Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Élet a sínek között: Ross Tibor, a villamosvonal-bejáró

Szeged - Hőségben és zimankóban is 37 kilométert gyalogol naponta, és feltűnő jelenség a szegedi villamossínek között Ross Tibor. Foglalkozása vonalbejáró.
Kopasz, köpcös, narancssárga ember, és a szegedi villamosok között gyalogol egész nap. Ki az? Ross Tibornak hívják, mutatkozik be, és rögtön hozzáteszi: Ross, mint a Vészhelyzet doktora. Csak éppen ő nem embereket gyógyít, hanem vaspályákat gondoz. Számlálatlanul rója a kilométereket a hét öt napján, egyedül a város három villamosvonalán. A Pulz utcai remízben ölti magára a figyelemfelkeltő narancssárga overallt, kabátot, acélbetétes bakancsot. Szíve szerint az 1-esen kezd, a plázánál, és onnan nézi végig a villamos útját. Utána a 3-as és a 4-es következik. Ahol egy sínpár van, ott villamosít: felszáll valamelyik szerelvényre.
– Annyira nem vagyok mazochista, hogy fölöslegesen végigkutyagoljak még egyszer ugyanazon a vonalon. Leltározom, nincs-e repedés. Megvan-e minden csavar és dilatációs alkatrész. Hozzám tartozik az összes megálló ellenőrzése. Szorgalmi feladatnak kigyomlálom a gazt vagy havat lapátolok – magyarázza a feladatkörét, aminek hivatalos neve vonalbejáró. Ez nem krampácsolás, hiszen nem javít. Hátizsákjában az uzsonnája és kabátja mellé két nagy csavarhúzó fér. Utóbbiakat a kánikulában vizesflakonra cserélte. Krampácsolni „gépesített" kollégái szoktak.
– Harci kunkorok jelzik a sínnyúlást a hőségben, de ez a hullámvasút meg se kottyan a villamosnak – mutatja „Ross doktor" kedvenc helyén, a Petőfi Sándor sugárúti fák árnyékában. Igaz, ha évszakot választhatna, inkább forró nyarat rendelne, mint fagyos telet. Eszébe jut: idén januárban síntörést fedezett fel a kecskéstelepi leszállónál: arasznyi rés nyílt mindkét síndarabon, le kellett állítania a villamost.

Túlzás nélkül állítható: Ross doktor minden egyes betonaljat „név szerint ismer
Túlzás nélkül állítható: Ross doktor minden egyes betonaljat „név szerint ismer".
Fotó: Segesvári Csaba

Villamosvezető volt

Eredeti szakmája vízvezeték-szerelő. Vonalbejáró 5 éve lett Ross Tibor a Szegedi Közlekedési Kft.-nél, miután 7 évet lehúzott villamosvezetőként, de szétrázta derekát a tuja, és leszállt. Utána kocsirendezőnek állt, és 2004 novembere óta ingázik a sínek között. Ő nem számolja, de mi utánanéztünk. Egy nap 37 kilométernyi szegedi vaspálya az adagja. Egy év alatt 8880 kilométert gyalogol. Tehát benne van már a lábában annyi, hogy körbeérte volna az Egyenlítő 40 ezer 75 kilométerét. Most 37 éves, és azt mondja, van még kilométer a lábában.

Városképi jelenség

A kalapos jelenséget nem mindenki nézi jó szemmel. Főleg a Zrínyi és a Kelemen utcában intenek és szólnak be neki, hogy ellássák jópofa tanácsokkal: mivel játsszon a sínek között. Előfordult, hogy autósok szórakoztak vele; ráfordították a kormányt, és megijesztették. Ennek ellenére azt mondja, jól érzi magát a bőrében.

Olvasóink írták

 • 8. ValakiaSOKKözül 2010. május 20. 21:19
  „szar munka, én nem csinálnám....kívánom neki, hogy megkapja azt a fizetést érte ami a számára elfogadható”
 • 7. moonka 2009. július 23. 09:30
  „Nyugi! Mellette ott van Palotás és Détári árverezésein mint Hiéna!”
 • 6. varadipal 2009. július 22. 09:03
  „2 MIL: Olcsóbban dolgozik, mint a motorizált sínvizsgálógép. Azt is feltalálták már, csak többe kerül, mint az emberi erő. Ross Úr! vigyázzon a derekára, jó munkát kívánok, jó fizetésért.
  4-5: Csatlakozom.”
 • 5. Rap_boy15 2009. július 21. 21:54
  „Csatlakozok Battila90-hez én is ott voltam tanu vok:D jó moka csatlakoz te is xD”
 • 4. battila90 2009. július 21. 21:50
  „Pont ma láttam az 1-es vonalán a rókusi körút kereszteződéseben. Néztem is, hogy mit keres a sínek között. Már tudom...”
 • 3. pille 2009. július 21. 21:46
  „Valakinek ezt is el kell végeznie. Egyébként ismerem a fószert,jó fej, mondhatnám azt is,hogy szereti,amit csinál,s ez a legfontosabb.”
 • 2. Mil 2009. július 21. 20:20
  „Vajon mennyi lehet a nettoja? :)”
 • 1. rolee 2009. július 21. 19:12
  „Elég szar meló ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dragan kicsiny boltja

Szegeden szinte mindenki ismeri Dragant, akinek Dugonics téri kisboltja több mint egy egyszerű… Tovább olvasom