Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Elfogytak az éretlenek Szegeden is

Tegnap véget ért a tavaszi érettségi időszak. Szegeden 3368 diák vizsgázott emelt vagy középszinten. Az utolsó érettségire mi is beültünk a Deák Ferenc Gimnáziumban.
Mekkora a szabályos nyolcszög kerülete és területe, ha a két szemközti oldalának távolsága 38,23 méter? – olvastuk tegnap egy feladatlapon, amit a Deák Ferenc Gimnáziumhoz közel, egy kuka mellett találtunk. Aki ezt eldobta, talán már nyaral, vagy a strandon pihen. A 12. D osztály négy diáklánya viszont pénteken még nem lazíthatott. Ők voltak a tanév utolsó érettségizői a Deákban. Ketten magyarból, ketten magyarból és történelemből is tettek középszintű vizsgát.

– Azért vagyunk mi az utolsók, mert kevés tantárgyból középszintűzünk. Elkezdtem június hetedikén a szóbelizést. Gyomoridegem van, már várom, hogy vége legyen – közölte Mucsi Andrea, aki Maksa Elzával és Becsei Anikóval toporgott az egyik teremben, melyet a kedvükért büfévé alakítottak.
– Hogy bírtok ilyenkor enni? – kérdeztük a lányokat, amikor szendvicsért nyúltak.
– Éhesek vagyunk – jött a logikus válasz, majd arról beszéltünk, mivel töltötték az érettség előtti utolsó napot.

Andrea már szerdára megtanult mindent, úgyhogy „internettel, internettel és semmivel", Anikó fodrásznál volt, Elza átnézett még néhány témát, de „nem erőltette".

– A jelek és jelrendszerek tételben benne van a magyar címer, és el kell mondani, hogy mi mit jelent. Szívás – sokkolta Elza a többieket, majd a negyedik lányért, Pásztor Petráért kezdtek aggódni, aki 8 óra előtt 10 perccel még nem volt az iskolában. Megérkeztek viszont a vizsgabizottság tagjai, és oldani próbálták az addigra már érezhető feszültséget.

Prazsák-Hajnal Krisztina tanárnő egyik osztálytársukról sztorizott, aki énekelt az irodalom érettségi közben. A népi kultúráról kellett beszélnie, ebbe belefért a népdal is.

– Ha kijövök, én is énekelek! Istenem, legyen már vége – fohászkodott Andrea.

– Kémiából nem érettségizik senki, tanárnő? Elkeserítő ez a mai fiatalság – állapította meg a lányok egyik osztálytársa. A fiatalember könnyen beszélt, ő már túl volt a vizsgákon, csak az eredményhirdetésre várt.

3368 diák érettségizett

Szegeden 28 intézményben 105 vizsgabizottság 3368 diákot érettségiztetett a 2007-es év tavaszi vizsgaidőszakában – tudtuk meg az OKÉV Dél-alföldi Regionális Igazgatóságától. Országosan 124 ezer diák több mint 484 ezer vizsgát tett le közép vagy emelt szinten. Szegeden 1670 darab emelt szintű vizsgát tettek. Az érettségi vizsgák országszerte zökkenőmentesen zajlottak.  
A hétfős bizottság és a négy érettségiző (megérkezett Petra is) nyolc órakor elkezdte a munkát. A lányok tételt húztak, ásványvizet kaptak. Elza ideges, Andrea nyugodt, Petra tűnődő volt. Anikót elnézve biztosak voltunk benne, hogy mindent tud. Az eufemizmusról kellett beszélnie, majd a jellem- és sorstragédiáról a Bánk bán című drámában. Elza a történelemmel kezdett, a téma a második világháború utáni Magyarország volt. A felelet után arra a tanári kérdésre, hogy van-e még valami, amit el szeretne mondani, így válaszolt: „biztos van, csak nem jut eszembe".

Miután mindent előadott Babits Mihály Húsvét előtt című verséről, kikísértük Andreát. Tudni akartuk, hogy érzi magát.

– Úgy örülök, hogy vége van! – lelkendezett a most már érett gimnazista, aki még mindig egy kabalaelefántot szorongatott a markában. – Most hozta a legnagyobb szerencsét. Azt a tételt húztam, amelyiket akartam. Ma bankett, holnap JATE-klub. Aztán egész nyáron nem csinálok semmit, hiszen négy évig hajtottam – mondta mindezt prózában, mert ígérete ellenére végül mégsem énekelt.
Gonda Zsuzsanna

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félszázan fordítanak hátat a rendőrségnek a megyében

Csongrád megyében egy híján félszáz rutinos rendőr készül nyugdíjba, már valamennyien felmentésüket… Tovább olvasom