Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Élet huszonnyolc négyzetméteren

Szeged - Sok jó ember kis helyen is elfér – tartja a mondás, melynek igazáról egy szegedi lakásban győződhettünk meg, ahol három Kiss él egymás mellett, huszonnyolc négyzetméteren.
Kissék négy évvel ezelőtt, friss házasként költöztek be a garzonlakásba, amelyet az IKV-tól bérelnek, havonta 8700 forintért. A szűkös huszonnyolc négyzetméterre két évvel ezelőtt új lakó is érkezett: Petra, a kislányuk, aki ottjártunkkor a szoba közepén álló franciaágyon aludt. Kérdéseinkre ezért suttogva kaptuk a választ Kissné Dobó Katalintól, hiszen elvonulni csak a fürdőszobába vagy a konyhafülkébe tudtunk volna, de csak úgy, ha egyikünk félig kint marad az aprócska előszobában.

– A szülői házunk több mint száz négyzetméteres, ezért kezdetben nehéz volt hozzászokni a kicsi élettérhez. Másfél évet vártunk a lakásra, mire megkaptuk. Előttünk már laktak benne, ezért az IKV-tól pénzt kaptunk a felújításra, így saját ízlésünk szerint rendezhettük be. Linóleum helyett padlólapot tettünk le, és a régi villanytűzhelyt is lecseréltük. A férjem épületasztalos, sok bútorunk az ő keze munkáját dicséri. Mint például a tálalószekrény, amely eredetileg a konyhába készült. Akkor azonban még nem tudtuk, hogy ilyen kis helyre költözünk, ezért most a szoba közepén térelválasztóként szolgál – mutatja Katalin. A szekrény előtt áll a hűtő, mellette a kétéves Petra gyerekágya. Szemben szekrénysor, az ablak előtt ruhaszárító és komód, amelyben a kislány játékait tartják. Az előszobában is a praktikusság dominál, a könyvektől roskadozó polcrendszert is a ház ura készítette.

Kissné Dobó Katalin a konyhában. Sok minden van a garzonlakásban, de tér csak alig.
Fotó: Segesvári Csaba

Vendégeket csak módjával fogad a Kiss család, hiszen két-három embernél többen nem férnének el a lakásban. – Akadnak pedig olyanok, akik öt gyermekkel laknak itt, sőt még háziállatokat is tartanak – mondja az asszony. Rájuk fejenként kicsivel több, mint öt négyzetméter jut. Ebbe azonban nem számoltuk bele a négylábú lakókat.

A havonta befizetett előtakarékossági lakáskasszának köszönhetően a Kiss család jövőre szerencsére új lakásba költözhet. A Harmónia lakóparkban két szoba, nappali, konyha és fürdőszoba várja a háromfős családot, amely az új helyen talán egy negyedik taggal is bővül majd.

A különbség

Az ifjúsági garzonok 28-30 négyzetméteresek, a nagyobb alapterületűekhez erkély is tartozik. Ilyen lakásban laknak Kissék is a Székely soron. Ezeket harmincöt év alattiak igényelhetik, akik házasok, élettársi kapcsolatban élnek vagy egyedülállók és legfeljebb két gyermekük van – tudtuk meg Molnár Edittől, az IKV. Zrt. bérleményekkel foglalkozó vezetőjétől. Fecskeháznak az olyan kormányzati támogatásból épített épületeket nevezik, amelyek a fiatal párok lakásgondjának megoldását segítik, átmenetileg. Szociális lakbért fizetnek és lakáscélú előtakarékosságot folytatnak, hogy a szerződés lejártakor önállóan tudjanak lakást vásárolni. A fecskelakások egyszobásak, az alapterületük 32 négyzetmétertől 44 négyzetméterig terjed. A nagyobbakban külön étkező is van a konyha mellett, összkomfortosak, új berendezésekkel. Szegeden három épületben találhatóak fecskelakások: a Tápai utcában harminc, az Arany Jánosban három, a Cserzy Mihály utcában pedig tíz. A fiatalok jelenleg két üres lakásra pályázhatnak a Tápai utcában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csapó–Hódi vita: mindhalálig Testamentum

Szeged - Vádat emelt a megyei főügyészség a Szegedi Testamentum Kft. két alkalmazottja ellen a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és sikkasztás miatt. Csapó Balázs önkormányzati képviselő emiatt Hódi Lajos cégvezető prémiumkifizetésének felfüggesztését javasolta a közgyűlésen. Tovább olvasom