Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Élesítik az egészségügyi reformot

A kormány tegnap benyújtotta az országgyűlésnek a szerdán elfogadott egészségügyi reformtörvény-javaslatokat. Ha a parlamentben megszavazzák a csomagot, megvalósulnak a már régóta emlegetett és sokat kritizált elképzelések.
Ennek értelmében egyes készítmények – várhatóan 30 hatóanyagra vonatkozik majd ez a lehetőség – kikerülhetnek a gyógyszertárakból. Megszűnik a kötelező orvos- és gyógyszerészkamarai tagság, a patikaalapítás is szabadabbá válik, a nagy forgalmú gyógyszertáraknak szolidaritási díjat kell fizetniük, a háziorvosoknak pedig a lehető legolcsóbb készítményt kell majd felírniuk. Mindezeken kívül a gyógyszergyártóknak- és forgalmazóknak, a nagykereskedőknek és a patikáknak is meghatározott fizetési kötelezettségük lesz, valamint szigorítják a gyógyszergyártók orvosi rendelőkben folyó promóciós és marketingtevékenységét. A törvényjavaslat alapján az orvoslátogatók első regisztrációja után ötmillió forintot, utána évente egymillió forintot kell fizetni a forgalmazóknak. A bevétel a gyógyszerkasszához folyna be.

Jelenleg közel 2800 orvoslátogató tevékenykedik Magyarországon, ami azt jelenti, hogy minden 11 aktívan dolgozó orvosra egy orvoslátogató jut. Ezek regisztrációs díja – az újakat nem számítva – évi 2,8 milliárd forintot hozhat a kasszába.

Eddig évente és fejenként mindössze ötezer forintos díjat kellett fizetniük a gyógyszergyártóknak és gyógyszerforgalmazóknak az orvoslátogatóik után. A két legnagyobb hazai gyógyszergyártó közül a Richter orvoslátogatóinak átlagos létszáma 160-170, az Egisé 150 fő.

A benyújtott csomagról tegnap még nem szavaztak a képviselők, hiszen a törvénykezési rendnek megfelelően előbb a szakbizottságban tárgyalnak a beadványról. A képviselők elé plenáris ülésen csak ezt követően kerül a javaslat. A jövő hét folyamán egyébként az egészségügyi tárca újabb törvénycsomag-javaslata kerülhet a kormány elé. Ebben a vizitdíjról, a várólisták és betegutak kialakításának módjáról, a művi meddővé tétel újraszabályozásáról, valamint annak szabályozásáról tárgyal majd a kabinet, hogy milyen kezelések járnak majd állampolgári jogon, milyenek biztosítással, és melyek lesznek azok, amelyekért külön kell majd fizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felesküdött a szegedi képviselő-testület

Botka László polgármester és a szegedi képviselő-testület tagjai tegnap letették a hivatali esküt.… Tovább olvasom