Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Életveszélyes ház, terméketlen föld

Szeged - Szakértői vélemények szerint a Strabag Rt. több millió forintos kárt okozott egy Csengele határában élő családnak, a házuk életveszélyessé vált, a földjük a szennyezettség miatt művelésre alkalmatlan lett.
– Mert egyszerű emberek vagyunk. Parasztok! Ezért merték ezt megtenni velünk! – mondja az őket ért több millió forintos kár ellenére nyugodt hangon Kormányos Imre a Csengele határában, az M5-ös autópályától pár száz méterre fekvő tanyáján, ahol feleségével és hétéves kisfiával él.

„Kifért a karom a résen"

– A főépület, ahol lakunk, az elmúlt években több helyen megrepedezett. Az egyik résen még a karom is kifért, most azért nem lehet belátni, mert belülről betapasztottuk, hogy a szél ne fújjon be. A mennyezetet meg alá kellett támasztanunk. A melléképületet nem tudtuk megmenteni, egy része leomlott – mutatja a férfi.

A tanya és az autópálya közötti területen 2004 szeptembere és 2006 októbere között egy aszfalt- és két betonkeverő üzemelt. A teherautók folyamatosan szállították a bitument és a betont az autópálya-építéshez. A férfi és a felesége, Kormányos Imréné azt mondja, a járművek rezgése „rázta" szét a házukat.

A házaspárt azonban nem csak ez a kár érte. A telepről felszálló cementpor belepte a házukat, a fáikat, a földjüket, az asszony légzési problémákkal küszködik. Ráadásul a telepről a mixerkocsik mosása közben a cementes lé a telkükre folyt. A házaspár szerint a mindent elborító szürke víz sokszor térdig ért az udvarukban, elérte a disznók hasát.

Azt csináltak, amit akartak

– Tiltakoztunk, de hiába, semmire sem mentünk! Sőt az engedélyünk és tudtunk nélkül három árkot ástak a telkünkön, hogy elvezessék a szerintem környezetszennyező vizet – teszi hozzá Kormányosné.

Mégis lesz megegyezés?

– Az ügy részleteinek ismerete nélkül annyit általánosságban elmondhatok, hogy a Strabag Rt. minden esetben a megegyezésre törekszik – nyilatkozta lapunknak Fényi Tibor. A vállalat kommunikációs igazgatója elmondta, még két hétig külföldön lesz, a cég vezetői is szabadságukat töltik, emiatt érdemben többet nem tud mondani.  
A csengelei önkormányzat 2005. január 19-én kelt határozatával engedélyezte a Magyar Aszfalt Kft.-nek, hogy a cég a Kormányosék melletti területen ideiglenesen, 2005. december 31-éig aszfalt- és betonkeverő telepet alakítson ki. Az önkormányzatén túl számos tisztiorvosi és környezetvédelmi előírásra kitérő határozatot Tóth Tibor jegyző megbízásából Tasi János vezető főtanácsos írta alá. (Az ausztriai Bauholding AG 2000-ben hozta létre a Strabag Építő Rt.-t, amelynek a Magyar Aszfalt Kft. a százszázalékos tulajdonú vállalata. – a szerk.)

– A határozat számos pontját megsértették! – jegyzi meg Kormányos Imréné.

Az asszony és a férje fényképekkel és különböző szakértői véleményekkel bizonyítani tudja, hogy a telep kialakítása az engedély kiadása előtt nyolc, a tényleges munka pedig négy hónappal megkezdődött.

– A másik határidőt sem tartották be, ugyanis az aszfalt- és a betonkeverők nem álltak le 2005 végén. Még 2006 októberében is működtek a gépek, a teherautók pedig szállították az aszfaltot és a betont – mondja Kormányos Imre.

Nem állnak szóba

A férfi már az engedély kiadása előtt egy hónappal, 2004. december 14-én kártérítési igénnyel lépett fel előbb a Strabag Rt.-nél, majd két hónappal később a Magyar Aszfalt Kft.-nél. Leírta, hogy a folyamatos és hatalmas teherforgalom miatt megrepedtek házának falai, ráadásul az éjjel-nappal üzemelő keverők, valamint az aszfaltot és betont szállító teherjárművek zaja miatt nem tudnak pihenni. Levelében kitért arra is, hogy évek óta zöldségtermesztésből élnek, a portól azonban nem tudta megvédeni a paprikát, retket, kelbimbót, mindenük tönkrement.

Szakértők a kárigény mellett

Az ügyben a peres felek, a Strabag Rt. és Kormányos Imréék is felkértek különböző szakértőket. Meglepő, de valamennyien ugyanarra a véleményre jutottak: a telepen folyó munkák, a gépek és a járművek okoztak kárt a szomszédos telken álló épületben és a földben. A zajszakértő szerint éjjel ezerszer, nappal „csak" százszor volt nagyobb a zajszint a megengedettnél. A Strabag egyébként a bíróság előtt még az általa felkért szakértők véleményét sem fogadta el. 
A fentebb már említett határozat 12. pontja kitért arra is, hogy „a csapadékvíz az építési területen elvezetendő úgy, hogy a szomszédos telkek, továbbá az építmények állékonyságát és rendeltetésszerű használatát nem veszélyezteti." A 13. pont pedig arra kötelezte az építtetőt, hogy a munkák befejezése után 30 nappal a keletkezett építési hulladékot távolítsa el, „a környezetet és a terep felszínét az eredeti, illetve az engedélyezett állapotban kell átadni, a környezetben okozott károkat meg kell szüntetni."

Nem csak a telep területén, Kormányosék telkén sem szüntették meg a környezeti károkat, a talaj teleszívta magát cementtel.

– Itt élünk 1993 óta és még itt szeretnénk sokáig. A ház bármikor összedőlhet, ha a fiunkra esik, mi leszünk a felelősök. De nincs hova mennünk, szegények vagyunk. A Strabaggal megpróbáltunk peren kívül megegyezni, de ígérgetések ellenére még csak tárgyalni sem voltak hajlandók. Csak annyi pénzt kérünk, ami elég az eredeti állapot visszaállítására. Majd a bíróság dönt – mondja a beszélgetésünk végén Kormányos Imre.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben, az ítéletre várva

Szeged - Szegeden, a Dorozsmai úton található előzetesház rácsos ablakai mögött most 210-en élnek.… Tovább olvasom