Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Életmentő ingyenes tetoválás cukorbetegeknek - Nagy az érdeklődés: egy hét alatt tucatnyian jelentkeztek érte Szegeden

Szeged - Ingyenes tetoválást készítenek a cukorbetegeknek, amely adott esetben akár az életüket is megmentheti. A magyar kezdeményezés immár hét országban hódít, Szegeden két szalonban lehet a nemzetközileg egységes jelet felvarratni.
– Hároméves korom óta 1-es típusú cukorbeteg vagyok. A Facebookon találtam rá erre a kezdeményezésre, és nagyon örültem neki – mesélte Talpai Barbara. A 23 éves szegedi lány a városban az elsők között van, akik már viselik a diabétesz tetoválást, amely életük végéig jelzi a külvilág számára betegségüket. – Bevallom, egy pillanatra nekem is eszembe jutott, amin sokan aggódnak, vagyis hogy ez megbélyegzés, de aztán rájöttem, hogy ennél sokkal fontosabb, ha egyszer rosszul leszek, ez a tetoválás megmentheti az életemet. És annál fontosabb nincsen.
Fotó: Török János
Fotó: Török János
A tetoválás ötlete Marton Istvántól származik, aki Németországban él. Célja az volt, hogy ha egy cukorbeteg eszméletlen állapotba kerül, és nem képes tájékoztatni a környezetét betegségéről, a segítségére sietők rögtön tudhassák, mi a baj. A pulzust ugyanis a bal karon mérik, így egyből szembetűnő lesz a csuklóba ütött minta. Az egységes rajzot már 7 országban alkalmazzák, néhány hete pedig hazánkban is lehet igényelni a 16 éven felülieknek. Az akcióhoz csatlakozó szalonok ingyenesen készítik el ezeket.
Fotó: Török János
Fotó: Török János
– Egy hete foglalkozok a cukorbeteg tetoválásokkal. Eddig 3 vendégem kapott ilyet, tízen pedig várólistán vannak – mesélte Nagyváti Ákos, a szegedi Ruthless Tattoo tulajdonosa. Mint mondta, alkalmanként nagyjából 3000 forintjába kerülnek ezek a munkák, de úgy érezte, amíg ez belefér, nincs oka, hogy ne segítsen így a betegeken. – A testvérem is cukorbeteg, pontosan tudom, milyen könnyen összetéveszthető egy részeggel a rosszullétre panaszkodó diabéteszes. Éppen ezért hasznosnak tartom ezt a kezdeményezést, és nem volt kérdés, hogy az elsők között csatlakozok hozzá.

Nagyváti Ákos elmondta, bár a felkerülő minta, vagyis a kék kör és a „diabetic" szöveg mindenhol egységes, arra van lehetőség, hogy a diabétesz típusát ne tüntessék fel. Ezt azonban eddig senki nem kérte. – Nagyjából fél óra alatt készül el, és az eddigi visszajelzések pozitívak. Az első ügyfelem például olyan volt, aki még soha nem tetováltatott, és amellett, hogy tetszett neki a végeredmény, azt is mondta, nem fájt annyira, mint amire számított.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változásokra számít az elemző - ˝tisztítótűz˝ volt a választás az ellenzéknek

A választási eredmény felkavarhatja az állóvizet a Nézőpont Intézet elemzője szerint. Azt mondta, sorsdöntő volt április 8-a, hiszen aki a kormánypárti listát választotta, kiállt a kormány bevándorláspolitikája mellett. Tovább olvasom