Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Elfogyott a kullancs elleni oltóanyag

Hiánycikk a gyógyszertárakban az egyik gyerekeknek készült kullancsoltóanyag, hetek óta az egész országban nem lehet kapni. Szakemberek azt javasolják, akinek most lenne esedékes az ismétlő oltás, kérje a másik, ugyanolyan összetételű oltóanyagot.
Elfogyott a gyógyszertárakból az egyik kullancs-encephalitis elleni oltóanyag, melyet gyerekek számára fejlesztettek ki. A vakcina, mely a vérszívók által terjesztett agyvelőgyulladás ellen véd, hetek óta hiánycikk az országban, a külföldi forgalmazó nem szállított eleget. A védettség kialakulásához három injekció szükséges: az első beadása után egy hónappal és egy évvel meg kell ismételni az oltást. Így aki a jelenleg hiányzó vakcinát egyszer már beadatta, most nem tudja felvenni az ismétlő injekciót. A gyógyszerészek azt mondják, nem volt még olyan szezon, hogy ebből a vakcinából ne lett volna hiány.

Mi az oka, hogy a két oltóanyag közül mindig ez fogy el – nem lehet pontosan tudni. Az árkülönbség mindössze pár forint, összetételük pedig gyakorlatilag ugyanaz, a háziorvosok mégis nagyobb százalékban írják fel az egyiket. – Azt rendelem a betegeimnek, amelyiket megszoktam – mondta Elek Ágnes házi gyermekorvos. – Nem tapasztaltam különbséget a két oltóanyag között, így csupán arról van szó, hogy az egyik hamarabb jut eszembe. Természetesen ha tudom, hogy valamelyiket nem lehet kapni, felírom a másikat. A doktornő szerint a hiány nem is most okoz nagyobb problémát, hanem egy év múlva, amikor a harmadikat kell beadni. Mert nagyjából ugyanabban az időpontban jelentkeznek majd mindazok, akik immár negyedik hete rohamozzák az orvosi rendelőket – köszönhetően a megnövekedett kullancsveszélyről szóló médiabeszámolóknak.

– Természetesen általában azt javasoljuk, hogy ugyanazt a készítményt vegyék a betegek, de az oltóanyagok helyettesíthetők, így ha az egyikből hiány van, nyugodtan kérhetik a másikat – mondta Tombácz Zsuzsa, az ÁNTSZ megyei intézetének járványügyi osztályvezetője. – Nem érdemes várni, ha ugyanis az ismétlő oltást nem adják be időben, nem alakul ki a védettség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három szegedi vállalkozás is bekerült a Top 50-be

Három szegedi vállalkozás is szerepel az ötven legígéretesebb magyar céget bemutató országos… Tovább olvasom