Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Életünk végéig autózhatunk

Szeged - Nincs jogi szabályozás arra, hány éves korunkig vezethetünk autót. Amennyiben a háziorvos alkalmasnak találja egészségügyi állapotunkat, akár életünk végéig is közlekedhetünk gépkocsival.
– Negyvenhárom éve vezetek. A négy égtáj szerint északon Szakolcáig, keleten a romániai Mamaiáig, délen Sveti Stefanig, nyugaton Bonnig vezettem el – halljuk Péter László nyolcvanegy éves irodalomtörténész professzortól.

Elaludt a pirosnál

Rendőrt hívtak egy svájci nyugdíjashoz, aki a volán mögött elaludt a piros lámpánál – írja a Blikk. A 78 éves Urs Mauer annak rendje és módja szerint megállt, amikor a jelzés pirosra váltott, csakhogy várakozás közben álomba szenderült. Hiába dudáltak és dörömböltek ablakán a mögötte állók, az idős férfi nem ébredt fel a zajra. Végül a járókelők kihívták a rendőröket, akik kinyitották a kocsit és felébresztették a sofőrt. A nyugdíjas azzal védekezett, hogy túl sokat ebédelt, ezért álmosodott el, de a rendőröket ez sem hatotta meg, és a nyomozás idejére elvették a jogosítványát.

– Nagyon szeretek vezetni, soha nem fáradok el közben, és mindenhova autóval járok. Hosszú utakra már nem merek indulni, de Kiskunfélegyházáig, Csongrádig még elvezetek. Mindig törekszem arra, hogy sötétedés után már ne kelljen a volán mögött ülnöm, hiszen ilyenkor bizonytalanabb autózni a látási viszonyok miatt – mondja a professzor, aki szerint nem az életkor függvénye, hogy meddig vezethet egy ember.

– Washingtonban a nyolcvanöt éves Vasváry Ödön mellett ültem a hatalmas amerikai autóban. A nagy forgalmú utakon is biztonságban éreztem magam mellette. Csodálkoztam is azon, hogy ennyi idősen milyen jól vezet. Amíg bírom, én is az autónál maradok. Amikor azonban már úgy érzem, hogy bizonytalanul vezetek, leadom a jogosítványomat – mondja Péter László.

A hetvenhat éves Solymosi Frigyes akadémikus is sok éve közlekedik Saabjával. Elmondása szerint egész nap, akár reggeltől estig is képes vezetni. Amikor úgy érzi, elfáradt, pihen egy kicsit.

Véleménye rímel Péter Lászlóéra, hiszen szerinte sem a kortól, hanem az egészségügyi állapottól függ, hogy meddig maradhat a volán mögött.
Negyvenkilenc évvel ezelőtt a Tisza Volánnál kezdte a taxisofőrködést a hetvennégy éves Feri bácsi. Jogosítványát a katonaság alatt szerezte meg, ötvenkét éve vezet.

– Az idősebb embereknek jobban oda kell figyelni a volán mögött, mert kicsit lassabbak, hamarabb elfáradnak. A fiatalokkal ellentétben azonban sokkal meggondoltabbak, körültekintőbbek. Eddig kétévente kellett járnom az orvoshoz szakmai igazolásért, hetvenöt éves korom után talán sűrűbben lenne rá szükség – mondja a taxis, akit arról is kérdeztünk, hány éves koráig maradna a volán mögött: – Már nem sokáig tervezem, jó lenne pihenni egy kicsit.

Radics Róbert rendőr százados, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője is ezt erősíti meg: – Fiatal korban is van olyan betegség, amely miatt nem lehetne vezetni, ezért nem életkor, hanem egészségügyi állapot függvénye a jogosítvány. Bizonyos életkor után azonban gyakrabban kötelező orvosi vizsgálaton részt venni: negyven és hatvan éves kor között ötévente, hatvan és hetven év felett háromévente, hetven év felett pedig kétévente.

Mihály Mária oktató szerint bár az idősebb emberek nehezebben tanulnak, és hosszabb a reakcióidejük, sokkal nagyobb a felelősségérzetük, komolyabb a gondolkodásuk. Nem kapkodnak úgy vezetés közben, mint a fiatalok. – Az autóvezetésben nincs felső korhatár, nincs erre vonatkozó jogszabály. Az idős emberek nem szívesen mondanak le jogosítványukról, hiszen a vezetés szabadságérzetet nyújt számukra. Akkor, és oda mennek, ahova akarnak. Nincsenek rászorulva mások segítségére, nincsenek helyhez kötve.

Hollandiában például, ha egy bizonyos kor után leadják a jogosítványt, ingyen utazhatnak taxival. Ez persze Magyarországon nem oldható meg – mondja az oktató, aki azt a hatvan év körüli tanulóját említi, aki teherautóra akarta megszerezni a jogosítványt: minden vizsgán első próbálkozásra átment, fiatalokat meghazudtoló módon vezetett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ legszebb tökei Szegeden

Szeged - Csillagtök, szivacstök, sártök, lopótök, dísztök – néhány fajta a szegedi… Tovább olvasom