Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Elfoglalta a Tisza a szegedi rakpartot

Szeged - Zárva a rakpart Szegednél, minimum a jövő hét végéig nem lehet rámenni. A tiszai árhullám várhatóan a hét végén tetőzik. Továbbra is gondot okoz a belvíz.

Naponta 20 centit emelkedik átlagosan a Tisza vízszintje Szegednél. A Huszár Mátyás rakpartot szombat hajnalban lezárták a vízügyesek, a folyó este érte el az úttest szintjét, tegnap délben pedig már elfoglalta a járdát és a külső sávot is. – Az észak-magyarországi folyók apadni kezdtek, a gondot jelenleg a Tisza felső szakaszának áradása és az esőutánpótlás okozza – tájékoztatott Keller Péter, az Atikövizig műszaki ügyeletese.

A Tisza Szegednél 588 centi volt, és tovább árad. A Körösök is áradnak, a Maros Makónál most tetőzik, ez tovább dagasztja a Tisza árhullámát. Egyelőre a Csongrád megyei szakaszon nem kellett készültséget elrendelni, de – a jelenlegi adatok szerint – mától Mindszentnél, csütörtökön pedig Szegednél is a legalacsonyabb, első fokú készültségre számítanak a vízügyesek. A tiszai árhullám jelenleg Tokaj térségénél tart, ezért az alsó szakaszon a tetőzést vasárnap-hétfőre várják; egy hét múlva ilyenkor számítanak a szakemberek Csongrádnál másodfokra.

A megyénkből egy hete Borsod megyébe rendelt tűzoltórajok és polgári védelmisek szombaton hazajöttek, a vízügyesek valószínűleg ma térnek vissza, hiszen napokon belül itthon is szükség lehet rájuk.

A belvízhelyzet alig változott valamit; több mint 26 ezer hektár áll víz alatt, ebből 10 ezer 650 hektár a vetés, 10 ezer 450 a rét, legelő és 2950 hektár a szántó. 7 belvízvédelmi szakaszon továbbra is első fokon védekeznek, 28 szivattyú emeli vissza a folyókba a vizet, 1,7 millió köbmétert mozgatnak meg naponta. A vízügyesek a gyorsabb lefolyás érdekében csatornát kotornak Dorozsmánál, a Dong-éren és Királyhegyesnél. A települések közül Bordány, Csanytelek, Domaszék és Makó továbbra is első fokon, Kistelek és Pusztaszer másodfokban védekezik. A vízügyi társulat Szegednél és Szentesen első fokot, a Tisza–Maros szögében másodfokú készültséget rendelt el.

Kéthavonta

Idén ez a harmadik rakpartzár Szegednél. Az elsőt az év legelső munkanapján, január negyedikén kellett elrendelni, ez egy hónapig tartott. Másodszor március 5-én tiltották ki az autósokat a folyópartról, de a zárlat mindössze 1 hétig tartott. A mostani rakpartzárat – a szakemberek becslése szerint – minimum a jövő hét végéig fenn kell tartani.

Olvasóink írták

 • 7. okz63 2010. május 26. 13:00
  „"6. hozzászólás varadipal 2010.05.25. 15:41
  A firkász megint a kocsmamasztal mellett firkált, azért nincs egy nyomorult fotó mellékelve."

  A papír alapú DM-ben volt fotó, sőt!
  Vajon ha mindkét irányból behajtani tilos van a rakpartra, akkor az a kerékpárosokra miért nem vonatkozik?
  Két kerós azon a fotón ugyanis felemelt lábbal gurul lefelé a Novotel felöl "hasítani" a vizet :-(”
 • 6. varadipal 2010. május 25. 15:41
  „A firkász megint a kocsmamasztal mellett firkált, azért nincs egy nyomorult fotó mellékelve.”
 • 5. kicsio01 2010. május 25. 15:20
  „Gazficko marha érdekes életed lehet, ha ezeken - mellesleg hülyeségeken - így felidegesíted magad. Az első hozzászólásodra még az is enyhe kifejezés, hogy "szánalmas". 2-es hozzászólás jó volt, megmosolyogtam. :)”
 • 4. Gazficko 2010. május 25. 13:48
  „És akkor nem kéne visszafoglalni a rakpartot a Tiszától???????????

  Jut eszembe a régészek is ott turkálni a Stefánián. Mellesleg kérdem hogy haladnak a vár falának a megtalálásával???”
 • 3. nyomdasz63 2010. május 25. 12:14
  „Inkább szánjatok rá fél órát,és ezt nézzétek meg !
  http://film.indavideo.hu/video/f_tiszavirag_egy_nap_pompa”
 • 2. gróf 2010. május 25. 12:06
  „Tényleg minek van Délmagyar...uncsi sporthírek...mikor mindig nyer egy csapat vagy döntetlent játszik!
  Időjárás...mikor mindig süt a nap vagy nem.
  A politikusokról meg felesleges írni...bűncselekmények is folyamatosan történnek...
  A Tisza meg évmilliók óta létezik...miért pont most írtok róla?”
 • 1. Gazficko 2010. május 25. 11:25
  „Dm és ez mióta hír hogy minden évben a Tisza elfoglalja a rakpartot Szegeden??????????????????????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged napján megtelt a város

Végre napsütésben mérhették a nedűket a kereskedők a borfesztiválon – Szeged napjára csordultig telt a város. Tovább olvasom