Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Életmentő készülékek Szegeden

Csongrád megyében elsőként a szegedi Kígyó patikában néhány nap múlva már hozzáférhető lesz egy defibrillátor. Az életmentő műszer laikusok számára is biztonsággal alkalmazható, segítségével pedig újraéleszthetők azok, akik hirtelen szívleállás miatt máskülönben valószínűleg meghalnának.
Naponta hetvenen halnak meg hirtelen szívhalálban Magyarországon. Ennyi emberrel történik meg, hogy – bár látszólag egészségesek – egyik pillanatról a másikra összeesnek. Életüket csak a gyors beavatkozás menthetné meg, de erre a legtöbb esetben nincs esély. Pedig lehetne, hiszen legtöbbjükön egy defibrillátor segítene, mely a működésképtelen szívet egy erős áramütéssel újraindítja. Csakhogy mire a mentősök kiérkeznek vele, sokszor már késő, hiszen minden egyes percnyi késlekedés tíz százalékkal csökkenti a túlélés esélyét.

Nyugat-európai országokban már elterjedt szokás, hogy nagy forgalmú helyeken – például repülőtereken, sporteseményeken vagy bevásárlóközpontokban – elhelyeznek újraélesztésre alkalmas berendezéseket, melyeket baj esetén bárki biztonságosan használhat. Csongrád megyében azonban sehol nincs még ilyen készülék, holott nagy szükség lenne rá: néhány napja például az egyik multiban a pénztár előtti sorban összeesett és meghalt egy férfi. Ilyen eset pedig évente több is történik.

Ezeket szeretné megakadályozni a Magyar Nemzeti Szívalapítvány, mely célul tűzte ki, hogy a lehető legtöbb frekventált helyen elérhető legyen egy defibrillátor. A megyében ebben az S.O.S. 24 orvosi szolgálat a partner. A cég vezetője már tárgyalt is a Kígyó patikával, így várhatóan napokon belül elsőként ott helyezik el ezt az életmentő berendezést. Ez azt jelenti, hogy a karácsonyi bevásárlás hajrájában szükség esetén a Kárász utcán és környékén a nap 24 órájában hozzáférhető lesz ez a fontos műszer.

– A készülék, melyet kihelyezünk, teljesen automata, és képzettség nélkül is könnyen használható – mondta el Tanács Gábor, az S.O.S. 24 ügyvezető igazgatója. – A gépen rajzok mutatják a helyes használatot, sőt: magyar nyelven még utasításokat is ad. Ha pedig nem szívhalott emberen akarják alkalmazni, nem is lép működésbe. Ettől függetlenül tartunk egy rövid képzést azoknak, akik elvállalják a kihelyezést.
A készülék – amely egyébként magyar fejlesztésű – így 430 ezer forintba kerül, mivel a költségek egy részét a szívalapítvány átvállalja. Az intézmények, cégek számára tehát nem jelent nagy kiadást.

Szakemberek szerint minden olyan eseményen és helyszínen szükség lenne ilyenre, ahol egyszerre sok ember fordul meg. Az S.O.S. tehát várja azoknak a jelentkezését, akik fontosnak tartják, hogy környezetükben biztonságban érezhessék magukat az emberek. Mint mondják: néhány nap alatt bárhol üzembe tudják állítani a defibrillátort.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliós kártérítés Tóthéknak

Félmillió forintos kártérítést ítélt meg a strasbourgi bíróság Tóth László Sándornak és családjának.… Tovább olvasom