Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Elhunyt Bedő Nándor

"Amikor meghallottam halálának hírét, egy villanásnyi időre a Magyar Újságírók Szövetségének egyik termét láttam, annak is az utolsó széksorát, ahol ott ül és nagyon figyel Bedő Nándor. Ez rég volt, az 1960-as évek második felében. Egyszerre jártunk Pesten újságíró-iskolába."
Amikor meghallottam halálának hírét, egy villanásnyi időre a Magyar Újságírók Szövetségének egyik termét láttam, annak is az utolsó széksorát, ahol ott ül és nagyon figyel Bedő Nándor. Ez rég volt, az 1960-as évek második felében. Egyszerre jártunk Pesten újságíró-iskolába.

Szakmát tanult, üzemi újságba írt Budapesten, majd a sors lesodorta Szegedre, s a kenderipar újságjánál kapott munkát. Úgy emlékszem, jól érezte magát ott, de a Csongrád Megyei Hírlap ipari rovata hamar fölfedezte. Óvatosan föltalálta magát ebben a közegben, az iparnak akkor is sok gondja volt e tájon, a munkásoknak is, s erről akkoriban csak az tudott olvashatóan írni, aki belülről ismerte ezt a világot. Aki vállalta, hogy közülük jött.

Nem volt könnyű vitapartner. Nagyon ragaszkodott ahhoz, amit maga megtapasztalt, nagyon kötődött ahhoz a világhoz, környezethez, ami számára biztonságot adott. Szakmai karrierjét megalapozta azzal, hogy felnőtt fejjel főiskolai végzettséget szerzett Budapesten, majd a rendszerváltás előtti években főszerkesztő-helyettes lett.

Betegsége is hozzájárult ahhoz, hogy a rendszerváltással járó szegedi „sajtóviharban" leszállt az új vizeken járó hajóról. Vállalkozó lett. Csongrádon kérdezte meg tőlem fotóriporter kollégánk, Enyedi Zoli kiállításán: „hogy bírod?" Az újságírásra gondolt, amitől megvált. „Jól!" – válaszoltam. Nem szólt semmit, úgy nézett, mint aki a ködös jövőt kémleli.

Büszke volt a lányára, akiből tanár lett. Hatvannyolc esztendőt engedélyezett számára a sors.

Nyugodj békében, Nándi!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmerült a visszaélés gyanúja a zöld ajánlócéduláknál

A területi választási bizottság szerint a visszaélés gyanúja is felmerült az ajánlószelvények… Tovább olvasom