Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Életben maradni a kukákból

Szeged - Csikkeket és üvegeket gyűjtve jártunk be pár kilométert a fagyos Szegeden, és közben belekóstoltunk, hogyan kell a napot túlélni. Egy hajléktalant kísértünk el megszokott körútjára, hogy lássuk, hogyan telik egy napja, miként szedi össze a napi betevőt.
A hétórás híreket mondta a rádió, amikor tegnap reggel beléptünk a Moszkvai körúti hajléktalanszálló egyik szobájába. A konvektoron pirítós sült, a legtöbben már talpon voltak. – Összeszokott társaság a miénk, ez a legjobb szoba. Nem engedünk be akárkit közénk – magyarázta az egyik ágyon ülő, frissen borotvált László, aki a ferencesektől karácsonyra kapott szárított fügét rágcsálta. Miután beágyazott és elszívott egy sodort cigit, elkísértük megszokott napi körútjára. Elsőként egy közeli kisboltba mentünk, hogy megvegyük a „fagyállót". Egy kétliteres, 300 forintos fehérbort, amit a hajléktalanok csak Péti Leánykaként emlegetnek – nyilván nem véletlenül utalva a nitrogénművekre.

Fűt a péti nitrogén

– Nem vagyok alkoholista. Azért iszunk bort, mert egyedül ez fűt bennünket az utcán, hiába van rajtam is hat réteg ruha. A másik dolog, hogy nem szabad megállni, leülni, mert akkor végünk lesz – magyarázta.
László 16 éve él fedél nélkül, jó kedélyét mégis sikerült megőriznie: más szemlélettel nehéz lenne elviselni ezt a létformát. Beszéd közben hirtelen megállt, és az egyik kuka csikktartójába túrt. – Ez még majdnem ép – jegyezte meg a Dugonics tér felé félúton, miközben egy félig szívott cigit vett ki a szemetesből. Később a villamos- és buszmegállók környékét néztük át csikkek után kutatva, a földet kémlelve. „Munka közben" szinte tapintható volt a várakozók megvetése. Lászlót ez már nem érdekli, megszokta. A csikkekben lévő dohányt kifejti, egy dohányzacskóba teszi, majd újrasodorja – és ezt szívja.

Józseffel és Lászlóval egy Csillag téri kocsmában melegedtünk. Fotók: Schmidt Andrea
Józseffel és Lászlóval egy Csillag téri kocsmában melegedtünk.
Fotó: Schmidt Andrea

Üvegezés és kukáspornó

Csikkszedegetés közben az üvegekre is figyeltünk, ugyanis ez László legfőbb pénzforrása. Sok kuka már „le volt járva", azaz a „konkurencia" megelőzött. Érthető: Szegeden 600-ra becsülik a hajléktalanok számát. A Dugonics térről a Kelemen utcán át a Stefánia felé mentünk, és a féldecis kisüvegek mellett egy kukában valódi kincset is leltünk: egy pornó DVD-t.
– Már tudom is, ki veszi meg – mosolygott László. Egy másik kisboltnál újabb nagy fogás akadt: 14 felesüveget sikerült kiszedni egyetlen kukából, ami újabb 140 forint. A Szilléri sugárúton kidobott tévéket találtunk, de már itt is jártak mások: a drága rézkábel hiányzott belőlük.
Mivel már órák óta róttuk az utat, és nagyon fáztam, beültünk egy Csillag téri kocsmába. László még a kesztyűjét sem vette fel addig: sajnos edzésben van. Itt vártuk be Józsefet, László társát, aki egy makkosházi garázsban lakik. Onnan indulva szedi össze az üvegeket és – ha talál – a fémet. Másfél órát beszélgettünk a kocsmában, ahol József elmondta: őt még mindig nagyon bántja az emberek lenézése, bár 14 éve él így. – Néha odaköpik: miért nem dolgoztok? Pedig mi tényleg szeretnénk. Azt várjuk, hogy újra felvegyenek a környezetgazdálkodáshoz takarítani. De nem könnyű ám oda bejutni – mondja, miközben László bólogat.

Valódi kincs a kukából: egy pornó DVD
Valódi kincs a kukából: egy pornó DVD.
Fotó: Schmidt Andrea

Acél a cél

A melegedés után újra útra keltünk: először leadtuk az összegyűjtött üvegeket, amiből újabb bor és kávé lett. Utána irány az Acél utcai népkonyha. Közben belenéztünk még pár kukába. Józsefnek szerencséje volt, egy kisszékkel bővült az otthoni bútorzat. Így érkeztünk a tegnap tésztát és tokányt kínáló népkonyhára – nagyjából 50-60 sorstársuk közé. Miközben falatoztak, elmondták a délutáni programot. József ebéd után hazamegy, László pedig 3-tól 6-ig – ekkor mehet be a szállóra – újra az utcákon keresi a betevőt, majd a ferenceseknél vacsorázik. Fél napot töltve az utcán, belekóstolva helyzetükbe, sok erőt kívántunk nekik – a mindennapi túléléshez.

Olvasóink írták

 • 19. sugárbányász 2009. január 14. 15:01
  „A milliárdosokat miért nem lehtarra kényszeríteni, hogy az ilyen szerencsétleneknek valamilyen munkát biztosítsanak. Amiből valahogy emberhez méltóan lehet élni. Ha a cigányok kapnak támogatást a kocsmázásra, gépezésre, akkor a hajléktalanoknak is kapjanak!”
 • 18. flower 2009. január 10. 20:19
  „Osztom Ági véleményét. Én sem vagyok megértő velük. Véleményem szerint gyenge jellemű emberek, akik az élet semmilyen területén soha nem állták meg helyüket.
  Mérnök, tanár, stb. - csak addig lehetett, amíg a szülei taníttatták, a felesége eltartotta az alkoholizmusa miatt. Miután nem volt aki segítse, mert a szülei meghaltak, a felesége elvált tőle, teljesen lezuhantak.
  Ők ezt fordítva magyarázzák: azért isznak, mert a szülő , és a felesége kirúgta...stb.
  Annyi az érdemük, hogy nem balhéznak.”
 • 17. Ági84 2009. január 10. 18:50
  „Kedves Lallee!

  Rosszul gondolkodsz, én nem hajítanék utánad semmit, akkor sem, ha tudnám, hogy számomra haszontalan a dolog, mert mindig van olyan, akinek pont arra van szüksége. Ha ő nem is volt éhes, lehet, hogy valamelyik barátja, vagy hajléktalan társa igen.
  És amúgy is, udvariasan is vissza lehet utasítani valamit, egy köszönöm, de nekem másra lenne szükségem- szöveggel.
  Amúgy meg tudod ki adna egy másnapos embernek "józanító piára" pénzt!
  Nem is olyan régen az egyik munkahelyemre, ahol dolgozom, bejött egy hajléktalan (rendelőben dolgozom), tök részeg volt. Mire a kollégámmal utánamentünk, már bezárkózott a wc-be, amit pácienseink használnak. Hát bevezetnélek oda, ahonnan ez kijött, tölts el ott egy kellemes fél órát takarítással, mert lehet, hogy ez pont az a férfi volt, akinek te pénzt adtál egy újabb berúgásra!!!”
 • 16. dwert 2009. január 09. 09:32
  „Debrecenben sok hajléktalan árulta/árulja a Flaszter nevű hajléktalanok újságját. Én mindig vettem belőle, amikor kínálták azt, s még plusz pénzt is adtam nekik. Az újság terjesztéséért ők amúgy kaptak egy kis pénzt egy szervezettől. Jó kis cikkek, riportok és hajléktalanok által írt versek... voltak az újságban. Ilyennel Szegeden az elmúlt évek alatt egyszer sem találkoztam. Nem tudom, hogy megszűnt-e az újság, vagy csak az hiányzik, hogy valaki összefogja a dolgokat.”
 • 15. lallee 2009. január 09. 07:45
  „Ági84 hidd el én is tudnék Neked venni olyan dolgot, ami méregdrága és mégse kellene Neked és utánam hajitanád.
  Kaját kapnak ingyen mig bort nem. A pénzre van a legnagyobb szükségük és abból majd azt vesz ami éppen kell Neki.
  Ez, hogy élelmet veszek egy hajléktalannak mert tudom, hogy az kell neki elég nonszensz.. Honnan tudom én azt, hogy mi kell neki?
  Amúgy egyszer a Dóm téren leszólitott egy fiatal és egy idősebb hajléktalan. Nem kerteltek, mondták, hogy másnaposak és kellene piára pénz, adtam.
  Amúgy ha azt mondják, hogy kenyérre kell vagy tejre és utána mégis látjuk ahogy a kocsmából jön ki vagy megy be szerintem egyáltalán nem elitélendő. Mindenki tudja, hogy mire kell Nekik a pénz, bármit is mondanak. Max azért mondja ezt, mert tudja, hogy ezt szeretné hallani az adakozó.
  üdv”
 • 14. iri 2009. január 09. 07:29
  „Szerintem kevés főbérlő merne bevállalni albérlőnek egy rakás hajléktalant. És ennyi erővel mindenki összébb húzhatná magát és befogadhatna a kisszobába 2-3 embert az utcáról.
  Elég ördögi kör ez, mert a földről már nehéz felállni.
  És ha belegondolunk, nagyon borotvaélen táncol sok ember. 2-3 részletet ha nem fizet vki a lakáshitelből, a bank már riadózik, és sokszor már nemcsak a részleteket kéri, hanem plusz "értesítési díjat", rosszabb esetben esedékessé teszi a teljes hitelösszeget. Na akkor hova menne az ember..... És ha közben a munkáját is elveszti??
  Nem beszélve sokakról, akik nettó 60-70 ezer forintból tengődnek...
  Ne azzal legyen okos itt senki, hogy alkoholistázza őket, hanem nyomjon a kezébe egy szatyor üres üveget és adjon hálát az égnek, hogy nem szorul rá senki segítségére és jóérzésére.”
 • 13. polo 2009. január 08. 23:57
  „Ha összefognának a hajléktalanok és közösen kivennének egy szobábt majd dolgoznának az jó lenne nekik is.
  Én egy jó párral találkoztam 50% mérnők végzetséget állitot a másik 50% olyan beteg, hogy csak folyékony gyogyszereket bir szedni”
 • 12. vuk 2009. január 08. 22:18
  „"nem tartanánk itt ha akinek már van 3 lakása nem akarna egy 4-et is!Mert sajnos ismerek ilyen embereket is."
  Kb. emiatt legalis angliaban a lakasfoglalas... Sok az ures lakas, sok a fedel nelkuli - osszeparositjak.

  "Azt hiszen az orszagunk szegyene, hogy emberek hosszu evtizedeken keresztul kenytelenek az utcan elni, fuggetlenul attol, hogy miert kerultek ebbe a helyzetbe."
  Mar ne haragudj, de ez az orszag ennel tobb ingyenelot mar nem tud eltartani!
  Ha ujakat akarunk eltartani, joparrol le kellene mondani (pl. "vallalkozok", kolomparek es tarsaik)”
 • 11. kekeczke 2009. január 08. 20:46
  „jó úton halad sokunk arrafelé”
 • 10. freeman 2009. január 08. 20:32
  „Kedves "karlvonbanhoff"!

  En 2 liter bor utan,
  forditva jarnam a köröket.........!”
 • 9. karlvonbanhoff 2009. január 08. 20:20
  „freeman 2009.01.08. 18:01

  Ha te is végigjárnád azt az utat amik ők mindennap legyalogolnak,túrkálva,felcuccolva azt hiszem te is benyomnád minden gond nélkül .

  Van köztünk agresszív,de mifelénk jobbára normálisak jönnek.Jómagam lehordom a garázsba az üvegeket és amikor egy nagy szatyor összejön,akkor valamelyik kezébe nyomom.Néha már nekem is kínos,mert annyira szokott némelyik hálálkodni.”
 • 8. beatgirl 2009. január 08. 20:14
  „nyáron is melegítőnek isszák?...”
 • 7. PipiczGabor 2009. január 08. 18:46
  „Azt hiszen az orszagunk szegyene, hogy emberek hosszu evtizedeken keresztul kenytelenek az utcan elni, fuggetlenul attol, hogy miert kerultek ebbe a helyzetbe.Nem osztom azon velemenyt, hogy alkoholistak.Nem tudom mennyi idot lehet a hideg teli utcakon eltolteni melegito ital nelkul, persze a tea is annak szamit csak az kevesbe fut.”
 • 6. flower 2009. január 08. 18:14
  „Ezek az emberek mind hibásak abban, hogy ide kerültek. Egytől- egyig.
  Olyan nincs, hogy nincsenek céljaik. Összefogva, - mert segélyt mindegyik kap- egy albérleti szobát bérelve, - már nem is lennének hajléktalanok.
  Aki akar, az ki tudna lábalni a mélypontról. Tapasztalatból tudom, mert emeltem ki gyermekkori barátomat a mélyből.”
 • 5. freeman 2009. január 08. 18:01
  „Azt mondja, hogy nem alkoholista.

  De, reggelire 2 liter bor, csak ugy "melegitönek"........?

  Hm.”
 • 4. Mil 2009. január 08. 17:30
  „16 év alatt nem tudott kikeveredni a helyzetből? Valószínű nem is nagyon törte magát. Ezeknek az embereknek már nincsenek céljaik, álmaik. Ez itt a baj.”
 • 3. kakoszeged 2009. január 08. 17:11
  „Igen Ági, én is jártam már így, azaz, hogy vettem neki kaját és nem kérte - mondjuk velem nem volt durva. Azonban a fentieket olvasva nem ítélem el, mert valóban mi a frász tartja életben őket, ha nem az alkohol. Csak amíg elmegyek dolgozni a -30°C fokig hitelesített kabátomban, addig majd megfagyok! Korábban őket hibáztattam, de azóta beszélgettem néhánnyal, és visszavonom azt, hogy csak ők tehetnek róla.

  Este, amikor kinyitom 5 percre a hálónk ablakát szellőzni, minden nap a hajléktalanokra gondolok...”
 • 2. hazaipalya 2009. január 08. 17:08
  „nem tartanánk itt ha akinek már van 3 lakása nem akarna egy 4-et is!Mert sajnos ismerek ilyen embereket is.”
 • 1. Ági84 2009. január 08. 16:56
  „Erről a cikkről egy eset jut eszembe.
  Karácsony előtt mesélte egy kedves ismerősöm, hogy ünnepi hangulatának köszönhetően megszánt egy hajléktalan férfit, aki a földön üldögélt és "koldult". Bement egy élelmiszerüzletbe, vett zsemlét, és minőségi szalámit (elmondása szerint olyat, amit magának sosem vesz, mivel nagyon drága), majd odaadta a hajléktalannak.
  Az pedig mit csinált?
  Fogta az ételt, és a jótevője után hajította ezzel a felkiáltással: pénzt adjál vagy piát, nem éhes vagyok hanem szomjas!

  Erről ennyit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétköznapi ünnep Putnikéknál

Szeged - Magyar és szerb karácsonyt egyaránt ünnepel Újszentiván polgármesterének családja. Mivel a… Tovább olvasom