Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 13°C Még több cikk.

Elhalasztották a törzskarton bevezetését

Csongrád megye - Bár július 1-jétől tervezték, öt nappal az életbelépés előtt visszavonták, és 2019. január 1-jére halasztották a háziorvosi törzskarton bevezetését előíró rendeletet.
Mint arról korábban beszámoltunk, nagy ellenállást váltott ki az orvosokból az a három éve elfogadott jogszabály, hogy minden betegről részletes adatbázist kell kiépíteni, és ezt rögzíteni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben.
 

A törzskartonnak a beteg családi anamnézisét, krónikus betegségeit, műtéteit, a diagnosztikai beavatkozásokat, a kapott terápiákat, a rendszeresen szedett gyógyszerek leírását, továbbá laboratóriumi eredményeit is részletesen tartalmaznia kell, de rögzíti a dohányzási, alkoholfogyasztási, táplálkozási és testmozgási szokásait is, illetve mentális állapotát, mi több, a szexuális irányultságra is rákérdez. Ez utóbbiakra egyébként a válaszadás önkéntes.

A rendszerrel a háziorvosoknak elsősorban az volt a problémájuk, hogy az adatrögzítés rengeteg időt vesz el a betegellátástól, de azzal sem értettek egyet, hogy olyan dolgokról faggassák pácienseiket, amelyekhez semmi közük. Jövő januártól viszont ezt valóban el kell kezdeniük kitölteni, a teljes praxis dokumentálására pedig 3 évük lesz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Rigolettóval ma nyit a szabadtéri

A Rigolettóval ma nyit a szabadtéri
Giuseppe Verdi népszerű operájával, a Rigolettóval ma kezdődik a 87 éves Szegedi Szabadtéri Játékok… Tovább olvasom