Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Életveszélyt rejt a Tisza

A Tisza szegedi szakaszán sehol nincsen kijelölt szabad strand, a fürdőzők azonban fittyet hánynak a tiltásra. A vízi rendészet hajói már járőröznek, de ebben a szezonban még nem büntettek. Tegnap este a forráskúti horgásztóból búvárok emelték ki egy helybéli férfi holttestét.
A hosszú hétvégén heten fulladtak az ország különböző felszíni vizeibe, közülük öten még nem töltötték be 18. életévüket. Az eddigi adatok szerint négyen úszni sem tudtak.

Szegeden és környékén szerencsére nem történt tragédia – eddig. A Laposon – és a napozók körében még népszerű Sárgán és Fokán is tilos fürdeni – a hét végén is sok embert lehetett látni, akik így kerestek enyhülést a forró napsütésben. Pontosan ott, ahol tavaly nyáron egy 14 éves lányt ragadott el az örvény. Lubickolhattak, hiszen a Szegedi Vízimentő Szakszolgálat nem járőrözött a folyón.

– A csónak karbantartása miatt még nem lehetünk a Tiszán, jövő hét végén kezdjük a munkát – mondta Seller András elnök. Mit tehetnek, ha valakit tiltott fürdőzésen kapnak? – Csak a figyelmét hívhatjuk fel, hogy az életével játszik – mondta az elnök. Ennél nagyobb hatáskörrel bírnak a Szegedi Vízirendészeti Rendőrőrs munkatársai, akik minden esetben feljelentik az önkormányzatnál azt, akit tiltott fürdőzésen kapnak.

A biztonság ára: 7-9 ezer forint

Mint azt Oravecz Gábor, az egyik szegedi úszóiskola vezetője, oktatója elmondta, legkevesebb tíz óra vétele ajánlott annak, aki még soha életében nem próbálkozott a víz alatti tempókkal. Ez az időtartam arra elegendő, hogy a tanuló elsajátíthassa a mellúszás technikáját, és biztonságérzet alakuljon ki benne a vizes közegben. Az tíz alkalomra szóló bérlet iskolájukban hétezer, a tizenöt alkalmas kilencezer forintba kerül.

– De a part melletti pancsolás még nem számít szabálysértésnek. Tiltott fürdőzővel szemben ebben a szezonban még nem kellett intézkednünk – mondta Dávid Imre alezredes. A vízi rendőrökkel tegnap mi is kicsónakáztunk a Laposhoz, ahol több embert is láttunk a folyóban. Mivel minden lépés életveszélyes lehet – a folyó medre az alezredes szerint igen kiszámíthatatlan –, megkérdeztünk két egyetemistát: nem félnek, hogy történik velük valami?

– Két hete mindennap idejárunk, egészen a híd lábáig szoktunk beúszni, ott már a lábunk sem ér le – mondta Gábor és Dávid. A két bajai fiatalember ugyan nem hallott a Laposnál tavaly történt tragédiáról, de szerintük ez azért történhetett meg, mert a lány nem tudott úszni. Tartanak-e az örvényektől? – Bajánál már a Dunát is átúsztam egyszer. Na, ott tényleg vannak örvények – becsülte le a Tisza kiszámíthatatlanságát Gábor. A fürdőzőket még az sem zavarta, hogy a Laposon tábla jelezte: tilos a fürdőzés. Az alezredes azt ajánlotta: ha valaki a folyóban akar megmártózni, Algyőnél tegye, ugyanis a környéken egyedül ott van kijelölt szabad strand. Rákérdeztünk a szatymazi polgármesteri hivatalnál is a település környékén található három bányató helyzetére, mert az egyikbe tavaly belefulladt egy 52 éves férfi. Azt a tájékoztatást kaptuk: azok magántulajdonban vannak, és úgy tudják, tábla nem tiltja a fürdőzést, és kerítés sem védi a vizeket.

Mi a helyzet a strandokon? – A jogszabályoknak megfelelően a SZUE-ban, a Gombában és Sziksósfürdőn is alkalmazunk úszómestereket – magyarázta Bánáti Antal, a Szegedi Fürdők igazgatója, aki úgy emlékezett, hogy a szegedi strandokon utoljára a '80-as években fulladt valaki a vízbe. Az elmúlt öt évben Nagy Attila fürdőmesternek is csak kétszer kellett a medencébe ugrania: először két évvel ezelőtt, amikor egy nőnek begörcsölt a lába és pánikot kapott, másodjára pedig éppen most vasárnap. – Egy nyugdíjas férfi kapaszkodott a nagymedence köteleibe. Láttam, hogy valami baj van, ezért beugrottam a vízbe, és kihúztam. Kiderült, régen úszott, és nem mert továbbmenni – számolt be Nagy Attila a strandi élet viszonylagos nyugodtságáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József-iskola Budapesten

Szeged díszpolgára, a tavaly októberben elhunyt világhírű operaénekes, Gregor József nevét vette fel… Tovább olvasom