Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Élet húsz négyzetméteren

Szükséglakást kaphatna a várostól a szegedi Kovács család. Ők azonban hezitálnak: a húsz négyzetméteres ingatlan a jelenleginél sokkal rosszabb körülményeket jelent, de ha albérletben maradnak, minden pénzüket felélik. Szegeden túljelentkezés van a komfort nélküli szükséglakásokra.
Saját lakásra reményük sincs – mondja Kovács István. Fotó: Karnok Csaba
Húsz négyzetméteres önkormányzati szükséglakást – vécéhasználati és vízvételi lehetőséggel – ajánlott fel az IKV Rt. a háromtagú szegedi Kovács családnak. Kovácsék nem hajléktalanok, a szülők dolgoznak, kisfiuk, Ricsike, egészséges. Mégis arra kényszerültek, hogy önkormányzati segítséget kérjenek – önerőből ugyanis sohasem tudnának ingatlanhoz jutni. A felajánlott lakás láttán azonban elbizonytalanodtak: lehet, hogy ide mégsem költöznek.

A Kovács családnak sosem volt könnyű helyzete, életükben tragédiák követték egymást. 1999-ben egy balesetben elveszítették négyéves kisfiukat, majd néhány évvel ezelőtt leégett a ház, amelyben éltek. Szinte mindenük odaveszett. Ekkor albérletbe költöztek, s a lakást lassan, minden fillért félretéve szerényen berendezték. Szórakozni évek óta nem járnak, nyaralásra nem is gondolhatnak. Saját lakásra pedig végképp nem – mondta Kovács István. Megpróbáltak hitelhez jutni, de ahogy a férfi fogalmazott: a pénzintézetekben szinte kinevették őket. Nem kaptak kölcsönt, annak ellenére, hogy mindkettőjüknek bejelentett munkahelye van – a férfi építkezésen dolgozik, élettársa egészségügyi intézményben takarít. Jövedelmük több mint fele albérleti díjra, rezsire megy el, félretenni nem tudnak. Ezért fordultak segítségért az önkormányzathoz.

– Három szükséglakás közül választhatnánk. Ezek húsz négyzetméteresek, fürdőszoba nincs. Egy családnak ez egyáltalán nem felel meg. A fiam már szobatiszta. Szoktassam vissza a bilire? – indokolta a férfi, miért hezitálnak az ingatlannal kapcsolatban. Ő úgy véli, a városnak módjában állna komfortosabb lakást felajánlani. De tudja azt is: a jobb ingatlanok iránt hatalmas az érdeklődés, ezért úgy véli, nincs esély arra, hogy ilyet kapjanak.

Ami szükséges

Azt, hogy a lakások milyen kategóriába tartoznak, törvény szabályozza. A szükséglakás paraméterei többek között a következők: fűthető, van ablaka vagy üvegezett ajtaja, a vécéhasználat és a vízvételi lehetőség biztosított. Az igénylőknek több kritériumnak meg kell felelniük, többek között nem rendelkezhetnek ingatlannal, jövedelmüknek nagyobbnak kell lennie a nyugdíjminimum 50 százalékánál, de kisebbnek a legkisebb nyugdíj kétszeresénél.

Túljelentkezés van ugyanakkor a szükséglakásokra is. A jelenleg üres három lakásra tizenhárman tartanának igényt – tudtuk meg Molnár Edittől. Az IKV Rt. lakás- és helyiséggazdálkodási irodavezetője elmondta: többször előfordult már, hogy az igénylő másra, jobbra, komfortosabbra számított.

– A lehetőségeink korlátozottak, a szükséglakások azonban megfelelnek a lakhatási körülményeknek, és ezen lakások bérbevételével a rászorulók lakáshelyzete átmenetileg megoldódik. Nem mellékes az sem, hogy nem kell albérletre kiadniuk több tízezer forintot.
A szükséglakások bérleti díja egyébként legfeljebb 35 forint négyzetméterenként.

Az irodavezető hozzátette: Kovácséknak is lehetőségük van és volt arra, hogy jobb minőségű lakást igényeljenek. A következő szociális pályázat várhatóan tavasszal lesz. Az önkormányzat folyamatosan bővíti lakásállományát, törekedve arra, hogy a lakások minősége is folyamatosan javuljon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka ma Gyurcsánnyal tárgyal

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel tárgyal ma Botka László polgármester három, Szeged és a… Tovább olvasom