Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Életveszélyes házi kedvencek Szegeden

A pápaszemes kajmánt azóta nem fogják meg kézzel, amióta gondozója kezét össze kellett kapcsozni egy támadása után. Egzotikus és fantasztikus hüllők láthatók az egyik Mars téri pavilonban Szegeden.
Mennyire veszélyesek ezek az állatok? – Van egy tizenegy éves pápaszemes kajmánunk; már öt éve, ha csak lehet, nem fogjuk meg. Egészen pontosan azóta nem, amióta úgy kellett összekapcsozni a kezem a harapása után – mondja Gyöngyösi Miklós, a kiállítás szervezője. Háromméteres kockás piton – óriáskígyó – is harapta már meg a szakembert. Szerencsére csupán megharapta, s nem csavarodott a testére, hogy megpróbálja összeroppantani.

– Volt olyan eset, amikor ugyanekkora piton megfojtotta gondozóját. S már láttam fényképet arról, hogy Indiában egy kockás piton elnyelt egy felnőtt embert – halljuk. A kiállításon látható legnagyobb piton hat és fél méteres, kereken százkilós. Egyébként a piton tizenegy méteresre is megnő – fej-fej mellett végeznek a hosszúsági versenyben az anakondával. Boa constrictor is szerepel a kiállításon, s ez esetben a szereplés szó szerint értendő: hagyja magát hozni-vinni, simogatni. Attól, hogy egy állat ragadozó, nem biztos, hogy megfogása okvetlenül velőtrázó következményekkel jár.

A lövőhal lő

Halak is szerepelnek a Mars téri bemutatón, például piráják. – Velük kapcsolatban pedig az egyik kollégámnak varrták össze a kezét – beszéli a szervező. A késhal nem vág, csupán testformája hasonló egy kis méretű jatagánhoz, a lövőhal viszont igenis lő – igaz, csupán vízcsöppeket, melyekkel a víz fölé nyúló leveleken mászkáló rovarokat sodorja vízbe.

De az sem életbiztosítás, ha egy hüllő növényevő. – Zöld leguán is harapott már meg. Egy hónapig kezelték a kezemet. Ilyen volt, ilyen lett – mutatja a szervező a jól látható nyomait annak, ahogy annak idején összevarrták a kezét, pedig a leguán salátát, gyümölcsöket, és hasonlókat fogyaszt. – Az ilyen esetek egyébként rendkívül ritkák ahhoz képest, hogy nap nap után ezekkel az állatokkal foglalkozunk: egy-egy évre jut egy-egy harapás – biztosít Gyöngyösi.

A bemutatott állatok tenyészetből származnak, és apróság koruk óta hozzászoktak az emberhez – tizenöt-húszféle egzotikus kígyót, gyíkot, teknőst rendszeresen szaporítanak is –, de néha hüllő is lehet indiszponált. Népszerűek Magyarországon ezek az állatok? Egyre inkább, sok ezren tartják őket. Ám rendkívül fontos: csak úgy szerezzen be bármiféle állatot is bárki, ha előtte alaposan tájékozódott arról, miként kell gondozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt egy építőmunkás - tizenhat méter magasból zuhant le

A szegedi Budapesti körút egy felállványozott panelházának hatodik emeletéről lezuhant egy munkás… Tovább olvasom