében mégis nagy sikert hoztak." Kérdés meddig lehet ez a stratégia az adófizetők pénzéből: A KÖZMŰVELŐDÉSNEK
  Olyan ez, mint az elképzelt " fagytörténeti tárlat". Rémes! Az idézetek a fenti cikkből vannak.”
 • 16. IVY 2013. június 24. 16:00
  „Egy rövid összefoglalót láttam a tegnap esti TV Híradóban a boszorkányos balhéról. Gyenge volt nagyon. :(”
 • 15. gazdapu 2013. június 24. 09:38
  „Az egész ott kezdődött, hogy azt ígérték 1,50ft lesz egy fagyi. Ebből annyi volt igaz, hogy aki vesz jegyet az kaphat 1 gombóc fagyit! Pesten eközben ingyenes volt a múzeumokba a belépés. A tárlatvezetés ami szintén úgy lett hirdetve ingyenes ismételt 500ft volt fejenként. Az előadás egy minősíthetetlen, obcén és undorító dolog volt. A múzeumban sok helyen még légkondi sem volt és nem lehetett haladni a tömeg miatt. Az egész szervezésen érződött a rendkívül alacsony szintű semmitmondóság. A boszorkányperből sem kellett volna viccet űzni, hiszen a keresztények ártatlanokat égettek el élve szörnyű kínok között! Az emléküknek kijárt volna a hiteles műsor és megemlékezés erről a keresztényi holokausztról!”
 • 14. Laura82 2013. június 24. 08:10
  „Parasztvakítás alacsony színvonalon... :)”
 • 13. Horthyszobor 2013. június 24. 07:55
  „Szeged lincselni akart... Csak rossz helyen keresgelt...”
 • 12. Tambitoma 2013. június 24. 06:40
  „Köszönöm a "beírásokat" akkor nem egyedül vagyok azon a véleményen ez akkora égés volt szegednek.
  Remélem kivizsgáltatja az Önkormányzat. Nem szabad még-egyszer ennek előfordulnia.

  Más:
  Miért kell a keszeget sütve 3500Ft/ kg áron árulni? Fagyasztott halból!
  Más:
  Egy műanyagtányérba eladott összedarált csont szálka stb. "agyon"sűrített paprikás löttyöt szegedi halászléként árulni?

  Vendégeink meg is jegyezték. ""Ezért mennek a magyarok külföldre""

  Vendégeink elmondták udvariasságból nem reklamáltak. Miért hagyjuk csak a haszon kerüljön előtérbe?
  Szeged híres a halászléről a múzeumról. De engedjék meg ezek a tárlatok nagyon gyengék. Az Ösember tárla”
 • 11. Laura82 2013. június 23. 15:10
  „A múzeumok éjszakája összességében nagyon jó volt, de nem értem, nem fér a fejembe, Szegeden mért nem tudnak egy normális hangosítást összehozni?!? Nincs rá keret? Így viszont, hogy stílusos legyek, ÉGŐ az egész!!!”
 • 10. Zotya100 2013. június 23. 15:01
  „Akkor jó, hogy ezt a programot nem vártam meg. De! Voltak egyéb "bajok" is. Pl. délelőtt 11-körül elkutyagoltam elővételben jegyet venni, hogy este ne kelljen sort állni. (Net: elővételben a múzeum főpénztárában!) A múzeum nagykapu zárva, kilincsek levéve, sehol egy cetli, hogy hol is lehet elővételben belépőt venni? A kis pavilonokon szintén semmi eligazítás, a büfés se érti.
  Aztán este 9 után, mire kikeveredtünk a kiállításokról (az ősemberes bűn-gyönge!), a fagyiskocsi sehol, a jegyeink megmaradtak. Nem azért a 10 Ft-ért, de a gyerek készült rá.
  Más. A REÖK palotánál 3/4 7-kor teljes tanácstalanságban lévő fiatal hölgyek közlik, fogalmuk sincs, mi mikor kezdődik, hogyan lesz megtartva, mert semmi sem alakul az előzetes program szerint. Novák Péterről semmi hírük, noha nekem ő számított volna igazán.
  Összességében: a legjobb a kellemes kinti levegő és a késő esti zápor volt az estében!”
 • 9. IVY 2013. június 23. 13:58
  „Úgy nézem, nem maradtam le semmiről az idén......”
 • 8. +36 2013. június 23. 13:44
  „7. witch1

  este 8-kor "...reméljük ágyban vagytok már..." szólnak a kis gyermekeknek a rádióból.”
 • 7. witch1 2013. június 23. 12:31
  „A boszorkányperes előadás minősíthetetlen volt egyszerűen ilyen rosszat még életemben nem láttam.Vajon mi ütött a rendezőbe, hogy ezt a sz....t a kisgyermekes nagyközönség elé vitte, talán nem volt gyerekszobája? Csak az vigasztal, hogy a táncosok produkciója nagyon szép volt.”
 • 6. köröstorok 2013. június 23. 12:16
  „Azt hiszem, mindenki egy élő boszorkányper rekonstruálására számított. Nagy csalódás volt. Viszont nagyon szép volt a táncosok produkciója!”
 • 5. kormoska 2013. június 23. 12:15
  „Az egyik képen egy kisfiú elég nagyot néz!
  Nem tudom mit nézett:<moderálva>?
  Ez az előadás túlságosan is realistára-alternatívra sikeredett.”
 • 4. Hőbörödött 2013. június 23. 11:42
  „Szerintem 1728-ban nem az volt a népviselet, amit a szereplőkön este láthattunk.”
 • 3. Tambitoma 2013. június 23. 09:31
  „Undorító volt és felháborító!

  Ki rendezte vajon? Nem volt egy ember aki azt mondta!!!

  Ide gyerekek tucatja érkezik! Ez a rendezvény megmozgatta a szegedieket. De ez az előadás kritikán aluli volt!”
 • 2. Logaritmus 2013. június 23. 09:10
  „Az "előadás" tényleg gyenge volt, nem a rendezvényhez illő. A hangosítás pedig teljes katasztrófa.”
 • 1. Tambitoma 2013. június 23. 08:02
  „Noha a fél 11-kor érkező vihar sokakat eltántoríthatott a múzeumi ünneptől, mégis az egyik legsikeresebb múzeumi éjszakán van túl a szegedi múzeum.

  Azért ezt a nézők nem így látták!
  A Dugonics térről induló lovas fogat s az azt kísérő tömeg hangulata megvolt.
  Mindenki várta a műsort a pert! De az ami a színpadon lezajlott az felháborító volt. Egy alternatív kifordult semminek sem nevezhető förmedvénnyé kerekedett. A nézők nem az eső miatt a műsor miatt mentek el. Egy rossz hangosítású félelmetes zagyvaság kerekedett ki. Sokan a füttyöt akarták. De inkább elmentek. Gyerekes családok tucatja és más nézők háborodtak fel.
  Kivetítőn fejjel lógó ember! Nemi szervet lógató bábuk. Szóval ez maga volt a bukása a rendezőnek. Szégyelljék magukat. A színészek akarták csak gondolom az irány ez volt. Még-egyszer vegyék a tanulságot! És ilyet soha többé nem megengedni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősemberi tárlatvezetés Csenki Attilával

Csenki Attila humorral fűszerezte meg az ősember kiállítás tárlatvezetését a szegedi Múzeumok… Tovább olvasom