Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Élet műanyag nélkül

A nagyböjti időszakhoz kapcsolódva, március 6. és április 21. között műanyagböjtöt hirdetett a Humusz Szövetség.
A zöldszervezet ezzel igyekszik felhívni a figyelmet a világszerte növekvő problémát jelentő műanyagszennyezésre. A kampány a megelőzésre ösztönöz, azaz: már meg se vegyük a műanyagba csomagolt termékeket – így elkerülhető a műanyaghulladék további szaporodása.

A bennünket elárasztó műanyagok nagyságrendjét jól mutatja, hogy Szegeden csak tavaly januártól október végéig több mint 600 tonna műanyaghulladékot gyűjtött be a hulladékgazdálkodási cég. Ez pedig csak a jéghegy csúcsa, hiszen nincs benne az, ami a háztartási szemétben landol a szelektív gyűjtő helyett.

Az élet számos területén bizonyultak hasznosnak a műanyagok, de mértéktelen felhasználásuk miatt hatalmas gondot okoznak, amikor hulladékká válnak. A műanyag ellenálló és évszázadok alatt bomlik csak le, mégis olyan egyszer használatos eszközöket gyártanak belőle, amelyeket átlagosan 25 percig használunk. Világszerte csak 10 százalékukat hasznosítjuk újra, a többi szeméttelepeken, de főként az óceánban végzi. Ott szétesve, mikroműanyagként bekerül a táplálékláncba, végül eléri a szennyezőt, az embert is.

A most indult #műanyagböjt kampányban a Facebookon és az Instagramon a Humusz Szövetség nemcsak a problémára hívja fel a figyelmet megújuló posztokkal, de ígéretük szerint tippeket is adnak a műanyagmentes életmódhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiába kérte kislánya, nem hívott orvost a feleségéhez - enyhítették a szolnoki férfi ítéletét

Hiába kérte kislánya, nem hívott orvost a feleségéhez - enyhítették a szolnoki férfi ítéletét
A Szegedi Ítélőtábla úgy ítélte meg, nem kívánta felesége halálát. Mindössze nem hívott mentőt, miután az ébreszthetetlenül feküdt a kanapén, és hányt is. Az anyósának és a mentőknek hazudott, közös kislányuk kérésére sem hívott segítséget. Mutatjuk a részleteket! Tovább olvasom