Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Életveszélyben él az EP tisztségviselő Mohácsi Viktória

Szeged - Szegeden járt az ENSZ frissen megalakult kisebbségi fórumának elnökévé választott Mohácsi Viktória. A roma származású európai parlamenti képviselő dicsérte Szeged és Hódmezővásárhely „deszegregációs" oktatási gyakorlatát, beszélt a monoki rendeletről és a Magyar Gárdáról is.
Nagy meglepetésként érte Mohácsi Viktóriát, az SZDSZ európai parlamenti képviselőjét, amikor a múlt hétvégén Szegedre tartva értesült róla: ő lesz az első elnöke az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa frissen megalakított kisebbségi fórumának. A fiatal, roma származású képviselő ugyanakkor már Szegeden is céltudatosan beszélt az előtte álló feladatokról: párbeszéd és együttműködés kialakítása a nemzeti, etnikai, vallási és más kisebbségek tagjaival kapcsolatos témákban.

Itthoni feladatai közül az egyik legfontosabb számára a romák oktatási helyzetének javítása, az iskolai szegregáció – azaz az etnikai többség és kisebbség elkülönítésének – felszámolása. A szegregáció nemcsak azért káros, mert bőrszín alapján szelektál a gyerekek között, hanem azért is, mert így csak alacsonyabb színvonalú oktatáshoz juthatnak a romák. Ezt tanúsítják a továbbtanulási és elhelyezkedési mutatók is.

Mindig lesz egy C osztály. Fotó: Karnok Csaba
Mohácsi Viktória: "Mindig lesz egy C osztály."
Fotó: Karnok Csaba

Mint mondta, azért épp Szegeden beszél erről, mert a nagyjából négyszáz, szegregációs oktatási gyakorlatot fenntartó iskola közül csak négy olyanról tud, amelynek fenntartója az utóbbi időben változtatott, és a deszegregáció felé tett jelentős lépéseket. Az egyik példamutató fenntartó a Móra általános iskola bezárásával a szegedi, a másik a vásárhelyi önkormányzat. Annak ellenére ilyen siralmas az arány, hogy 2003-tól törvény tiltja az iskolai szegregációt, és ehhez 250 millió eurós EU-s forrás áll rendelkezésre. A fenti 400 iskolában sem idegennyelv-oktatás, sem számítógép, sem olyan tantárgyak nincsenek, amelyek segítenék a versenyképes tudás megszerzését.

A szegregáció egyébként nem magyar sajátosság: az EP-képviselő szerint a 27 uniós ország közül legalább 12-ben tapasztalható a jelenség. Sőt Magyarország bizonyos szempontból éltanuló: itt foglalták először törvénybe a deszegregációt, és kisebbségi önkormányzatok is itt működnek egyedül a világon. Más szempontból viszont rossz irányba haladunk a romák integrációja terén. – Mindig lesz egy C osztály, ahol a nagyon szegényeket, a kevésbé jó képességűeket és a romákat csapják össze – magyarázta a gyakorlatot, amivel már nem iskolák közt, hanem iskolán belül különítik el a gyerekeket.

A roma származású európai parlamenti képviselő dicsérte Szeged és Hódmezővásárhely deszegregációs oktatási gyakorlatát. Fotó: Karnok Csaba
A roma származású európai parlamenti képviselő dicsérte Szeged és Hódmezővásárhely
deszegregációs oktatási gyakorlatát. Fotó: Karnok Csaba

– Nem a roma szülők akadályozzák a deszegregációt, és nem ők nem engedik iskolába a gyerekeiket – cáfolta az elterjedt nézetet. – Az a probléma, hogy egyre több roma gyereket minősítenek magántanulóvá, a szülőknek viszont nincs pénzük magántanárra, aki felkészíthetné a gyerekeket a kötelező vizsgákra – mondta. Így a gyerekek kimaradnak az oktatásból. Szerinte csak a romák miatt nem kell változtatni egy deszegregált osztályban a nevelési gyakorlaton, elitiskolák helyett integrált oktatásra lenne szükség, ahol együtt tanul roma és nem roma.

– Nem az a kérdés, hogy erkölcsös-e a segélyért megdolgozni. A segély nem jövedelem, az önkormányzatoknak pedig azért tetszik a rendelet, mert az ilyen munka után nem kell járulékokat és adót fizetniük. Szükség van a segélyekre, mert nélkülük összeomlik a szociális háló – magyarázta a kisebbségi ombudsman rosszallását kiváltó monoki rendelet kapcsán, ami szerint csak az kap segélyt, aki közmunkát vállal.

Szegeden járt az ENSZ frissen megalakult kisebbségi fórumának elnökévé választott Mohácsi Viktória. Fotó: Karnok Csaba
Szegeden járt az ENSZ frissen megalakult kisebbségi fórumának elnökévé
választott Mohácsi Viktória. Fotó: Karnok Csaba

Őrzik a házát

– Félnek a romák. Én is több erőszakos cselekményről tudok, ami összefüggésbe hozható velük és más, rasszista érzelmeket árasztó mozgalmakkal – mondta el a harminchárom éves, háromgyerekes képviselő a Magyar Gárda tevékenysége kapcsán. Elárulta: őrzi a házát a Köztársasági Őrezred, ugyanis aktív deszegregációs, antirasszista politizálása miatt veszélyes fenyegetést kapott: „ha beteszi a lábát Faddra, nem jön haza élve".

Olvasóink írták

85 hozzászólás
 • 85. előrelátó 2009. február 15. 19:16
  „http://kuruc.info/
  http://www.karpatiharsona.info/
  www.jobbik.hu
  ÉLJEN MAGYARORSZÁG, ÉLJENEK A MAGYAROK!!!!!”
 • 84. Völgyi Balázs 2008. október 12. 08:34
  „Szerelmes vagyok Mohácsi Viktóriába”
 • 83. Mese 2008. június 27. 22:20
  „Félnek a romák és ő a magyar gárda ellen beszél?
  Egy kérdésem van: NORMÁLIS???
  Aki még nem látta/olvasta,ugyan keressen már rá Galgagyörkre és a mélymagyar című műsorra!!
  A házaspár életét a gárda mentette meg!!”
 • 82. raffy2 2008. június 26. 21:08
  „elolvastam a cikket:ez a nő komolyan gondolja amit mond?meg hogy félnek a romák.akkor nem félnek amikor emberek életére törnek,rabolnak,?és még az ilyenek vannak ilyen pozícióba?üzenem a hölgyikének,hogy a gárdától nem kell félnie sem neki sem a romáknak.”
 • 81. Lemba 2008. június 26. 16:44
  „Ket reszben szeretnek hozzaszolni ehhez a cikhez:
  1) Nagyon keves orvosi kutatas tortent az ugynevezett fetal alcoholic syndrome teruleten. Mi is a lenyege ennek? A varandos mama terhessege alatt barmilyen alcohol fogyaszt a meg nem szuletett baby agykarosodast szenved. Ez alacsony testmeretben, testsulyban, szellemi visszamaradasban es gyerekkori psyches elvaltozasokban jelenkezik. Erdemes lenne talan megvizsgalni a jelenlegi hatranyos helyzetu tarsadalmi reteg jelenlegi helyzetet ilyen szempontbol.
  Tovabba a jelenlegi szocialis juttatasok hatasat a fenti allapot kialakulasaban.
  2) Befagyasztani - ez az a szó, amelyet Orbán Viktor április 30-án a nyugdíjakkal kapcsolatban kiejtett, és amire azóta egy egész kampány épül. A Fidesz elnöke egy zártkörű beszélgetésen, amelynek hangfelvétele azóta sem került nyilvánosságra, állítólag azt mondta, reálértéken fagyasztaná be a nyugdíjakat. Ez a magyar nyugdíjasok szemében vörös posztó, amit a Fidesz is, az MSZP is érezhetett, hiszen azóta magyarázza mindkét oldal a maga igazát. Orbán Viktor azt, hogy a reálérték megőrzése akár jobb is lehet a nyugdíjasoknak, mint
  a jelenlegi helyzet, Gyurcsány Ferenc azt, hogy a svájci indexálással jobban járnak. Azóta szórólapkampány zajlik a nyugdíjasok meggyőzésére. Miközben a legtöbb gazdasági szakember egyetért: a nyugdíjrendszer a mai formájában fenntarthatatlan, és ezt a politikusok is tudják.

  A magyar nyugdíjrendszer ma bő 500 milliárd forintos éves hiányt produkál - ennyivel többet fizet ki az állam az idősek ellátására, mint amenynyi a nyugdíjjárulékokból befolyik. Ez a magyar gazdaság teljesítményének durván a két százaléka, az államháztartásban keletkező hiánynak pedig a fele. És az összeg csak nőni fog; szakértői számítások szerint a következő ötven évben mintegy ötvenezermilliárd forintnyi hiány halmozódhat fel.


  Ha a döntéshozók nem tesznek semmit, államcsőd és akár évtizedekre elnyúló gazdasági stagnálás lehet az eredmény. A gondok az alapoknál kezdődnek - állítja reformjavaslat- csomagjában az Oriens tanácsadó cég. Ma Magyarországon a fejlett országok közül az egyik legalacsonyabb, 62 év a hivatalos nyugdíjkorhatár. Egyedül Franciaország előz meg minket: a gallok 60 évesen hagyhatják abba a munkát. A magyarokon kívül még a szlovákok mehetnek 62 évesen nyugdíjba, a csehek pedig 63 évesen, az összes többi országban viszont legalább 65 év a korhatár (az élen az Egyesült Államok, Izland és Norvégia áll 67 évvel) Egyre nagyobb lyuk az államkasszában?

  A tények azt mutatják, hogy a nyugdíjrendszerből
  származó éves hiány 1,3 százaléka a magyar GDP-nek. Ezt a lyukat évről évre az államkasszából kell betömni. Ma a nyugdíjrendszer nettó kötelezettségvállalása (azaz az az összeg, amelyet a dolgozók már befizettek, de még nem kapta meg a nyugdíjas) a GDP 184 százaléka. Ez az összeg ráadásul évről évre növekszik, azaz a rendszer előbb-utóbb összeomlik.  Még nagyobb probléma, hogy még az alacsonynak mondható 62 évet sem várjuk meg, a tényleges nyugdíjba vonulás átlaga ma Magyarországon 58,6 év. Az ok a különféle kedvezményekben keresendő, foglalkozási ágak tucatjában lehetőség a korkedvezményes nyugdíjazás, de hasonló eredménnyel jár a liberális rokkantnyugdíjazási gyakorlat is.

  Nemzetközi öszszehasonlításban túlzónak minősíthető a magyar nyugdíjas ellátása. Míg hazánkban a férfiak átlagnyugdíja a nemzetgazdasági átlagkereset 77 százalékát teszi ki, a fejlett országokban ez az érték 60 százalék körüli (régiós versenytársainknál 55-60, az angolszász országokban 40 százalék). Ez az ösztönzés szempontjából káros, hiszen egész egyszerűen nem éri meg a munkaerőpiacon maradni, ha a nyugdíjba menetel mindössze 20 százalék körüli jövedelemveszteséget jelent.

  Még drámaibb a kép, ha az ellátások belső arányait vizsgáljuk. Ma a legtöbbet a volt hivatásos állományúak (katonák, rendőrök stb.) kapják, átlagnyugdíjuk havi 125 ezer forint. A korkedvezményeseké 98 ezer forint, a rokkantnyugdíjasoké 72 ezer forint, miközben azok, akik a teljes előírt időt kitöltötték munkával, mindössze 70 ezer forintos ellátásban részesülnek. Hasonló a kép, ha csak a korkedvezményes rokkantnyugdíjasokat nézzük, a teljesen munkaképteleneknek havi 61 ezer forint jár, alig 3 ezerrel több, mint a részben munkaképeseknek.

  Az idősek többsége inkább baloldali

  A nyugdíjas szavazókat leginkább pénzzel, a nyugdíj
  értékével lehet megfogni - mondta Kiszelly Zoltán politológus. Értékelése szerint a magyarországi 3,4 millió nyugdíjas közül a 60 év felettiek az aktívabbak, míg a ,,fiatal" nyugdíjasok, az 50-60 közöttiek inkább bizonytalan szavazók. Azok a nyugdíjasok, akiknek a szocializmus kettétörte a karrierjét, jobboldaliak, ilyen a nyugdíjasok körülbelül egyharmada - mondta a politológus. A nyugdíjasok több mint fele viszont baloldali. Ők azok, akik éppen a szocializmusnak köszönhették, hogy az életük jobb lett, például annak idején lakáshoz jutottak. A választók között túlreprezentáltak a nyugdíjasok, a szavazók 36 százalékát teszik ki. A nyugdíj ezért a politikai populizmus terepe - mondta Gyulai Attila politológus.

  A bajok orvoslásához az Oriens szerint egy háromelemű azonnali intézkedéscsomagra van szükség. Javaslatuk szerint 2010-től fokozatosan 65 évre kellene felemelni a nyugdíjkorhatárt. Ezt hat év alatt lehetne végrehajtani úgy, hogy minden második évben egy esztendővel nőne a korhatár. Ez növelné a foglalkoztatást. A második lépés a svájci indexálás eltörlése lenne. Elég, ha a nyugdíjak megőrzik vásárlóértéküket, vagyis csak az infláció ütemének megfelelően emelik őket. A harmadik lépés pedig a differenciált nyugdíjemelés lenne; azok, akik aránytalanul sokat kapnak, pár évig nem részesülnének emelésben, cserébe jóval többet kapnának, akik méltánytalanul kis összegű ellátásban részesülnek.

  A negyvenéves nyugdíjasok hazája, ahol a szorzó számít, nem a kor

  Hogyan fordulhat elő az, hogy egy 43 éves, ereje teljében lévő magyar férfi nyugdíjba vonul, nem is rossz nyugdíjjal, és éli az aranyifjú nyugdíjasok életét? Ha az illető például fegyveres testületnél szolgált, akkor jogosult korkedvezményesen nyugdíjba menni. Aki a szervezetfokozott igénybevételével járó, továbbá egészségre különösen ártalmas munkát végez, korkedvezményben részesül - áll a nyugdíjtörvényben. A kedvezmény mértéke férfiaknál tíz (nőknél nyolc) év munkaviszony után két év, minden további öt (nőknél négy) év után pedig további egy év.

  Magyarorszagnak a 35% nyugdijas.

  Ugye szepek ezek az aranyok. Hat ez egy paradicsom. Azonkivul sok patkany van, aki nem fizeti az adojat.Beleertve az osszes politikus. Nem adnek egy vasat sem egyetlen politikusnak az egesz vilagon es a fold jobb lenne.

  Korkedvezmény jár a fegyveres erők, a rendvédelmi szervek, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjainak is. A fegyveres testületeknél ráadásul szorzórendszer működik. Ha valaki vadászpilóta, akkor például egy év kettőnek számít, így egy vadászpilóta 13 szolgálati év után nyugdíjba vonulhat. Legújabban a szakközépiskolában eltöltött négy évet is szolgálati időnek tekintik. A korkedvezményes nyugdíjazás rendszere szálka az Európai Bizottság szemében, tavaly meg is intette hazánkat emiatt. A testület szerint jelentősen rontja hazánk versenyképességét.

  Es idetartozik az ugy nevezett, egyik fajta, magyar kissebseg. Szamuk szinten jelentos es alanyi jogon jaro csaladi potlekkal kapcsolatosan visszaelnek.
  Hogyan valt lehetsegese, hogy a magyar kormany ilyen katasztrofalis helyzetbe hozta az orszagot?
  Ez velemenyem szerint tarsadalom ellenes buncselekmeny!”
 • 80. Kovács György 2008. június 26. 16:18
  „Ha lenne valaki oly rendes, hogy leírná milyen erőszakos cselekedeteket hajtott végre a Gárda !
  Nem pártolom Őket, viszont tudnék mesélni a cigányok által elkövetett erőszakról. Gondolom elég, ha leírom tiszavasváriban vagyok pedagógus.
  Itt tapasztalható a beilleszkedett, dolgozó, vállalkozó és a másik véglet, aki gyerekeiből él meg. A változtatást talán a segélyezési rendszerrel, illetve a felelősségtudattal kellene kezdeni.
  A gyerekeket én is szeretem, hármat nevelek, s eközben napi 14- 15 órát tevékenykedek a megélhetésem és igényeim kielégítésére. Lehet nekik is ezt kellene megpróbálni.
  Azzal, ha elvtelenül adok, csak rontom a helyzetet.
  Van egy mondás:" Követelek, mert tisztellek!"
  Ha tisztelni akarjuk őket, nekik is tenni kellene valamit a követelőzésen kívül!
  Ha nem ért velem egyet, megvitathatjuk.
  Üdv: kovideo1@freemail.hu”
 • 79. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 2008. június 26. 14:00
  „A kurva anyját.

  Galgagyörkről hallott-e? biztos ott is a magyarok támadták meg a szegény megélhetésért küzdőket.

  biztos nem engedik be az iskolába a purdét. hazudik.
  magántanulóvá minősítik? oka van. én sem járatnám a gyerekemet olyan általánosba ahol a 16-17 éves kancigány emberkedik a 4. osztályban.”
 • 78. nemecsekerno_007 2008. június 26. 09:44
  „nyúszeged :)

  A torkánál ragadtad meg a kérdést.

  Madzsarisztánban igy közelítünk a problémákhoz. :)
  Az iskolától kezdve a munkahelyig mindenhol. Nagy tisztelet a kevés kivételnek.

  Ezért megy minden olyan flottul kis hazánkban.


  :)”
 • 77. egyszeru polgar 2008. június 26. 08:31
  „A felhaborodas nem veletlen. Igaz, a forumhoz nem mindenki kapcsolodik, mert meg mindig sokan felnek, talan kovetkezmenyei lesznek. Foleg ha meg az ujsag ilyen jellegu megjegyzest tesz az IP szammal kapcsolatban. Az is igaz, ha a hivatalos szemelyek /vezeto politikusok/ elmondhatjak ilyen vagy olyan jellegu es tartalmu velemenyeiket, neha gyalazatosan kozonseges stilusban, akkor a szeles tarsadalomnak is joga van ehhez. Itt kezdodik a demokracia es ott vegzodik, hogy a jogok es kotelessegek mindenkire egyarant ervenyesek. Nincsenek kibuvok!! Ahol problemak vannak ott azokat meg kell oldani, de ugy, hogy egyforman vegyem benne mindenki reszt.”
 • 76. Zaza 1 2008. június 26. 08:13
  „A hozzászólásokat nem értékelem azok önmagukért beszélnek. Én
  elitélem a diszkrimináció minden fajtáját a pozitivat is.Megitélésem szerint ma a cigányság tul sok pozitiv megkülönböztetést kap. Valaki menjen már el közéjük ahol élnek és
  probáljon ott tölteni egy kis időt. Nyilvánosságra lehetne hozni azt is, hogy a börtönökben lévő elitéltek hány %-a cigány. Igen tegyenek valamit a segélyért is. Ma a cigányok nagy része abból él,
  hogy valamilyen formában az államot "feji" vagyis az adófizetőket.
  Az oktatás nem azért rossz náluk, mert megkülönböztetik őket.Én sem venném szivesen ha 8 éves gyerekem mellett egy 12 éves cigány "tanulna" vagy nekünk már semmilyen jogunk nincs? Muszály
  lesüllyedni az ő szinvonalukra? Mindenkinek egyformán legyen joga és kötelezettsége! A törvény teljes szigora sulytson le mindenkire
  egyformán aki nem akar a társadalomba beilleszkedni. Különben az ellenszenvet az váltja ki, hogy mindig csak rajtuk kell segiteni. Sok
  egyéb ember is él szegényen, de őket a közpénzből nem támogatják. Különben ugyan ez a véleményem a hajléktalanok nagy részéről is. A társadalom gondoskodjon az elesettekről, de ne engedje meg, hogy ezzel visszaéljanak.”
 • 75. leveline 2008. június 26. 05:49
  „Az a párt amelyik a hölgyet segíti,nagyon számít rá és az általa képviselt szavazók támogatására....”
 • 74. radikalis 2008. június 26. 00:06
  „*összes honfitársamnak
  Késő és sötét van, viktória fajtája nélkül is.”
 • 73. radikalis 2008. június 26. 00:05
  „Egyébként egyértelmű hogy mi a libások célja: a cigányok föltüzelése, polgárháború, aztán majd ők rendet tesznek, közel-keleti társaikat hívva a megtizedelt magyarság helyére.
  És ide is kiírhatnám az IP-met, sőt javasolnám összes honfitársamat. Minket ne félemlítsen meg holmi pártlapocska a saját hazánkban!”
 • 72. radikalis 2008. június 25. 23:51
  „Életveszélyben él? Kinek a pénzéből is teheti meg hogy 40 cigányt szállít Szabolcsból Fejérbe (nyílván nem megfélemlíteni ugye?)? És kinek a pénzéből őrzi a Köztársasági Őrezrend őkelmét?
  (Ja és ha a Délmagyar elítéli az uszítást, a cikk végére is odaírhatná, nem csak nekünk hozzászólóknak)”
 • 71. eagle 2008. június 25. 23:16
  „ha fél miért nem hadja abba ,álljon sorba ö is segélyért .”
 • 70. 70 2008. június 25. 22:34
  „Lassan már a csapon is a szegény elnyomott emberek sajnálata folyik!Nem kellene már abba hagyni ezt a puplikálást?
  A Viki hól volt Szegeden? Miért nem a saját közegében beszélt? Van Nekik külön gyülekező helyüK! Vagy nem mert közzéjük menni? Mennyi családot hivott meg a lakásába, egy kis grill partira, a Cserepes sorról? A testvéreit az ember szivesen látja a saját lakásába!- vagy azért annyira nem tesók. Mikor tölt el egy pár hetet az itteni tesóknál a soron? Könnyü onnan Brüsszelból osztani az észt és követelni! Ö milyen összegben támogatja a tesókat, vagy csak az Államnak kell ezt tennie?Ha felmérést végeznének az anyagi javak birtoklásában, nem hiszem, hogy a Magyarok lennének az elsők!!!!!!!!! Igaz azok a munka bérükből élnek nem pedig segélyből - ami azt bizonyitja mindenkinek ésszerübb lenne a segélyre öszpontositania, és csak a postást várni! Egy utazásra kellen befizetni Indiába!!, ismerjék már meg az éltet, amit élniük kellene!!!!!!!!”
 • 69. fidodido 2008. június 25. 21:31
  „Kivancsi lennek viktoria melyik ciganyfaluba koltozne be szivesen?Kivakorodzott cigany luvnya felcsapott fajvedonek jo penzert amit azert fizetnek neki hogy rendszeresen lefasisztanaciza a magyarokat.Viktoria!Arrol miert teszel emlitest hogy a fajtarsaid a borsod,nyirsegi,alfoldi,baranyai apro magyar falvakat teszik modszeres gusztustalan nyomorteleppe................................Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra, elutasítjuk a gyűlöletkeltést és az uszítást. Kérjük tegyen így Ön is, hiszen a hozzászólást saját felelősségére írja! Ön a(z) ................................................ tetu DM ha azt hiszed hogy ha kiirod id az IP cimet azzal megvaltozik a velemenyem???”
 • 68. Mil 2008. június 25. 21:28
  „Na igen, az engem is nagyon érdekelne, vajon miért nem tolja oda a képét(Kolompárral meg a többi cigány fejessel együtt), ahol baj van velük? Miért nem mentek el anno Nyírmihálydiba szétnézni, mégis hogy élnek a tesók? Csak távolról, a Rózsadombról tudják osztani az észt, na meg felmarkolni a zsét. Oszthatná egy kicsit az észt a tesóknak is, de érdekes mód erről szó nincs még véletlenül sem, csak a többséget szapulják hogy adjon még több pénzt, türelmet, viseljen el mindent..
  Véleményem szerint Viktória vagy nagyon sötét, vagy egy aljas hazaáruló. De nem fog ez sokáig tartani, pár év.”
 • 67. nyúszeged 2008. június 25. 20:34
  „de gyenge már ez a cím: "Életveszélyben él az EP tisztségviselő Mohácsi Viktória"

  itt van egy állat nagy problémahalmaz, oszt a délmagyarnak az a lényeg, hogy valami idióta egyszer felhívta ezt a képsvislő nyanyát

  gratulálok”
 • 66. Cc 2008. június 25. 20:33
  „Te többség a gárdisták segélyből vették az egyenruhájukat? Segélyből is élnek????
  A Viki az ordenáré hazudozásával nem igazán ért célt. Nem tud olyan országot említeni a világban, ahol 700 év alatt valamennyire is sikerült a cigányokat integrálni a társadalomba. Mindenütt maradtak az élősködésnél, ha a gazdanépnek jól megy akkor nekik is, ha nem akkor dettó. Jellemző rájuk az élősködés, munkakerülés, danajozás, ürgesütés, színesfémlopás, vérfertőzés, bűnöző életmód, tömeges deviancia. Kivétel a kevés aki kiszakadt közülük, ők meg sajnos ennek a levét isszák.”
85 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisteleki talány: miért szúrták meg Anti bácsit?

Kistelek - Kétszer mártotta bele kését egy 37 éves kisteleki nő hétfő este Katona Antalba a Tóalj utcában. Az idős férfit életveszélyes sérülésekkel ápolják az új klinika intenzív osztályán. Tovább olvasom