Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Életet ment a beszélgetés

Szeged - Reflektorfény csak akkor esik a betegszállításra, ha nagy a baj. Ha nincs mivel eljutni az orvosok jelentette védelemhez. Általában a névtelenség homályában maradnak a betegszállítók – hívta szerkesztőségünket egyik olvasónk. Ezért kérte: Jó kezekben akciónkban mutassuk be a pácienseket célba juttató betegszállítót is.
– Kíváncsi voltam, milyen ez a munka. Aztán nagyon megszerettem, mert segíteni lehet az embereken – mondja Katona Balázs. A szegedi férfi biztonsági őr volt, de 2007-ben új munkát talált: segít a betegeknek az otthonukból a kórházba, rendelőbe jutni. A betegszállító autót vezetve bejárja „Tolnát, Baranyát" – az egész országot. Képzeletbeli útinaplójában a legtávolibb pont Kaposvár. – Naponta 200–500 kilométert is megteszünk a hétszemélyes kisbusszal – mutatja a fekvőággyal, ülőkocsival felszerelt járművet. Egy-egy nap akár 30 beteget is hoznak és visznek, mégsem érnek mindig mindenhova időben.

Katona Balázs kiváncsiságból lett betegszállító, de később nagyon megszerette a munkáját. Fotó: Frank Yvette
Katona Balázs kiváncsiságból lett betegszállító, de később nagyon megszerette a munkáját.
Fotó: Frank Yvette

„A betegszállítás célja, hogy az orvos rendelése alapján biztosítsa az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést abban az esetben, ha mentőápolói felügyeletet nem igényel az eset, és az egészségügyi ellátás elérhetősége másként nem biztosítható" – idézi a szabályt a betegszállítás.lap.hu is. Mert bizony előfordul, hogy indokolatlanul riasztják a minimálbér körül kereső betegszállítókat. Márpedig minden ilyen „felesleges út" következménye, hogy esetleg épp azok nem jutnak el az orvoshoz, akiknek valóban szükségük lenne a szállításra.

Ön is jelöljön!

Jó kezekben akciónkban továbbra is várjuk olvasóink jelöléseit hat kategóriában: orvos – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; ápoló – kórházi, illetve nem kórházban dolgozó; munkahelyi közösség; az egészségügyben egyéb munkát végző. Ezek alapján szakmai testület választja ki azokat az egészségügyben dolgozó személyeket és csoportokat, akiket egy-egy héten bemutatunk. Közülük hathetente a testület segítségével választjuk ki és jutalmazzuk a legszebb történet főszereplőjét, illetve a legérdekesebb sztori jelölőjét.

Az egészségügyi alapképzettség nemcsak a betegkísérő nek, hanem a sofőrnek is munkafeltétel. Hétköznap hajnali 6-kor kezdenek, a hétvégi ügyelet 7-kor kezdődik és 22 óráig tart – tudjuk meg Katona Balázstól. Mikor „rendkívüli eseményről" faggatjuk, az jut eszébe, hogy előfordult már az onkológiai kezelés miatti rosszullét, hányás.

– Beszélgetünk a betegkísérővel, de a pácienssel is. Így oldjuk a feszültséget. Először általában a betegségükről, aztán a családjukról mesélnek, végül a munkájukról is szó esik. Persze azok, akik nem akarnak részt venni a társalgásban, csendben maradnak.

Nehéz sorsok tárulnak föl a betegszállító előtt. A látókörükbe került páciensek között többségben vannak az onkológiai kezelésre várakozók. De visznek vesebeteget dialízisre és a sebészetre is. Katona Balázs szinte barátként emlegeti azt a férfit, akit a tanyájáról hoznak el Szegedre nehezen gyógyuló sebe kötözésére, aztán hazaviszik.

Olvasóink írták

  • 2. Réka22 2011. november 25. 18:22
    „Csatlakozom az előttem szólóhoz!:)”
  • 1. mango1 2011. november 24. 09:51
    „minden elismerésem az ÖVÉ---kitartást-türelmet és egészséget kivánok a munkájához”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Czutor: Átlátható az Artisjus működése

A Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete szerint helyes, hogy minden olyan vállalkozás fizessen szerzői jogdíjat az alkotónak, ahol zene mellett végeznek munkát a vendégek füle hallatára. Tovább olvasom