Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Életveszélyes a kiserdő a panelnegyedben

Szeged - Rizikót vállal, aki Szegeden a Csongrádi sugárútról a Tesco felé tartva átvág a telefontorony melletti kiserdőn – nem elsősorban a bozótban tanyázó hajléktalanok, vagy a kullancsoktól hemzsegő fű miatt.
Az erdő keskeny csapásain a környékbeliek kutyát sétáltatnak, kocognak, vagy éppen babakocsit tolnak. Csendes, árnyékos, de veszélyes is a mintegy 55 éve telepített miniatűr vadon – a panelnegyedben. Lassan megszokjuk, hogy az ágak Damoklész kardjaként függnek a fejünk felett.

– Sok a kullancs, a szemét. Ide gyereket nem lehet leengedni – mondja Lakatos Mária, aki éppen csak egy szóra áll meg kerékpárjával. – Mindennap erre járok. Itt 8 éve nem változott semmi. Csupa latyak lesz itt minden, ha esik egy kis eső. Hát, igen… Ezt is rendbe kellene tenni – mondja, mikor azt a fatörzset mutatjuk neki, amely alatt mindennap átbiciklizik. A méretes fát csak a mellette száradó, korhadt társai tartják.

Korhadt társai tartják csupán a méretes fát. Fotó: Miskolczi Róbert
Korhadt társai tartják csupán a méretes fát.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Nem jó ez így – csak ennyit mond egy babakocsit toló anyuka, aki ugyancsak a szerencséjét próbálgatja, bár nem is tud róla. Nem szoktak a kiserdőn átvágni, a hajléktalanok miatt – mondja, csak most rövidítették le az utat. Általában inkább körbemennek. Az erdőben, akárhová nézünk, kiszáradt fatörzsek vesznek minket körül. Némelyik már kettétört, vagy félig kifordult a földből, és más fákra támaszkodik.

Az elvadult liget a Délalföldi Erdészeti Zrt. hatáskörébe tartozik. A cég szegedi erdészeti igazgatója, Vízhányó László kérdéseinkre válaszolva elmondta: nagyszabású takarítási akciót szerveznek április végén az elhanyagolt fás területen, utána kezdik a minden évben esedékes ritkítást.

Kullancs pottyanhat, korhadt fa dőlhet a sétálóra. Fotó: Miskolczi Róbert
Kullancs pottyanhat, korhadt fa dőlhet a sétálóra.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Sajnos a talaj nem ideális a fák számára, a víztartalma nem megfelelő, az erdő hamar pusztulni kezd – magyarázta Vízhányó László. – Évente 20-30 kiszáradt fát ki kell vágnunk. Ez történik idén májusban, júniusban is, de addig még egy bejárásra sort kell kerítenünk, és meg kell szerezni hozzá az erdőfelügyelet engedélyét is.

Taxira, játszótérre

Mindenki emlékszik még a szerencsétlenül járt taxisra, aki végül szerencsésen megúszta, mikor az újszegedi liget egyik fája összetörte kocsiját. A minap pedig egy szegedi játszótérre zuhant egy méretes faág. Szerencsére senki nem játszott alatta.

Olvasóink írták

60 hozzászólás
 • 60. maradando 2009. június 19. 17:39
  „Még nem késő szólni ,hogy a 2 fordulója ebben a kis erdőben legyen.”
 • 59. Manitu007 2009. április 24. 22:50
  „Örömmel olvasom ,hogy rajtam kívűl is sokan szeretik ezt az erdőt .De elárulom Emergency4 -nak .:D őőő mi itt az északiban is sajátunknak tekintjük az erdőt :D S mi meg ,úgy gondoljuk ,hogy ez az északi eredeje :D.De ezen nem fogunk összeveszni :D
  Lényeg ,hogy itt az erdő másik felén is hajlandóak vagyunk kiállni az erdőnkért :D
  Egy közös takarítást is megszervezhetünk,vagy akár egy erdő védő társaságot akár s így nagyobb eséllyel tudnánk ki állni az erdő rendbetételéért ,megvédéséért.
  Ha kell írj s megadom az elérhetőségem :)”
 • 58. emergency4 2009. április 23. 09:15
  „Üdv Mindenkinek!

  Amióta odaköltöztünk a családommal a környékre (21 éve), azóta, sőt már előtte jóval megvolt az erdő. Őzek, nyulak és fácánok éltek az erdőben, amik közül most talán már csak fácánok vannak.
  Véleményem szerint az erdőt, Rókus erdejét meg kellene óvni és rendbehozni! Kivágni a korhadó, veszélyes fákat, megtisztítani az aljnövényzetet, "megtisztítani a hajléktalanoktól"... és a szeméttől. Gyönyörű környezetet lehetne varázsolni a környékén is! Az erdő melletti (erdő és Piarista Gimnázium közötti) bozótos részeket parkosítani akár. A kullancs pedig úgy gondolom, hogy nem csak itt veszély. Oltás kell ellene! Épp nemrégiben jártam a szegedi füvészkertben, ahol hemzsgtek az élősködők. Ki vagyunk téve a veszélyének szinte mindenhol, ahol a természetbe megyünk. A tulajdonosnak kellene szívén viselni a zöld övezet megmentését. A lakók maximum csak a szemét összeszedésében tudnak közreműködni, de a többi feladat a városé lenne.
  Remélem, hogy nem válik áldozattá a rókusi erdő!

  Szép napot Mindenkinek!”
 • 57. 9-es 2009. április 22. 18:07
  „Adjon az Isten!
  Mi van flexi bácsi,nem tetszik,ha valaki épp oly´ agyament hülyeségeket írkál,mint te?
  Ha nem volt nov. 4,nem volt Szolnok,katonai reptér,szovjet megszállás,és te sem születtél meg...
  Hazug egy hülye világ,kár nem te vagy Neo......”
 • 56. flexsnake 2009. április 22. 10:41
  „49. elgurult a gyógyszered vagy csak simán cigány vagy?”
 • 55. Cat 2009. április 22. 10:38
  „p79
  Értem. És erre az erdő kiirtása a megoldás?”
 • 54. Fri 2009. április 22. 09:31
  „Ja .. és még annyi, mondhatja itt - és nemcsak itt - a véleményét mégcsak nem is politikai ügyen (?) ki hallgatja meg itt az un. NÉP-et (demagóg vagyok) ??? Pedig állítólag demokrácia van ! De kiknek a demokráciája ez ? Nem a fákat kellene kivágni ....”
 • 53. Fri 2009. április 22. 09:19
  „Szégyen ez a cikk ! Mikor tudjuk, hogy Szeged az un. szmog-riadóban az elsők között foglal helyet ! akkor irtsunk ki egy erdőt! Miért kell hazudni ????? Miért kell tönkretenni azt a kis zöld-et ami a panelrengetegben egy kis felüdülést jelent. Hogy piszkos ? Miért ? AZ önkormányzatnak erre sincs pénze ? nincsenek közmunkások ?? A környezetvédőket nem bántom de a KÖFE is szégyellje magát, hogy ilyet engedélyez ! Korhadt fák ? Igen azt vágják ki - de ne az erdőt !!!! Mit is mondott valaki egy februári tragédia kapcsán - "egy korhadt fa miatt ne vágjuk ki az erdőt " Nem csak emberekre - hanem a fákra is vonatkozik !!!!
  Mégegyszer szeglyellje magát a cikk írója és az újság is , hogy ilyenhez adja a nevét ... bár az az újság ahol egy győzike téma :-((((”
 • 52. Csirén 2009. április 22. 09:18
  „Kedves 47-es!
  A Tarjáni villamos végállomás uttán a töltés túloldala szintén szemets, a hajléktalanok szintén fóliasátrat vertek, télen esténként szintén tüzet gyújtottak, tehát nosza ott is ki kell irtani az erősávot!

  Bár ez nem igazán fontos mert a terep, beépítés szempontjából érdektelen.
  Tehát a kérdés ismét: ki vetett a kiserdő területére szemet?”
 • 51. E-Medve 2009. április 22. 09:16
  „Telstar: a villamosforduló a Vértó mellett lesz. Google Maps-en nézd meg műholdképen, hogy két külön erdőről van szó. A problémásnak titulált erdő a Rókusi krt. másik oldalán van.”
 • 50. nyomdasz63 2009. április 21. 22:24
  „Dehogy gyártok én "összeesküvés-elméletet" !!!>>>DE!-milyen sz@ar is volt nemrég az az óvoda,amelyik ma játékterem a belvárosban ??????????????????”
 • 49. 9-es 2009. április 21. 22:20
  „Hazugság az egész!
  Nincs kiserdő,nincsenek fák,sőt hajléktalanok sincsenek,kitaláció az egész!
  A Mars sincs már meg,felszántotta a Gárda,Flex megbízásából!
  1956 nov.4-e sem történt meg,3-a után 5-e jött!
  Hazugság az egész!
  Hazugság az egész!

  Hülyeségeket nem kunszt beírkálni a fórumba,igaz flexi bácsi?”
 • 48. TELSTAR 2009. április 21. 21:57
  „És ilyen veszélyes helyre akarják tenni a villamosfordulót ??”
 • 47. p79 2009. április 21. 21:51
  „Mil!

  "Én itt lakok közvetlen a szóban forgó erdő mellett, már 15 éve, de se tűzre, se fiatalok bulizására nem emlékszem."
  "Amúgy hajléktalannal sem találkoztam soha."

  Mi vagy nem egy helyről beszélünk, vagy Te nem látsz az orrodnál tovább. Legutúbb tavaly nyáron akart gyújtogatni az erdőben az az idióta gyerekhorda, amelyik a Kodály téri játszótéren szokott bandázni. Őket sem ismered? Pont arra sétáltunk délután, mi zavartuk el őket. Aztán amikor nyaralni voltam, állítólag sikerült is egy kisebb részt lángra lobbantaniuk.
  A szemetelő hajléktalan "urat" most is megtalálod az erdő Kodály tér felőli oldalán úgy 100 méterre. Nem nehéz észrevenni, mert egy frankó kis fóliasátrat is vert magának. A többi kukázó meg az autószalon felőli részen "lakik" egy hatalmas szemétkupac mellett.
  Egyébként a Kiserdő elhanyagolt állapotáról már több mint egy évtizede is cikkeztek, amikor lakópark még a közelben sem volt Szegeden. Akkoriban a sátánizmus volt a trendi, így a hajléktalanok mellett fekete szerkós hülyegyerekek meg 1-2 drogos majom látogatta rendszeresen az erdőt.”
 • 46. flexsnake 2009. április 21. 20:04
  „32. egyik éjszaka tekerjen át a marson. péntek-szombat. Lenne téma ha túléli :D Csak a szemek látszanak a setétben :D”
 • 45. mgabor 2009. április 21. 20:00
  „persze, rohadjon csak ez is tovább, ahogy van, biztos azért írnak róla cikket, mert naaagy csúúúnya lakóparkot akarnak a helyére... biztos. ti szívesen kijárnátok ide jelen formájában? :)”
 • 44. Mignon 2009. április 21. 19:05
  „Ma, tanultam.

  Most mar tudom, kedves BSC, hogy a "tema" nemcsak az "utcan hever", hanem
  neha, "fennt log a fan" is!!
  :):):)”
 • 43. Mike3 2009. április 21. 18:29
  „BSC

  Így már világos minden! Tekerészés közben épp azon járt az okos kolléga fejében, milyen állatságot írjon a létjogosultságának igazolására. Mázli, hogy pont szembejött vele az erdő.
  Ha majd kipurcan az erődben valami pudvád hajléktalan, írhatja is a nagy cikket, blikk stílusban: "Aratott a halál a helyiek által csak kullancsosként aposztrofált rémerdőben"!

  Mérhetetlenül bazári a DM. A polkorrektségéről meg ne is beszéljünk...

  m.”
 • 42. Mil 2009. április 21. 17:48
  „Egyetértek a 39-essel :)”
 • 41. webcreativ 2009. április 21. 17:31
  „..a vadaspark területén lévő kullancsokról miért nem írnak? ...jah az nem rizikó mert belépőt kell fizetni. cümm!”
60 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi Critical Mass: elfogyott a szusz

Szeged - A szegedi Critical Mass szervezői visszatérnek az alapkoncepcióhoz: az utóbbi évektől… Tovább olvasom