Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Életükért szűrettek a szegediek

Szeged - Az egészségügyi szűréseket kínáló standok előtt hosszan kígyózó sorok fogadták azokat, akik szombaton ellátogattak a SZ. É. P. – Szűréssel az Életért Program szegedi helyszínére, ahol hírességeket is szűrtek.

A sportcsarnokban szombaton legtöbben a szemészeti vizsgálatra, vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint-, és testzsírindexmérésre vártak. A bőrrák megelőzését célzó anyajegyvizsgáló helyszín előtt is csak azért nem volt nagyobb tömeg, mert a várakozókat sorszám alapján hívták be a paraván mögé. A Miniszterelnöki Hivatal által szervezett Szűréssel az Életért Programon minden vizsgálat ingyen volt.

– A nejem beszélt rá korábban a vércukorszintmérésre a patikában, és kiderült, hogy magas. Azóta nagyon figyelek rá, mit eszem, leadtam tizenkét kilót, sokkal jobban érzem magam a bőrömben – mondta el a közel egy órája kitartóan várakozó Haraszti János. A középkorú férfi egyúttal PSA-szűrést is végeztetett, azaz véréből nézték meg, nincs-e prosztatarákja.

– Ugye nem látszik a rémület az arcomon? – kérdezte fotósunkat a hatvanéves Tóth Margit, aki életében először járt vércukor- és koleszterinszint-mérésen. A kiskunfélegyházi nő csak az ingyenes szűrések miatt utazott Szegedre. Másfél óra alatt került sorra, de kiderült: jó vércukra mellett koleszterinszintje nagyon magas.

Dobó Katának kicsit magas lett a vércukra az energiaitaltól.
Fotó: Frank Yvette

– A tiéd mennyi lett? – kérdezgette egymást Dobó Kata, Pásztory Dóra és Budai Bernadett. A vizsgálatokat népszerűsítő színésznő, paralimpikon és kormányszóvivő a vércukorszint eredményét hasonlította össze – a szegedi SZ.É.P. szombaton ők sem maradtak szűretlenül. Dobó Katáé kicsit magas volt, mert reggel kávé helyett kivételesen energiaitalt ivott, Budai Bernadett és Pásztory Dóra jó eredményt kapott. Utóbbi 5,3-at.

Tűfrász

– Félek a tűtől, de nekünk, sportolóknak példát kell mutatni, és ilyenkor is összeszorítani a fogunkat. Egyébként a vércukorszintmérést apró tűvel végzik, szinte meg sem érzi az ember. Én félévente csináltatok vérvizsgálatot, és 23 éves koromra eljutottam odáig, hogy ki merem jelenteni: nem fájdalmas a vérvétel. Örömteli kíváncsiság van bennem, hogy sikerült-e javítani a korábbi adatokat – mondta Pásztory Dóra.

5,3 volt a szintén megszűrt Solymos László alpolgármester vércukorszintje is, aki ha nem is fél a tűtől, azért egy kicsit tart tőle. Ennek ellenére ő is rendszeresen – évente – csináltat vérvizsgálatot.

Dobó Kata azt mondta, neki nincs gondja a tűvel, nem ájulós típus, vért is szokott adni. Egyetlen vizsgálat van, amire sosem vállalkozna, az a gyomortükrözés. Az egészségéért különben sokat tesz: hetente legalább háromszor jógázik, 2-3 liter vizet iszik naponta, és sokat alszik. Fogyókúrázni nem szokott, az elválasztó diéta szerint étkezik.

Megtelt a sportcsarnok. Sokan voltak kíváncsiak egészségi állapotukra.
Fotó: Frank Yvette

Agyő, struccpolitika

– Fél életemet egyes típusú cukorbetegként élem. Úgy vettem észre a betegséget, hogy elkezdtem fogyni, sokat ittam, és többször rosszul lettem. A barátaim mondták, hogy biztos cukorbetegségről van szó, de én nem akartam elhinni, sokáig nem fogadtam el – mesélte Hevesi Tamás, aki műsorvezetőként vett részt a SZ. É. P. szombaton. Az énekes ma már nem híve a struccpolitikának, úgy gondolja, egy kevésbé kedvező eredménytől sem kell megijedni, mert ha időben felfedezik a bajt, akkor jó eséllyel gyógyítható.

Eddig Szegeden a legtöbben

Minden eddiginél többen, közel 12 ezren látogattak el a SZ. É. P. – Szűréssel az Életért Program szegedi rendezvényére. A rendezvénysorozat korábbi helyszíneihez képest Szegeden kevesebb rossz értéket mértek a szakorvosok: szinte alig találtak magas vércukor- vagy koleszterinszintet. Akadt azonban, aki a sportcsarnokban szembesült azzal, hogy kiemelkedően magas a vércukorszintje, így szinte biztosan cukorbeteg. Sok betegség derült ki a szemészeti vizsgálaton: csaknem minden hetedik szűrés eredményeképpen zöld hályogot talált az orvos, nem ritkán olyan páciensnél, aki korábban nem tudott a problémáról. Sok fiatal és középkorú mérette meg a szén-monoxid-szintjét. Olyanoknál is kimutatható volt a kóros elváltozás, akik nem dohányoznak, mindössze sok dohányos mellett élnek, dolgoznak.

Nyert a Ságvári

A Deák Ferenc Gimnázium és a SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium diákjai versengtek azon, ki tud több résztvevőt elhívni a SZ. É. P. szombatra. A versengést a Czene Attila csapatkapitány által irányított ságváris csapat nyerte, így ők vihették haza a győzelemért járó kupát és a nagyobb értékű sportszervásárlási utalványt.

Gonda Zsuzsanna - Tombácz Róbert

Karácsonyi ajándékosztás 4 repülőjegy vár Önre!

Olvasóink írták

 • 9. cyrin 2007. december 10. 14:45
  „Na akkor elmondom, hogy megy pl. egy anyajegy vizsgálat:

  1. Bejelentkezel a bőrgyógyászatra, időpontot kapsz kb 1 hónapra
  2 Ott megvizsgálják a kérdéses területet, ha gyanús, akkor átirányítanak a kórház általános bőrgyógyászati ambulanciájára, ahol ismét időpontot kérsz, ezt kb. 1,5 hónapra adnak.
  3. Ott is megvizsgálják, majd ha jóváhagyják, hogy le kell venni, átirányítanak az anyajegy ambulanciára, ahol ismét időpontot kapsz.
  4. Leveszik.

  Persze ugyanez lehetséges magánrendelésen is, egy hét alatt, igaz ez 10.000 Ft/anyajegy.

  Ezért jó dolog lenne ez a kampányszerű szűrés. Csak gyakrabban.

  Az pedig, hogy valahol megjelenik előtte, hogy lesz ilyen, az biztos igaz, csak fordítva kéne, előtte kéne a nagy cikk, és utána a kisebb, az eredményekről. De ez itt mindíg fordítva történik.

  Nekem pl. nincs időm arra hogy megvegyem az újságot, és mindeen nap elolvassam az utolsó cikket is, feljövök ide, és ami a címlapon van elolvasom.”
 • 8. Lutetia 2007. december 10. 12:59
  „Egy-két hete volt egy cikk a Délmagyarban, hogy két szegedi gimnázium egy-egy reklámfilmet csinált, amelynek révén minél több résztvevőt kellett "elcsalniuk" a december 8-i nagy szűrésre. Szóval hirdetve volt a dolog, többször is. Azt viszont nem tudom, hol adták le ezeket a reklámfilmeket, illetve melyik gimi győzött a nemes vetélkedőn.”
 • 7. Tom 2007. december 10. 11:48
  „7-én, pénteken ki volt írva ide az, hogy lesz.”
 • 6. micsoda 2007. december 10. 11:22
  „Én is ezt tapasztaltam, utólag sikerül megtudni, milyen rendezvény volt Szegeden. Előre soha...”
 • 5. bespin 2007. december 10. 09:11
  „egyszerűbb lenne a házi orvos, de nem lehet egyszerre dietetikus,urológus,dermatológus,pszichiáter és a többi szakember, akik szűrtek ezen a rendezvényen”
 • 4. madártej 2007. december 10. 09:02
  „Nem egyszerűbb volna, ha az ilyen kampány helyett a háziorvosnál megcsináltatná mindenki, vizitdíj nélkül?”
 • 3. Zözö 2007. december 10. 08:46
  „Kedves Szegediek!

  Fontos leszögeznem, hogy nagyon jó kezdeményezésnek tartom a Sportcsarnokban megrendezett szűrést.Ennek ellenére vegyes érzelmeim vannak...szombaton kétszer is elmentetünk kedvesemmel a szűrésre, hiszen 30-as korosztály avgyunk, nekünk nagyon sokat jelenthet az időben felfedezett esetleges rendellenesség. Amit tapasztaltam, megdöbbentett.Minha egy nyugdíjastalálkozóra mentem volna, az aktívan dolgozó 50-es korosztály, valamint a velem egyidősek oda sem fértek egyetlenegy szűrésre sem. Szinte csak 60 éven felüli korosztályt láttam bejutni a szűrésekre, mindenhol 15-20 méteres sor fogadott és az összes sorszám is elfogyott pl. a bőrrák szűrésre. Azt gondolom, hogy valami nincs a helyén... örülök, hogy az idősebb korosztály elmegy az ilyen jellegű rendezvényekre, de nem kellene azon elgondolkodni, hogy az idősebbek már tökéletesen tisztában vannak a problémáikkal és bármikor elmehetnek a vizsgálatokra, míg a fiatalabbaknak is fontos kideríteni bajukat, talán azoknak akik csak most )idő hiányában)és itt tudtak volna élni a lehetőséggel, biztosítani kellett volna a "helyet".”
 • 2. Kiss M. 2007. december 10. 08:28
  „Kedves Cyrin!
  Ne szomorkodj! Én elmentem a szűrésre, reggel nyolckor már nagyon sokan voltak. A szűrés viszont csak tízkor kezdődött. A várakozók többsége nyugdíjas volt. Én csak azt nem értem, hogy miért nem szerveznek több napos szűrést, ahová hétvégén a hétközben dolgozó emberek is eljuthatnának. Hét közben pedig a nyugdíjasok, kismamák mehetnének el a programokra. Szerintem így még átfogóbb lenne a program, nemcsak kampány.”
 • 1. cyrin 2007. december 10. 07:12
  „Azt bírom a Délmagyar-ban, hogy itt mindent utólag tudok meg.

  Most is utólag, hatalmas vezércikk van erről a szűrésről, holott inkább pénteken, vagy szombaton kellett volna kitenni a címlapra, hogy lesz.

  De ugyanígy voltam a Török Ádám koncerttel is :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elektronikai áruházat már bronzvasárnap megrohamozták

Szeged - Háztartási kisgép, laptop és LCD-televízió: már bronzvasárnap megszállták a vásárlók Szeged legnagyobb elektrotechnikai áruházát. Tovább olvasom