Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Elhagyott rabtemető a szegedi Bajai úton

Szeged - Sírkereszteket fedeztünk fel Szegeden, egy elhagyott erdőben. Kiderült, a régi rabtemető maradványait rejtegeti a bozótos. A gazdátlan területre több mint ötven éve nem temetnek.
Fákkal, bozóttal benőtt temetőre bukkantunk Szegeden. Ha a Bajai úton kifelé haladunk a városból, és áthajtunk a második vasúti kereszteződésen, balra sűrű aljnövényzettel benőtt területet vehetünk észre. Ki gondolná, hogy az erdő egy temetőt rejteget a régi téglagyár mellett? Az öles fák között elhagyott, félig kidőlt fejfák, kőkeresztek között bukdácsolunk – némely kereszt már félig elsüllyedt a földben.

Felirat csak néhányon látható. Fejes Ernő, a Szegedi Téglagyár egykori igazgatója úgy tudja, hogy az elhagyott erdőben rabok nyugszanak. Erre tizenhárom éve jött rá, amikor a téglagyárból ellopott nagyfeszültségű kábeleket keresték és találták meg a felirat nélküli sírok között.
– Ekkor még nem volt ilyen buja a növényzet – emlékszik vissza a volt igazgató, aki temetésre utaló jeleket is látott a területen. Ez azért furcsa, mert Tóth Tamás szegedi temető kutató szerint 1960 után a téglagyár melletti területre már nem temettek rabokat.

– A szegedi börtönben elhunyt rabokat ötven éve a belvárosi temetőbe temetik – mondja Tóth Tamás. Ezt Csapó József, a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnoka is megerősíti. Elmondja: ebben az évben egy öngyilkos elítéltet temettek el a belvárosi temetőben. Arról viszont nincs a börtönben dokumentáció, hogy kiket temethettek a Bajai út bal oldalára.

A dandártábornok információja szerint utoljára a szegedi Csillag börtönben 1958-ban kivégzett forradalmárt, Kováts Józsefet temették a téglagyári tó melletti rabtemetőbe. Arról viszont neki sincs tudomása, hogy Fejes Ernő téglagyári igazgató milyen friss sírokat láthatott.
– Talán többet tud az a televíziós stáb, aki Kováts József földi maradványait keresi – mondja beszélgetésünk közben Csapó József börtönigazgató.

Bubryák István televíziós szerkesztő dokumentumfilmet készít Kováts József könyvelő 1958-as kivégzéséről. Úgy véli, az 1990-es években látott földmunkanyomok abból a kutatásból származnak, amikor keresték a forradalmár földi maradványait.

– Az exhumálások nem jártak sikerrel, de feltett szándékom, hogy tovább kutatunk. Remélem, a kivégzés ötvenéves évfordulóján, 2008. október 6-án méltón eltemethetjük a forradalmárt, akinek a Belvárosi temetőben emelt síremléke alatt üres koporsó van – említi a szerkesztő. Még egy név felmerül a kilencvenes évek exhumálása kapcsán. Megtudjuk, Jároli Jenő, a szegedi belvárosi temető vezetője részt vett a tizenöt évvel ezelőtti kutatásokban. Kiderül, nagyon jól ismeri a terepet. Azt is tudja, hogy nem csak kivégzett rabokat és természetes halállal elhunyt elítélteket temettek a rabtemetőbe.

– Bonctani temetésekre is sor került az 1980-as években ezen a helyen – ad magyarázatot a rabtemető kettős funkciójára. Kiderül: vannak olyan jeltelen sírok az erdőben, amelyekben hivatalosan eltemetett emberi szervek vannak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint kétszázmillió forint iskolákra, óvodákra

Szeged - A szegedi önkormányzati óvodák és iskolák összevonását és költöztetését a Nevelési-Oktatási… Tovább olvasom