Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Életeket mentett a szegedi orvos főhadnagy Afganisztánban

Szeged - Düledező vályogviskókban élő emberek, sérült magyar és afgán katonák – 6 hónapig szolgált Afganisztánban a szegedi Zsíros Éva (32). A Magyar Honvédség vásárhelyi dandárjának orvos főhadnagyát férje és 3 éves kislánya várta itthon.
Hasi lövést, tüdőlövés okozta harci sebesüléseket látott el fél éven át nap mint nap a háború sújtotta Afganisztánban a 32 éves Zsíros Éva szegedi orvos főhadnagy. A 60 kilós, törékeny Éva a teljes harci felszereléssel 105 kilogrammot nyomott.

A vásárhelyi lövészdandár foglalkozás-egészségügyi központjának részlegvezetője először vett részt külföldi misszióban. A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjának részeként a katonák iskolákat, kórházakat, hidakat építettek Baghlan tartományban.

Zsíros Éva nap mint nap háborús sérülteket kezelt. Fotó: DM/DV
Zsíros Éva nap mint nap háborús sérülteket kezelt.
Fotó: DM/DV

– A munkaidő 24 órás, bármikor szükség lehet a katonaorvosra, a tábort elhagyó magyar csapattal minden alkalommal mennie kell egy egészségügyi szakembernek – meséli a doktornő, aki hetente átlagban 4–5 alkalommal indult küldetésbe. – Ez nagyon veszélyes, mert soha nem lehet tudni, melyik kaftánosnak mi a szándéka – fogalmaz a doktornő, akinek az volt a feladata, hogy stabilizálja a sérültek állapotát. A súlyosabb eseteket mentőhelikopter szállította kórházba – a táborban nem volt műtő.

Márciusi Ifjak díjat kapott

Zsíros Éva orvos főhadnagy pár nappal hazaérkezése után, március 15-én Bajnai Gordon miniszterelnöktől átvehette a Márciusi Ifjak díjat. Az elismerést a fél éves afganisztáni szolgálatáért, bátor helytállásáért és kiemelkedő szakmai munkájáért kapta.

– Az ottani naptár szerint 1388-at írnak, de az állapotok is megfelelnek az évszámnak. Nagyon rosszak az afgán életkörülmények, nincs infrastruktúra, nincsenek utak. Az emberek düledező vályogviskókban laknak, a gyerekek télen is, a mínusz fokokban papucsban szaladgálnak. Nagyon nehezen jutnak egészségügyi ellátáshoz, gyógyszereket nem tudnak beszerezni, mert nincsenek, vagy nagyon drágák – mondta el tapasztalatait Zsíros Éva.

A magyar katonai táborban komfortos, 2–3 fős konténerekben laktak. A klíma szerinte jobban megviseli az embert, nyáron nagyon meleg, 40–50 fok van, a tél nagyjából olyan, mint nálunk, de a levegő nagyon száraz, alacsony a páratartalma.

A harci sérülések ellátása mellett voltak kellemes pillanatok is. Több alkalommal segélycsomagokat osztottak szét a falvakban és a helyi kórházakban. – Egyik alkalommal egy afgán kisfiú odajött, megfogta a kezem, és adott egy puszit, nagyon megható volt – mesélte a doktornő. A kint töltött fél év alatt családja hiányát viselte a legnehezebben. Évát férje és 3 éves kislánya várta itthon.

Olvasóink írták

 • 13. Kathy888 2010. március 31. 13:22
  „Szép, nemes cselekedet!!!”
 • 12. micsoda 2010. március 31. 11:24
  „Zsoldos. Mindannyian azok vagyunk. Hány embert tudnánk összeszedni, aki bármilyen munkát ingyen végez? Mindenkinek meg kell élnie: és ez pénz nélkül ma már nem megy.
  A különbség csak annyi, hogy egyeseknek munkájuk van, másoknak meg hivatásuk is.”
 • 11. mentelmi-jog 2010. március 30. 23:55
  „10. hozzászólás KolompárRómeó 2010.03.30. 21:45

  Te is mehetsz, mégis mi tart vissza?!”
 • 10. KolompárRómeó 2010. március 30. 21:45
  „Ezért ment oda, meg hogy havi félmilla nettót elrakjon. Ennyi.”
 • 9. adamantium 2010. március 30. 17:47
  „egyébként ha már orvosokat hasonlítunk össze akkor inkább a traumatológust meg a hasi, mellkasi sebészeket kellene a katonaorvoshoz hasonlítani mert gyanítom a háborúban nem a magas vérnyomás a fő sérülési és halálok”
 • 8. adamantium 2010. március 30. 17:45
  „6. hozzászólás Filctoll 2010.03.30. 17:32 , tipikus magyar mentalitás, élvezzük a NATO nyújtotta biztonságot de védelmi eszközökbe nemigen fektetünk be, a közös érdekben katonákat nem szívesen adunk, de ha minket ér támadás elvárnánk, hogy a többiek segítsenek”
 • 7. mentelmi-jog 2010. március 30. 17:44
  „A NATO egy katonai szövetség, amelyhez hazánk ÖNKÉNT csatlakozott! Népszavazás volt róla, kb. 90%os támogatottság mellett csatlakoztunk, hol és hogy a francba merül itt fel politika? Ország honvédelmet még ilyen olcsón mint amit mi a NATOval kapunk még meg nem oldott!
  Az itthoni belgyógyászati klinikák bármelyik orvosa 1000szer különb körülmények, és zéró fenyegetettség mellett végzi a munkáját! Nem lebecsülendő az sem, de baromira nem egy kategória!”
 • 6. Filctoll 2010. március 30. 17:32
  „AZ hogy a NATO belekényszeritette Magyarországot a háborúba, nahh igen ez mind a politikusaink gyengesége.
  Egyet nem szabad viszont elfelejteni a cikkel kapcsolatban: Én nem hiszem hogy hős lenne egy idegen háborúba önként elszegődött ZSOLDOS aki ott csak a munkáját végzi!
  Véleményem szerint Afganisztánban nincs egy Magyarnak se keresni valója!”
 • 5. E! 2010. március 30. 17:29
  „Gratulálok!”
 • 4. Túróvarázs 2010. március 30. 16:09
  „Gratulálok. Neki is, de leginkább a férjének Zsoltinak, aki a gyerekkel itthon maradt. Szép volt Zsolti!”
 • 3. gróf 2010. március 30. 14:31
  „Életeket ment a bármelyik pl belgyógyászati klinika bármelyik orvosa...jóval kevesebb pénzért.
  Nem kisebb ezzel a szememben a doktornő csak hát ott vannak a hétköznapi hősök is...illetve itthon.
  Az egyetlen számomra szimpatikus katona a katona orvos...”
 • 2. pillecukor 2010. március 30. 11:46
  „További jókat kívánok! :-)”
 • 1. Pippen 2010. március 30. 11:13
  „Le a kalappal Évike, mind szakmailag mind emberileg!Engem is mindig meggyógyítottál.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül a Mars téri nagycsarnok faszerkezete - fotókkal!

Látványosságot is kínál a piacra járóknak a Mars téri beruházás kivitelezője: daruk emelik be a nagycsarnok faszerkezetét. Tovább olvasom