Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Elhidegültek a távhőtől a Sajka utca 14. szám lakói

Szeged - Leválik a Szegedi Hőszolgáltató Kft. rendszeréről egy szegedi, Sajka utcai négyemeletes panelház. A tervek szerint augusztustól saját gázkazánnal fűtenek majd, a meleg vizet napkollektorok biztosítják. A lakók havi 10-12 ezer forintot spórolhatnak.
– Tavaly jött az ötlet: tartsunk lépést a korral, modernizáljuk a fűtést, használjunk megújuló energiaforrást is. A szegedi hőszolgáltató együttműködő volt, nem akadályozta meg, hogy leválhassunk, úgy tudom, elsőként a szegedi társasházak közül. Eddig 220-230 ezer forintot fizetett a ház havonta, ezután 130 ezer körül lesz a fűtésszámla – meséli Kátai Miklósné, a Sajka utca 14. számú panelház közös képviselője. Januárban a lakógyűlésen döntöttek: saját gázkazánt szerelnek fel a házban, a meleg vizet napkollektorokkal biztosítják majd.

– Úgy kalkulálunk, átlagosan 56 százalékos csökkenést tapasztalnak a fűtésszámlában a lakók: a hőszolgáltatónak eddig fizetett alapdíjat teljesen megspórolhatják. Ebből is lehet finanszírozni az átalakítást, amely 5-6 év alatt megtérül – tájékoztat Meiszter Árpád, a kivitelező cég ügyvezetője. – Ők jelentkeztek először, azóta további 4 társasház is megkeresett minket. A projekt engedélyezési fázisban van, augusztusig elkészül a 10 millió forintos beruházás. A lakásokban nem dolgozunk majd, nem szerelünk át semmit, csak a kazánházi részben és a lépcsőházban. Két modern, 1000-1500 kilowatt teljesítményű kazánt építünk be. A tetőn napkollektorok lesznek, az ezekben található mintegy 300 vákuumcső a ház melegvíz-igényének 90 százalékát kielégíti – árulja el az ügyvezető.

Kátai Miklósné a panel előtt. Nem álltak karba tett kézzel. Fotó: Miskolczi Róbert
Kátai Miklósné a panel előtt. Nem álltak karba tett kézzel.
Fotó: Miskolczi Róbert

A közös képviselőtől tudjuk: lakásonként 5-700 ezer forint az átalakítás költsége. A lakók háromnegyede készpénzzel fizeti az összeget, a többiek havi részletekben, hitelből. Ha állami támogatást nyernek rá, év végéig nagyjából az összeg felét visszakaphatják.

– Nincs ellenemre a dolog, csak nehéz kiszorítani a rávalót – hallottuk tegnap a ház előtt Kocsis Judittól, míg a 18-20 ezres havi számláját megfelezni szándékozó Döme Éva azt hangsúlyozta: „valószínűleg lesznek követőink, ha beválik. Tartunk is tőle, de bízunk benne, jól járunk vele".

Kéttucatnyi lakás

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. – honlapja szerint – jelenleg 27 ezer 258 lakossági, valamint 490 közületi fogyasztót szolgál ki távhőenergiával, mintegy 26 ezer fogyasztót pedig használati meleg vízzel. Básthy Gábor úgy emlékszik: ügyvezető igazgatói praxisában eddig legfeljebb kéttucatnyi szegedi lakás vált le a távfűtési rendszerről. Nem számít arra, hogy ez a szám megugrana a közeljövőben. – Elég magasak a lakossági gázárak is. Az átalakítás minden költsége az érintett lakókra hárul – mondja, kiemelve: ha betartják a törvényi előírásokat, nincs akadálya a leválásnak, amely a hőszolgáltató számára semmilyen pluszterhet nem jelent.

Tiltották Budapesten, Miskolcon

Az elmúlt években a fővárosban már elindult egy leválási hullám, amit a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. egy közgyűlési rendelet alapján korlátozott. Ez történt több magyar nagyvárosban is. Országszerte szabad utat nyithat viszont a távfűtésről leválni akaróknak az Alkotmánybíróság döntése, amellyel megsemmisítette az ezt tiltó miskolci távhőrendeletet. Hazánkban 650 ezer, a fővárosban 250 ezer lakásban van távfűtés.

Olvasóink írták

  • 1. utc622 2009. március 05. 21:28
    „aaaa”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány Ferenc jön, az ellenzék tiltakozik

Szeged - Válságkezelő konferenciát tart ma délután Szegeden a miniszterelnök. A beszélgetésre a… Tovább olvasom