Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Élete végéig börtönben marad a tompai mészáros

Szeged - Egész hátralevő életét a rácsok mögött fogja leélni a 30 éves Szűcs István, akit a 2 éve Tompán elkövetett hármasgyilkosság miatt ítélt tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre a Szegedi Ítélőtábla.
Nyereségvágyból, aljas indokból, több emberen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és egyéb bűncselekmények miatt a média hatalmas érdeklődése és a tárgyaláson résztvevő számtalan jogászhallgató jelenléte mellett ítélte jogerősen tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre a kelebiai Szűcs Istvánt ma délelőtt a Szegedi táblabíróság.

A napszámosként dolgozó 30 éves férfi rémtette egész Magyarországot sokkolta 2009 novemberében: egy tompai tanyán munkaadóit – egy mozgásképtelen idős férfit és annak szívbeteg feleségét –, és egyik lányukat verte agyon egy 53 centis feszítővassal. Először egy előzetes szóváltás után az idős nőt ölte meg négy ütéssel, majd a magatehetetlen férfival végzett a házban, ahonnan ezután mintegy 10 millió forint értékben vitt el ékszert, forintot és eurót. Ezután a házaspár éppen hazaérkező lányát csalta a pajtába, ahol öt ütéssel agyonverte.

A férfi az emberölés közben rátérdelt áldozataira, „ahogy disznóvágáskor szoktam odahaza, amikor rálépek a disznó sonkájára, és a másik kezemmel tartott késsel a disznót leszúrom" – beszélt erről vallomásában. A két női holttestet ezután egy kocsi csomagtartójába tette, majd távozott a helyszínről. A vádlott csütörtökön egy viseltes pulóverben és farmerben jelent meg Gyurisné Komlóssy Éva büntető tanácsa előtt. Zárt tárgyalást kért, amit a bírónő hamar elutasított. Ezután jelezte, hogy vallomást akar tenni, mire figyelmezették: ezt korábban műár megtette, ám ha akar még mondani valamit, azt az utolsó szó jogán majd megteheti.

Az utolsó szó jogán a vádlott fél órán át olvasta fel kézzel írott szövegét. Fotó: Frank Yvette
Az utolsó szó jogán a vádlott fél órán át olvasta fel kézzel írott szövegét.
Fotó: Frank Yvette

Orosz János kirendelt védő nem tagadta a cselekmény brutalitását, ám a minősítő tényezők közül véleménye szerint a különös kegyetlenség nem valósult meg. – Ezt csak akkor mondják ki, ha rendkívüli embertelenség történt, amire az okozott sérülések számából és jellegéből következtetnek. Az ütésszámok nem merítik ki a különös kegyetlenség fogalmát, hiszen voltak olyan korábbi emberölések, ahol a tettes 30-40-szer sújtott le – érvelt. Az ügyvéd a feszítővasat sem tekintette különösen veszélyesnek minősülő elkövetési eszköznek. Kérte a bíróságot: vegyék figyelembe védence tejes beismerő vallomását, tettének megbánását és a hatóságokkal való együttműködését. Szűcs Istvánra a feltételes szabadságra bocsáthatóság kimondását kérte.

Bariné Tóth Éva ügyész nem tartotta megalapozottnak a védelem kérelmét és mindenben az első fokú bíróság ítéletének helybenhagyását kérte, amely már első fokon tényleges életfogytiglanra ítélte Szűcsöt. Az utolsó szó jogán a vádlott mintegy fél óráig beszélt. Kézzel írt vallomását úgy olvasta fel, mint egy alsó tagozatos kisdiák. Szerinte a jegyzőkönyv több pontjába az első fokon eljáró bíró feltételezései kerültek, olyan mondatok, amelyeket ő egészben nem mondott ki a tárgyaláson.

A tárgyaláson részt vett az elhunyt idős házaspár meggyilkolt lányának volt férje és másik lányuk is. Őt a gyilkosság után felkereste a vádlott, együtt sírt vele és a temetésen is részvétet nyilvánított neki. – Semmi különöset nem láttam rajta akkor. Úgy sírt, mint egy kisgyerek: elhittem, hogy nagyon fáj neki, ami a szüleimmel és a testvéremmel történt. Régen egy normális fiú volt, ki gondolta volna, hogy ilyen szörnyűségekre lesz képes – mondta lapunknak a nő. A volt férjtől azt kérdeztük: mi történhette volna, ha a végzetes napon ő is váratlanul hazaérkezik a tanyára és ott találja a gyilkost.

– Engem is megölt volna, ahogy a feleségemet. Hiába vagyok jó kondiban, biztos talált volna alkalmat rá, hogy a hátam mögé kerüljön - magyarázta. A Szegedi Ítélőtábla végül helybenhagyat az első fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság döntését és jogerősen is tényleges életfogytiglanra ítélte a férfit. Szűcs István soha életében nem szabadulhat a rácsok mögül.

Olvasóink írták

 • 18. tulipant 2011. szeptember 24. 01:56
  „Igen mindenki a halalbuntetest emlegeti, de miert gondoljatok hogy az sulyosabb buntetes lenne egy ilyennek? Az akasztas es a halal okozta szenvedesen tulesik par perc alatt....Miert gondoljatok hogy egy eleten at racs mogott lenni remeny nelkul hogy valaha jobb lesz es kijutsz innen az semmi? Ott aztan boven lesz ideje ra hogy megbanja.
  Azt gondolom hogy vannak sokkal de sokkal rosszabb dolgok a halalnal. Peldaul egy eleten at remeny nelkul bezarva lenni es szenvedni...”
 • 17. SzMgabi 2011. szeptember 23. 13:12
  „Egy életre meg oldódott a fűtés számlájának a sorsa.......”
 • 16. szandokán 2011. szeptember 23. 11:15
  „A mi pénzünkön jól el lesz,egy rab kb napi 8000 forint,megéri mi?”
 • 15. catroot 2011. szeptember 23. 10:53
  „Ezt máshol megjátszották régen, igaz "csak" pár évre az elítélttel, ha egyáltalán túlélte az is csoda volt.”
 • 14. rettegettivan 2011. szeptember 23. 10:09
  „Én ebben a halálbüntetés dologban azt nem értem, ha a társadalom túlnyomó többsége szerint szükség van rá, akkor miért is nem lehet bevezetni. Nem tudom, miféle ország miféle alkotmánya az, ami szűk kisebbség véleményét tartalmazza, bebetonozva. Ez például kiírtott egy komplett családot, szükség van rá a jövőben? Nincs. Ennyi.
  És majd lehetne csatolni pár tanulmányt, hogy igenis alacsonyabb a bűnözés, ha van ennyire súlyos büntetési tétel.”
 • 13. bánki 2011. szeptember 23. 09:02
  „Szaudarábiában egyszerűen megoldják! Lefejezés vagy akasztás.

  Napi 8 500 Ft az életben tartása ennek a genetikai selejtnek.”
 • 12. ascendum 2011. szeptember 23. 08:46
  „Áh, végül is nem is különös kegyetlenség szimpla hétvégi disznóvágásként felfogni három ember lemészárlását, illetve normális 30-40 alkalommal szúrni, főleg, mert már korábban is voltak ehhez hasonló szörnyetegek... talán mégis praktikusabb lenne a halálbüntetés ilyen esetekben, amikor valaki efféle hasonlatokkal fűszerezve vall meg egy hármasgyilkosságot. Bár úgy nem sokáig bűnhődne, de nem lenne legalább veszélyes a társadalomra még véletlenül sem.”
 • 11. diverfrog 2011. szeptember 23. 08:19
  „ezt korábban műár megtette
  mi történhette volna
  végül helybenhagyat
  :)”
 • 10. diverfrog 2011. szeptember 23. 08:10
  „Aranea, szívemből szóltál.
  Az azért elgondolkodtatott, hogy a kirendelt védő nem találta különösen kegyetlen tettnek 3 ember ilyetén megölését. Ha ne adj isten az ő rokonai lettek volna az áldozatok, akkor is az ütésszámok foglalkoztatták volna?”
 • 9. jozko 2011. szeptember 22. 22:15
  „Szerintem is fel kéne akasztani.”
 • 8. Godina 2011. szeptember 22. 21:37
  „Aranea ha lehetne like-olni a hozzászólásodat akkor egy big like-ot kapnál.Végre valaki látja az igazi társadalmi problémákat.”
 • 7. Aranea 2011. szeptember 22. 20:19
  „Jó eséllyel él még 50 évet : 18.250 nap...
  Mennyi is egy elítélt tartási költsége NAPONTA?
  Hallottam már 5000, de 12000 Ft-ot is. Számoljunk!
  91.250.000 - 219.000.000 ez az egyetlen ember!
  Az államnak nem a dolgozók zsebében kéne kaparásznia a forintok után - hanem az ilyen teljesen felesleges kiadásokat kellene minimalizálnia.... s azt meg végképp nem értem, miért a nyugdíjasokat szidja mindenki, mint "élősködőt"!”
 • 6. tol 2011. szeptember 22. 19:12
  „nagyon sötét és nagyon szomorú történet.”
 • 5. billan 2011. szeptember 22. 17:56
  „Ajtót behegeszteni vagy befalazni, egy lukat hagyni a kajának és a küblicserének. Ha 1 hétig nem ad életjelet, akkor ajtót kibontani eltemetni, majd másik jómadarat beengedni a helyére.
  TV, zene, könyv nuku csak a négy fal és a gondolatok, hogy mit is tett...”
 • 4. jozko 2011. szeptember 22. 16:32
  „"Egerek és emberek"...

  Csakhogy ez nyereségvágyból elkövetett gyilkosság.
  Aki annyira kapzsi, hogy ölni képes nyereségvágyból, az soha nem fog e téren megváltozni!
  Az ilyen gyilkosoktól örökre meg kell szabadítani a társadalmat.”
 • 3. lepkehalo 2011. szeptember 22. 14:02
  „Könyörgöm, ki ne engedjék!”
 • 2. DarkLilith 2011. szeptember 22. 13:43
  „Az életnél nem kell neki nagyobb büntetés.”
 • 1. zoltanszabo 2011. szeptember 22. 12:44
  „Kevés a bünti ! Ilyen esetekben kellene a halálbüntetést visszahozni !!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lefoglalják az adósok áruját

Szeged - Eredményes a közös munka az adótartozást felhalmozókkal szemben a Dél-Alföldön. Tovább olvasom