Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Elfogy a Hunyadi iskola

Szeged - Nem indult idén ötödik évfolyam a szegedi Hunyadi-iskolában, mert a tanévkezdésig „elfogytak" a gyerekek. A petőfitelepi intézményben így már csak 52 diák tanul a három felsős osztályban. Mivel első osztály négy éve nem indul, három év múlva már nem lesz senki, akinek itt becsöngetnének.
Meglehetősen családiasan indult az idei tanév a Petőfi Sándor Általános Iskola Hunyadi János Tagiskolában. Mindössze 52 gyerek kezdte meg a tanévet a kétszintes épületben: 12 hatodikos, 16 hetedikes és 24 nyolcadikos. Tavaly ugyan nyolc gyerek még kapott itt negyedikes bizonyítványt, az önkormányzat pedig engedélyezte, hogy ezzel a létszámmal is elinduljon az ötödik évfolyam, ám időközben a szülők átíratták őket másik intézménybe. Hárman maradtak volna az osztályban, nekik új iskolát kellett választaniuk.

Az egykor nívós művészeti oktatása miatt népszerű petőfitelepi iskola lejtmenete évek óta tart. Három és fél évvel ezelőtt, a tavaszi beiratkozásnál mindössze 11 elsős jelentkezett az intézménybe. Ekkora létszámmal nem indítható osztály, és mivel a közoktatási törvény kimondja, hogy első évfolyam nélkül nem létezhet önállóan iskola, a Hunyadi 2007 júniusában a Petőfi Sándor Általános Iskola tagintézményévé vált. 2008-ban már csak 8 elsőst hoztak volna ide szüleik, így tavaly és idén már meg sem hirdették ezt az osztályt, vagyis az iskola „kimenő rendszerben" van.

A hetedik osztályban is csak 16-an tanulnak. Fotó: Veréb Simon
A hetedik osztályban is csak 16-an tanulnak.
Fotó: Veréb Simon

– A másik két tagiskola stabil: mindkettőben annyian vannak, mint az utóbbi évtizedben soha – mondta el Szöginé Veczkó Ibolya, a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója. Az intézményvezető a Hunyadi elnéptelenedését azzal magyarázza, hogy míg a másik két iskolában idejében váltottak profilt – nyelvtagozatot, több idegen nyelvet, az otthoni tanulást kiváltó „egész napos oktatást" vezettek be –, ezeket itt nem lépték meg.

Persze a családias légkörnek is megvan a varázsa. Az iskolában gyakorlatilag mindenki ismer mindenkit, a kis létszámú osztályok pedig ideálisak az oktatásra. A Hunyadi ráadásul tagintézményként is megőrizhette önállóságát: saját pedagógiai programja, vezetője és diákönkormányzata van. Az igazgató igyekszik az épületet is rendben tartani, hogy a gyerekek ne érezzék azt: néhány diák iskolájára már nem akarnak költeni. A School of Business-szel kötött bérleti szerződésnek köszönhetően ráadásul még az emeleti tantermek sem állnak üresen, az ebből származó bevétel pedig kompenzálja, hogy egy maroknyi diákért egy egész épületet tartanak fenn.

Egy tanárt is el kellett küldeni

A Hunyadiban jelenleg az 52 diákra 5 saját tanár jut, a többi – alacsony óraszámú – tantárgy oktatója a Petőfiből jár át. Egy pedagógustól azonban az intézménynek meg kell válnia, hiszen az el nem indult ötödik évfolyam miatt a korábbi létszámot a közgyűlés már nem engedélyezte, egy másik tanárnak pedig lecsökkentették az óraszámát.

Olvasóink írták

 • 18. muci 2010. szeptember 15. 13:48
  „Ez szerintem szörnyű. Több évig volt szerencsém figyelemmel kísérni az iskolában folyó munkát.
  Egy Nívó-díjas tanár - Ménesi Gabriella - tanította táncolni a gyerekeket, és tanítványai évről-évre első helyeket hoztak el országos versenyeken. A sportban is sikeresek voltak, zseniális tanároktól sokat tanultak, és szép számmal mentek innen gimnáziumba tovább a gyerekek. Ha politika van benne, arra kérem az illetékest, gondolkodjon el azon: nyugodtan tud aludni úgy, hogy gyermekek elől veszi el a fejlődés és a minőségi oktatás lehetőségét? És ezt feltehetik maguklnak azok is, akik segítettek ebben az egészben. Egyszerűen érthetetlen: miért mindig a gyerekeknek kell megszívniuk? A környéken lakók kelhetnek hamarabb és utazhatnak keresztbe-kasul, hogy odaérjenek az iskoláb. Így a szülőknek is hamarabb kell kelniük, ha a gyerek még kicsi, hogy lejárják az utat munkakezdésig.Nem értem, nem értem. A hiba nem biztos, hogy bennem van.”
 • 17. gróf 2010. szeptember 11. 07:38
  „http://www.szki.sob.hu/

  Nem kell megijedni, lesz itt diák, a szoci képviselő Révész úr az igazgató sokadik állásában...tudomásom szerint.

  -vagy így intézték, hogy legyen itt helye
  -vagy ha már bezár akkor hasznosítják az épületet

  Mindenesetre februárban innen vittek el drogos diákokat mentővel...

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/fuves_cigitol_lett_rosszul_ket_diak_szegeden/2141148/”
 • 16. galfy 2010. szeptember 10. 16:18
  „Az én gyerekeim is oda jártak (a Csongrádi sgt-ről). A fiam azóta orvos, a kisebbik lányom pedig most jár egyetemre.
  Nem kell ahhoz a Ságvári, Madách, hogy valaki jó tanuló legyen. Itt ugyanúgy jól tanulhattak a gyerekek, és még törődtek is velük.
  Volt egy nagyon jó igazgatójuk, addig szerintem minden primán ment. A váltás után kezdett el hanyatlani a suli (és ez már ebben az évtizedben volt).”
 • 15. gróf 2010. szeptember 10. 13:25
  „11. hozzászólás Teo 2010.09.09. 21:06

  Mert bezár...”
 • 14. papsajt 2010. szeptember 10. 10:16
  „"11. Teo 2010.09.09. 21:06
  A környéken van gyerek bőven, oka van ha nem oda íratják őket."

  Igen, minden szülő zsenit és sikeres embert akar a gyerekéből. A mai tendencia szerint az eminens gyerekek a Ságváriba és a Madáchba járnak és minden szülő oda szeretné beíratni.
  Ha nem sikerül, akkor a munkehelyéhez közelebbit választja, hogy tudja reggelente vinni/kísérni.
  Sajnos ez van. Az eloszlás így szélsőséges, pedig kisebb osztály létszám mellett sikeresebb lehet az oktatás.”
 • 13. NTK 2010. szeptember 10. 09:49
  „"9. hozzászólás TZiky 2010.09.09. 20:27
  Onnan ballagtam. 83-ban.
  Üdv: TZiky:-))"

  A-ból vagy B-ből? :-))) Lehet, hogy ismerjük egymást...? :-))”
 • 12. dodoni 2010. szeptember 09. 21:30
  „Én örülök ennek. Mármint annak, hogy rövidesen bezár egy újabb iskola, mert elfogynak a gyerekek. A világ túlnépesedése igen nagy gond és ezen, amennyire tudunk, segítsünk. Lehetőleg fogyjunk el teljesen!”
 • 11. Teo 2010. szeptember 09. 21:06
  „A környéken van gyerek bőven, oka van ha nem oda íratják őket.”
 • 10. web 2010. szeptember 09. 20:44
  „Számold ki hány pedagógusi fizetés, igazgatói,helyettesi, gazdasági felelős fizetés, az iskola fenntartása,villany,víz, fűtés napközis személyzet, gondnok stb. Vajon tényleg megéri? Jóllehet, ennyi tanulót talán magánoktatásban részesíthetnének ezen az áron. De, azt már nem támogatná az önkormányzat.Az összes diák havi bérlete kevesebbe kerülne, ha a városban járnának valamelyik iskolába.”
 • 9. TZiky 2010. szeptember 09. 20:27
  „Onnan ballagtam.

  83-ban.

  Üdv:
  TZiky:-))”
 • 8. jtot 2010. szeptember 09. 19:43
  „Hihetetlen, hogy hogy lelehet ennyi "okos " dolgot beadni az olvasóknak. Igazán tetszetős ez a hivatalos verzió. aztán vannak akik belelátnak a valóságba, a többieknek ez a verzió is megteszi!! Ez a politika!!!! A gyerekek és a tanárok meg úgysem számítanak!”
 • 7. NTK 2010. szeptember 09. 15:36
  „"5. hozzászólás Tóthimi 2010.09.09. 12:57
  Ha tudtok valamit, akkor írjátok meg, mert a megalapozatlan célozgatásokkal csak ártotok az iskola jelenlegi tanárainak, sőt az iskolának."

  Ugyan mit ártunk mi már. Ha jól tudom, már csak egyetlen tanár van a régiek közül. A többi "vendégoktató". Az iskola meg már rég "elveszett".”
 • 6. daveedbrown 2010. szeptember 09. 14:22
  „És Pl. a Széchenyi szki-val mi lesz? Ugyanis a főigazgató azt mondta hogy jövőre az oda járó osztályok átkerülnek hozzánk a GDbe. És azután?”
 • 5. Tóthimi 2010. szeptember 09. 12:57
  „Ha tudtok valamit, akkor írjátok meg, mert a megalapozatlan célozgatásokkal csak ártotok az iskola jelenlegi tanárainak, sőt az iskolának.”
 • 4. Mesooo 2010. szeptember 09. 12:10
  „Borzasztó,én 5éve jártam oda és nagyon szerettem...A tanárokkal együtt,akik azért voltak ott hogy tudjunk és tovább tudjunk tanulni.Ebből mi marad meg? Semmi,egy emlék.”
 • 3. dodó 2010. szeptember 09. 09:55
  „Majd integrálunk a Búza és az Árpád utcákból és a Cserepesről néhány száz tanulni és beilleszkedni vágyó kedves gyermeket.”
 • 2. tarjani 2010. szeptember 09. 08:53
  „"Elfogy a Hunyadi iskola" a cikk címe. Az iskola ha elfogy, akkor valamelyik része az épületnek. Itt a gyerekek létszáma csökkent, tehát szerintem a cím ez lehetne: Kevesebb a tanuló a Hunyadi iskolában.
  Osztom az 1. hozzászóló véleményét:" Az is megérne egy misét, hogy pár éve miért csak 11-en íratták volna oda a csemetéjüket." Erről írjon a DM.”
 • 1. NTK 2010. szeptember 09. 08:29
  „A nyilatkozó szavának - finoman szólva - a fele sem igaz. Ezt az iskolát szánt szándékkal tették tönkre az elmúlt évek folyamán. Anno a ´70-es ´80-as években majdnem négyszáz diák járt oda. A cikkírónak érdemesebb lett volna mélyebb tényfeltárást végezni. Ebbe mondjuk beletartozott volna az is, hogy megkérdezi azokat a tanerőket akik már - ilyen-olyan - okok miatt nem tanítanak ott. Biztosan tudtak volna érdekeset mondani.
  Az is megérne egy misét, hogy pár éve miért csak 11-en íratták volna oda a csemetéjüket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90. születésnapját ünnepli a Belvárosi mozi

Kiállítással, rövidfilmekkel és tortával ünnepelték szerdán a szegedi Belvárosi mozi 90. születésnapját. Dolgozók és az alapítók leszármazottjai koccintottak az ünnepeltre. Tovább olvasom