Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Élet a szegedi félszigeten

Ha a tápéi komp lejáratánál tovább haladunk a töltés oldalában Szeged felé, akkor egy nyaralókkal, takaros hétvégi házakkal beépített félszigetre jutunk. Az itt lakók szerint a hömpölygő Tiszával körülölelt üdülőtelepnél nincs szebb nyaralóhely száz kilométeres övezeten belül.
Ahogy haladunk egyre beljebb a helyiek által csak Folyamostelepként ismert félsziget szívébe, úgy válik egyre világosabbá számunkra, hogy miért is állítják az itt lakók: ehhez fogható üdülőközpontot keresve sem találni a környéken. Cölöpökre épített kis lakok, takaros házikók egész sora, nyugalom és friss levegő. A Tisza két ölelő karjával szorítja magához a félszigetet. Jobbról a régi téli kikötő bukkan elő a burjánzó bokrok mögül. Innen még az itt horgonyzó egykori idegenforgalmi látványosság, a Szőke Tisza is csinosabbnak látszik. Ahogy a túloldalon tovább méregetjük az épületeket és bekukkantunk az udvarokra, egyre inkább biztosak leszünk abban, hogy sokan nem csak hétvégenként járnak ki pihenni ebbe a csöpp üdülőparadicsomba – jó néhányan ki is költöztek.

– Elnézést, mondana néhány szót arról, hogyan élnek itt? – kurjantunk be egy házikó udvarára, az ott szorgoskodó gazdához. Ha némán megállunk a kapu előtt, akkor sem maradunk észrevétlenek – hamar felkeltjük a csaholó kutyák érdeklődését. Gyorsan kiderül, a lehető legjobb helyen járunk, ugyanis a Tápéi Vízügyi Üdülőtársulat elnöke, Törzsy Károly nyit kaput. A nyugdíjas jogász is azok közé tartozik, akik kiköltöztek a telepre. – Éppen a tavalyi nagy árvíz előtt téliesítettem a nyaralómat. Külső szigetelést kapott és a központi fűtést is kiépítettük. Igaz, hogy a posta nem jár be ide, de internet lehetőségünk van, így egyáltalán nem vagyunk elzárva a külvilágtól.

Félszáz tag

A Vízügy 1969-ben osztotta fel a Folyamostelepet saját dolgozói között. Előbb bérbe adta 99 évre, utóbb, 1993-ban, tulajdonba kerültek a telkek. A félsziget három útját és a benne lévő közműveket közösen vásárolta ki a társulat és ezek közös tulajdonban is maradtak. A félsziget régi téli kikötő felőli oldalára beépítési tilalom érvényes. Jelenleg 53 tagunk van – tudtuk meg a Tápéi Vízügyi Üdülőtársulat elnökétől, Törzsy Károlytól.

Azt is megtudjuk, hogy a tíz méter széles telkeken a '70-es árvíz óta 960 centiméter az alsó küszöbszint. Tavaly 1000 centiméter fölé duzzadt a Tisza vízszintje, így majd minden telektulajdonos pórul járt. Károlyék nappaliját is elárasztotta a folyó. – Nézzenek csak át az egyik szomszédunkhoz, ők még most is takarítják a házukat!

A nyugdíjas Ferenczi János valóban nagy munkában van, a fiával dolgozik. – Azért vártunk a felújítással, mert még nem száradt ki rendesen az épület. De már jól haladunk a meszeléssel és a festéssel – invitál beljebb bennünket. A falakon valóban jól látszik, meddig ért a víz. Ami bútort meg tudtak mozgatni a két kezükkel, azt kihordták, de így is sok tönkrement. – Húsz éve van itt nyaralónk, de a tavalyi volt az első eset, hogy betört a víz. Több köbméternyi homokot kell elszállítanunk, hogy használni tudjuk majd a partot – vezet le bennünket a gazda a kerten keresztül a vízhez. A mólót is muszáj lesz megjavítani, aztán kerülhet csak a helyére.

– A tavalyi árvíz miatt voltak, akik megszabadultak a nyaralóiktól? Csökkent az értékük? – kérdezzük Törzsy Károlyt, aki jó gazdaként kísér bennünket házról házra. – Nem mondhatnám, mindenki ragaszkodik a telkéhez. Ritkán hallani itt eladó nyaralóról. Legutóbb egy kis, faházas telek kelt el, úgy három és fél millió forintért.

Péter Istvánék is régi tulajdonosok a telepen. '85 óta van házuk a félszigeten. A roppant barátságos házigazda és felesége, Erzsébet éppen fornettit sütnek a kertben, de szívesen invitálnak beljebb. A fürdőszobával, konyhával, nappalival, hálószobával felszerelt kétszintes nyaraló emeleti erkélyéről csodálatos kilátás nyílik a Tiszára. – Gyakran lejárok horgászni a mólómra és mivel itt nem zavar be a Maros, tiszta a folyó, fürdőzni is szoktunk. Pont most olvastam a lapjukban, hogy 24,6 fokos a víz, úgyhogy mindjárt megyünk is megmártózni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legaktívabb megyei parlamenti képviselők

Gyurcsány Ferenc tavaly május óta tízszer annyit beszélt a parlamentben, mint legnagyobb riválisa,… Tovább olvasom