Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Elhalasztották a dolgozatot

Álmosak voltak a diákok az új év első tanítási napján. A fő téma a szilveszteri bulizás volt. Aki tegnap elkésett, még nem kapott dorgálást, de mától nincs pardon, mert a tanárok hamarosan zárják a félévi jegyeket. A Radnóti gimnáziumban még a beígért dolgozatot is elhalasztották.
Ha nehezen is ment, mégis figyelni kellett az órán. Fotó: Karnok Csaba
– Nehezen keltünk ma reggel. El is késtünk a suliból – mondták a nyolcadikos lányok. Ágit és Verát nem büntették meg, nem kaptak igazolatlan órát. Az év első tanítási napján néhol még a tanárok is elnézőek voltak. A következő napokban azonban ilyen már nem lehetséges, ráadásul a végzős diákokra nagy feladat vár a hónap végén.

Az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont Dél-alföldi Regionális Igazgatóságának vezetőjétől, Pálfalvi Zsolttól megtudtuk: a hónap végén, pontosan 27-én délelőtt 10 órakor írásbeli felvételi vizsga kezdődik a nyolcadik évfolyamok számára az erre kijelölt középiskolákban. A tizenkét szegedi középiskola mellett, egy makói és egy kisteleki középfokú intézmény jelentkezett a felvételi lebonyolítására.

– Nagyon álmosan jöttek a gyerekek. Nem volt könnyű lelket verni beléjük, de a nyolcadikosaink tudják, hogy nem lehet lazítani – említette Bikárdi Melinda, a Fő Fasori Általános Iskola igazgatója. A tantestületek január 19-én félévet zárnak és az osztályozó konferenciák után a diákok hazaviszik a félévi értesítőjüket. Az újszegedi iskolában az első három évfolyam kisdiákjait szövegesen, írásban értékelik a tanárok, míg a többiek útmutató osztályzatot kapnak.

A szegedi Madách Imre Általános Iskolában viszont a második félév hagyományosan síszünettel kezdődött. Várkonyi Béla testnevelő tanár már huszonegyedik éve szervezi a sítúrákat. Az igaz gatóság az idén is úgy gondolta, hogy a tanítást nem töri meg a szünettel, inkább meghosszabbították a téli szünetet egy héttel. Aztán pedig mindent bele húsvétig, amikor majd eljön a tavaszi, egyhetes pihenés ideje.

Szünetek és érettségi

A következő pihenés időszaka az általános és középiskolás tanulóknak a tavaszi szünidő lesz, ez április 5-étől 10-éig tart. Az általános és középfokú intézményekben az utolsó tanítási nap június 15. A középiskolások írásbeli érettségit május 4. és 25. között tesznek. Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 7-étől 13-áig, míg a középszintűek június 18-ától 29-éig tartanak.

A középiskolásokat az első tanítási napon inkább az érdekelte, ki hol bulizott szilveszterkor. A legnépszerűbbek a házibulik voltak. – A haverom néhányunkat meghívott a suliból, de éjfélre már nem lehetett mozdulni a házban. Mint az amerikai filmekben, ki sörösládával a hátán, ki egy szatyor pezsgővel kopogott be, és már húzott is a konyhába – mesélte Bence, aki arra kért, hogy az iskola nevét ne áruljuk el, mert a tanárok még szilveszterkor sem nézik jó szemmel a piálást, és akár intőt is kaphatnak.

Gál Béla, a szegedi Radnóti Miklós gimnázium igazgatója tizenkettedikes osztályától úgy búcsúzott az év végén, hogy az új évet dolgozattal kezdik. – Már az óra elején észrevettem, hogy a gyerekek becsületesen készültek, nem akarták ellógni a dolgozatot. Ezért pedagógiailag úgy láttam jónak, hogy elnapoljuk a számonkérést péntekre – fejtegette a biológiatanár. A Radnótiban hamarosan „előrehozott" felvételik lesznek: január 12-én és 13-án az Arany János tehetséggondozó osztályba jelentkezett 59 tanuló elbeszélgetésen vesz részt. Közülük harmincan kerülhetnek be a szegedi gimnáziumba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hatvanhat és az ulti a legnépszerűbb játék

Kádár Jánosról közismert, hogy szeretett sakkozni, de azt már kevesen tudják róla, hogy a magyar… Tovább olvasom