Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Életet ment a készülék

A megyében elsőként a szegedi Kígyó patikában helyeztek el automata defibrillátort. A készüléket bárki működésbe tudja hozni, s a gép adta utasításokat végrehajtva életet menthet.
A patikában lévő készülék újraindíthatja a leállt szívet Fotó: Schmidt Andrea
A Kígyó patika kövén dr. Lóczi Gerda térdel. A mentőorvos egy műanyag baba fölé hajol. – Halló, hall engem? – kérdezi. Válasz nem érkezik, a mellette álló nőt arra kéri, hívjon segítséget, egy másikat pedig arra, hogy hozza az automata defibrillátort. A szimuláció folytatásaként a doktornő szabaddá teszi a baba mellkasát. Megérkezik a defibrillátor, bekapcsolja. – Helyezze az elektródákat a beteg mellkasára! – mondja a gépi hang. – Ne nyúljon a beteghez, ritmusanalízis folyik.

Az automata defibrillátorban elhelyezett számítógépes szoftver elemzi az érzékelt EKG-jeleket. Mivel nincs szívhang, a gép úgy dönt: elektrosokkot végez, vagyis megpróbálja újra működésbe hozni a leállt szívet.

Tegnap Csongrád megyében elsőként helyezték el a készüléket szegedi Kígyó patikában. Budapesten a repülőtéren, egyes színházakban és közintézményekben már hozzáférhető. – A készüléket akkor kell használni, ha valakinek leáll a szíve. Bárki tudja kezelni, mert egy szoftver dönti el, hogy a gép „kiüti" a szívet, vagy sem. A bajba jutott embernek semmiképpen nem árthat, amennyiben ugyanis van szívhang, a defibrillátor nem lép működésbe – oszlatta el az aggá lyokat dr. Tanács Gábor mentő szakorvos, az SOS 24 orvosi szolgálat ügyvezetője. Ez a szervezet áll kapcsolatban a Magyar Nemzeti Szívalapítvánnyal, amely azt szeretné elérni, hogy a nagy forgalmú helyeken elérhető legyen az életmentő készülék. Amikor valakinek leáll a szíve, minden másodperc számít. Ha van a közelben automata defibrillátor, azonnal meg lehet kezdeni az újraélesztést. Ha ez nem történik meg, minden egyes perccel csökkennek a túlélés esélyei, és ha hosszabb idő után hozzák vissza a beteget, várhatóan romlik az életminősége is.

A választás nem véletlenül esett a Kígyó gyógyszertárra: a belvárosi szívében naponta több ezer ember fordul meg – ünnepi bevásárlásokkor akár több tízezren is –, és a patika napi 24 órában tart nyitva. – Nagy örömmel adtunk helyet a készüléknek – mondta dr. Zolnay Krisztina, a patika vezetője. – Úgy gondolom, egyúttal ez üzenet is lehet a nagyobb cégek számára: ott, ahol sokan dolgoznak és sok ember fordul meg, szükség lehet a defibrillátorra. A készülék ára bruttó 430 ezer forint, érdemes ennyit áldozni, mert életeket lehet vele menteni.

Az automata defibrillátor kezeléséhez nem kell semmilyen végzettség vagy tanfolyam. A gép magyar nyelven ad utasításokat, és még a hallássérültek is tudják használni, hiszen a teendőket írásban is jelzi egy monitoron.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzzavarban nem segít a múzeum

Óriási közönséget vonzott a Munkácsy- és – megyénkben – a Chagall-kiállítás, ám közben a… Tovább olvasom