Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Élelmiszer-biztonsági kényes kérdések

Dél-Alföld - Az újszegedi gabonakutatóban az élelmiszer-biztonságról rendeztek konferenciát a múlt héten. Félő, hogy a nehéz helyzetbe került termelők spórolós üzemmódja kihat majd a termékek minőségére is.
Van-e összefüggés a válság és az élelmiszer-biztonság között? Elképzelhető-e élelmiszer-biztonság a gazdasági válság idején? Ilyen kérdéseket tett fel az a regionális konferencia, amelyet a múlt héten rendezett meg a Szegedi Tudományegyetem Dél-Alföldi Agrártudományi Centrum, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének európai és közép-ázsiai képviselete, valamint a magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület.

Matuz Jánostól, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatójától – a rendezvény házigazdájától – is ezekre a kérdésekre vártuk a választ. A neves kutató, búzanemesítő szerint van összefüggés a válság és az élelmiszer biztonsága között: ha ugyanis gondokkal küzd a termelő, akkor rosszabb vetőmagot szerez be, nem vásárolja meg a szükséges műtrágyákat, növényvédő szereket. Így kevesebb gabonája terem, gyengébb minőségben.

Tavaly például 100 ezer tonna fémzárolt vetőmagnak még a 80 százalékát megvették a termelők, idén már csak az 50–60 százalékára van kereslet. Ez visszaüt a nemesítésre is: ha kicsi a vetőmagforgalom a GK Kft.-nél, kevesebb pénz folyik be a jogdíjakból, tehát kisebb összegeket lehet kutatásra fordítani. Állami támogatást ugyanis nem a kap a gabonakutató. A kutatás ráadásul olykor több évtizedes folyamat: a klímaváltozás miatt olyan új fajokat kell kikísérletezni, amelyek a megváltozott éghajlati viszonyoknak felelnek meg.

Maria Kadlecikova, a FAO Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális képviselet-vezetője, a konferencia díszvendége a témával kapcsolatban kifejtette: a FAO olyan normákat állapít meg, amelyekkel az élelmiszer-biztonságot be lehet tartani és tartatni. Ezek a normák minden évben szigorúbbak. S minden évben más és más problémára kell különösen nagy hangsúlyt fektetni: mostanság például a génmódosított élelmiszerek ügye került a leginkább előtérbe.

Olvasóink írták

  • 1. xcbcr 2009. október 29. 18:45
    „Sokkal aktuálisabb élelmiszerbiztonsági kérdés lenne szerintem a különböző adalékanyagok útjának és összhatásának vizsgálata az emberi szervezetben. Teszem azt, ha bekapok egy mars csokit és legurítok utána valami színes löttyöt és végül rátolok egy zacskó chipset akkor abban van-e olyan anyag ami mondjuk a másik két elfogyasztott ételben reakcióba lép valamelyik adalékanyaggal. Szerintem erre jelen pillanatban nincs kutatási program az egész világon. Lehet h le kellene védenem az 5letet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jacksonra emlékeztek

Szeged - Michael Jackson ötvenkoncertes fellépéssorozattal készült a nagy visszatérésre, amelynek a… Tovább olvasom