Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Elementárisnak ígérkezik Alföldi Róbert István, a királya

Szeged - Az összes jegyet eladták a jubileumi István, a királyra, így a szegedi és budapesti előadásokat 36 ezer néző látja majd. Az augusztus 17-i Dóm téri premiert 20-i, ünnepi műsorában leadja az RTL Klub. A budapesti próbákat Alföldi Róbert irányításával tegnap fejezte be a csapat, hétfőtől Szegeden folytatják.

A Hungexpo egyik óriáscsarnokában építették fel a Dóm téri színpad majdnem mérethű mását az István, a király budapesti próbáihoz. Alföldi Róbert irányításával július elsejétől készül a Szörényi–Bródy-rockopera augusztus 17-i jubileumi bemutatójára a 270 közreműködő, köztük 150 statiszta. A napok óta tartó pokoli hőségben is hősies odaadással próbáltak a Kossuth-díjas sztárok éppúgy, mint azok a „civilek", akiknek ez a szuperprodukció lesz az első fellépésük.

Rosta Mária, az előadás-sorozat producere az utolsó fővárosi próba előtt megtartott tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: az öt előadásra – a három szegedire és a két budapestire – elfogyott mind a 36 ezer belépő, vagyis a Dóm téren és a Papp László Budapest Sportarénában is telt ház lesz. Hangsúlyozta: sajnálattal vették tudomásul, hogy az MTVA kihátrált a 30 éves évforduló mögül. Szerencsére az RTL Klub fantáziát látott benne, így nem a közszolgálati adó, hanem a tízszer nagyobb nézettségű kereskedelmi csatorna augusztus 20-i ünnepi műsorában láthatja a közönség a szegedi bemutató felvételét.

Pörgősebb lesz az István, a király. Fotó: Hollósi Zsolt (galéria)

Alföldi Róbert szerint Szegeden további két-három előadásra biztosan meg lehetett volna tölteni a szabadtéri négyezres nézőterét. Mivel a Dóm téren csak három-négy próbanapot kapott a hatalmas stáb, ami a beállásra elég, Budapesten már majdnem készre próbálták a produkciót.

Kesselyák Gergely karmester tempóitól függően körülbelül 100 perces lesz az előadás. A sajtónak tegnap az első felvonásából mutattak néhány részletet. Feke Pál Istvánja, Stohl András Koppánya, Udvaros Dorottya Saroltja, Blaskó Péter Krónikása, Radnay Csilla Gizellája, Tompos Kátya Rékája, László Zsolt Asztrikja ennyiből is hatásosnak tűnt. Annak, aki látta a három évtizeddel ezelőtti produkciót is, hátborzongató lehet, hogy az István, a király dalai – Mondd, te kit választanál?, Adj békét, Uram!, Jaj, de unom a politikát – ma is ugyanolyan frissek, döbbenetes erejűek, mint a nyolcvanas évek elején. Alföldiék értelmezésében ráadásul különös akusztikát kapnak a régi mondatok. Például a hangsúlyossá lett „szabad magyaroknak nem kell ilyen úr" és az azt követő „Nem kell! Nem kell! Nem kell!" sokkoló össznépi demonstrációvá fokozódik.

A Dóm téri próbákat jövő hétfőn kezdi a stáb, a 17-i premier után 18-án és 20-án játsszák még a rockoperát Szegeden.

Olvasóink írták

58 hozzászólás
 • 58. majzik 2013. augusztus 12. 09:27
  „Trabant, melegek, drogosok = tényleg elementáris !”
 • 57. Bcsabi75 2013. augusztus 09. 13:45
  „Ezt írja 7.dblaci: "a kommunista szegedi polgármester támogatása megvan"

  Ezeknél a Fideszes kommentelőknél a komcsizás valami rögeszme, vagy fóbia? Egy most 40 éves polgármester, hogyan lehet komcsi? Sehogy se fér a fejembe! Vagy továbbmegyek: az ő logikájuk szerint az a 36 ezer néző, aki egyből megvette a jegyet, ők is komcsik? Alföldinek sem hosszabbították meg nemzeti élén a kinevezését. Vagy a korábbi szegedi szabadtéri igazgatónője (Bátyai Edina, akit a Fidesz-Jobbik váltott le) is komcsi?

  Hmmmm .... Ezeknek elvette a komcsizás a maradék eszüket is!”
 • 56. rezice 2013. augusztus 09. 11:01
  „jozko nem érted miért írtam,de most nem fogom magyarázni..”
 • 55. THK 2013. augusztus 09. 08:01
  „54. buhamama,
  az roppant érdekes lenne - tekintve hogy az RTL-Klub gyakorlatilag CSAK A UPC-nél érhető el HD-ben - márpedig a cikk pont a nagy lefedettséget emeli ki...
  (az MTV viszont a szabadon fogható MindigTV-n is HD, de persze az összes szolgálató HD csomagjában is szerepel)”
 • 54. buhamama 2013. augusztus 09. 07:15
  „HD VETÍTÉS LESZ AZ RTL TÉVÉN IS.”
 • 53. THK 2013. augusztus 08. 22:30
  „52. Agyalapi,
  és meglehetősen buta is: ha csak a cikk szerzőjének nevét összeveti a fényképeket készítőével, már nem írt le volna olyan ökörséget, h "egy percet sem láttak belőle"...

  Az MTV levonulása egyébként nagy kár, mert ott mód lett volna HD közvetítésre, ami az RTL-nél kiesik :(”
 • 52. Agyalapi 2013. augusztus 08. 21:48
  „51. rodnás: te nem mondasz igazat, rossz ember vagy.”
 • 51. rodnás 2013. augusztus 08. 19:27
  „37.Agyalapi! Ez nem kitaláció! Egy jelenleg is alkalmazásban álló újságírótól hallottam!”
 • 50. Rubicon 2013. augusztus 08. 19:06
  „Belenézek a TV közvetítésbe, s ha nem tetszik kikapcsolom. Élőben már láttam az eredetit, a kreálmányokkal szemben fenntartással vagyok.”
 • 49. Deadman 2013. augusztus 08. 18:47
  „47. majzik 2013.08.08. 17:43
  Az igazi Deadman WWE sportoló...
  Egyébként meg nagy ívben teszek a problémádra és még mindig fennáll az hogy egy előadásba miért is kell belekeverni a politikát és azt hogy ki milyen igaz magyar ember és kinek mi a beállítottsága ?? Főlega rendezőnek ???
  Egy a lényeg hogy tavaly oktoberben már tuti teltház volt a 17-i előadás plusz még az év végére a többi is az lett és gondolom ha beiktatnának még 2 plusz előadást akkor az is az lenne
  mert a Rendező JÓ a szinészek JÓK és a darab is JÓ...

  Szerinted mi kell még ???”
 • 48. IVY 2013. augusztus 08. 17:59
  „Jaaaaj a Feke Pali! Már legutóbb is csapnivaló volt az István alakítása! Remélhetőleg most már javult valamelyeset.”
 • 47. majzik 2013. augusztus 08. 17:43
  „45. Deadman 2013.08.08. 16:54

  Az igazi Deadman rövidebb ( egyik végtagja) 5 mm-el !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Egyéni szociális problémád !”
 • 46. mivan? 2013. augusztus 08. 17:15
  „Nem értem miért keverik bele a politikát egyesek egy előadásba? Így kell reklámot csinálni egy előadásnak, és?? Szerintem minden szegedinek az az érdeke, hogy minél többen jöjjenek ide és költsék a pénzüket, Nem?? Nem láttam még alfölditől egy darabot sem, de már láttam olyat aki látott. És azt mondta telt ház volt. TELT HÁZ!!! Na, ez a lényeg a többi üres lejárató duma.”
 • 45. Deadman 2013. augusztus 08. 16:54
  „Csak azt nem értem hogy miért is kommentálják az IGAZ SZITTYA MAGYAROK ezt a cikket..
  A Szittya magyart onnan lehet megismerni hogy :
  1. Csak magyar terméket vásárol
  2. matyóhimzésese táskában hordja az EREDETI MAGYAR nem génkezelt bizából készített magyar kemencében sütött magyar zsemléjét
  3. Csak magyar zenét hallgat csak biztos szittya magyar forrásból
  4. Csak és kizárólag MAGYAR tulajdonú cégnél helyezkedik el ahol minden szerzám IGAZOLTAN MAGYAR dolgozó által MAGYAR alapanyagból készült..
  5. A Szittya IGAZ magyar nem vesz a szájára olyan betüket hogy zsidó cigány ,meleg mert az igaz Magyar szittya lelke botránkozik és szájzárat alkalmaz..
  6 Az igaz szittya MAGYAR füldugóval jár amikor Alföldi rendezte darab megy a Dóm téren és azonnal egy MAGYAR kocsmába siet és a zenegépbe pénzt dob és KÁRPÁTIÁT hallgat..
  7. Az igazi Szityta magyar zsigerböl utálja a ballibeláris kommunista tökebarátokat muétikat és MIndenkit aki legalább 5 nemzedékre visszamenőleg nem iagzolja turulmadaras bélyegzövel ellátott nagymagyarországos nyomtatványon az iagz Magyarságát
  8. Az IGAZ magyart nem érdekli a történelem mert úgy is mindent csatát az igaz magyarok nyertek és egyébként is mocskos Trianon meg vissza ERDÉLYT..mert Erdély szent és sérthetetlen mert minden igaz magyar szittya egyetlen dolga hogy egy éveben minimum négyszer Erdélybe menjen és azt fényképpel igazolja...
  9. Legvégére hagytam a legfontosabbat AZ IGAZ SZITTYA MAGYAROK CSAK AZ EREDETI ISTVÁN A KIRÁLYT HALLGATJÁK !!!! De az igaz jívők csak és kizárólag KALÓZKAZETTÁN !! Aki erre képes az megkapja az iagzi örökös csúcsszittya érdemérem arany fokozatát

  Aki a szittyaságát és magyarságát esetleg még álmában is levetkezi esetleg nem Nagy magyarországos pizsamában fekszik le az száz faragott furkosbotütésre Ítélik amelyet a nagy szityta mezőn kell végrehajtani...

  Ja és miért is írtam mert EMBEREK ewz csak egy előadás lesz és aki tavaly látta az Alfőldi Féle Mágnás Miskát az pátrállástól szittya magyraságától eltekintve igen jól szórakozott...
  Az hogy most meg atom full teltház lesz és a 17. i előadásra már TAVALY OKTOBERBEN ELFOGYOTT az ÖSSZES JEGY az meg azt jelenti hogy legyen bármilyen identitású ez az Alföldi srác lány vagy akárki Ő egy kimondottan JÓ RENDEZŐ a mai magyar hitvány szinházi életben ahol sokkal fontosabb lett a párthovatartozás mint az értékteremtés pártsenlegesen”
 • 44. jozkó 2013. augusztus 08. 16:22
  „40. rezice:

  Ennyire ne légy szűk látókörű!
  A férfi "értéke" nem csak a tenyészcsődör képességekben mérhető.
  Azokkal, akikkel e téren szűkmarkúan bánt /el/ a természet, de rendkívüli művészi képességekkel kárpótolta őket,
  nos velük nem vagyunk "szegényebbek"...a fajfenntartásról sokan gondoskodnak helyettük , olyannyira, hogy egynémelyek szerintem túlzásba is viszik!
  Ők a legritkábban tartják el a "túlméretezett" családjukat - akkor már inkább legyen az önmaga utódlásáról nem
  gondoskodó, de a társadalom számára maradandót alkotni képes művész...az ízlésekről pedig kár lenne vitatkozni.
  Aki nemzetközi mércével mérve is átmegy a léc fölött, azt lehet politikailag, emberileg is fikázni -
  valamit azért csak tud.
  Tény, hogy a Bodolay-féle farmernadrágos Bánk bán rendezés pl. nálam is kiveri a biztosítékot - de miért lenne az én ízlésem a zsinórmérték ? :)”
 • 43. Buvana 2013. augusztus 08. 15:44
  „Még egy előadást beiktathatnának, sztem .lenne a jegyekre jelentkező!!!!”
 • 42. geza 2013. augusztus 08. 15:28
  „egy kis előzetes hogy mit várhat a közönség:
  http://hvg.hu/kultura/20130808_Trabant_pofog_be_az_Istvan_a_kiralyba”
 • 41. macs 2013. augusztus 08. 14:52
  „39. AN,
  ha jól láttam a kakasülőre 3 300 forint a jegy. Más nincs egy se, sajnos!”
 • 40. rezice 2013. augusztus 08. 14:45
  „Alföldi az Alföldi ő másképpen látja a világot!!!!Lehet szeretni,vagy utálni egy biztos.100 év múlva kikkel játszatna színházat,ha mi nem csinálnánk gyerekeket????”
 • 39. AN 2013. augusztus 08. 14:04
  „seheresezade
  nagggggyon vicces.
  Képzeld, vannak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy 10 ezreket kifizessenek egy színházjegyre, és ez nem feltétlenül azért van, mert elisszák a pénzüket. Én pl. a lányomat "házasítom ki", és még nyaralni (vagy inkább őszölni) is szeretnék. Nem mintha Rád tatozna, csak nehogy a következő kommentedben azt írd, hogy koldus vagyok.
  (amúgy tudom, hogy humorkodtál!)”
58 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tankönyvben utazik a Kello-pont

Infopontot nyitott Szegeden is a könyvtárellátó. A Jósika utcai bolt előtt a tankönyvbeszerzésről beszélgettünk a szülőkkel. Tovább olvasom