Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Elhunyt Ben S'lomó

New York-i otthonában szeptember 16-án elhunyt a máramarosi származású költő, Ben S lomó – a magyar állami anyakönyvben szereplő nevén Steinmetz Herman –, akit a szegedi új zsinagógában olvasható szívbe markoló költeménye révén ismernek itthon és szerte a világban.

Héberül írt, de a magyarul verset értők sem feledhetik Szegeden márványba vésett, Gáspár Endre által magyarra fordított költeményét.
Kilencven és fél esztendőt élt meg, munkában, költészetben, vallásos életben. Élete alkonyán gyermekein kívül huszonnégy unokája, alig megszámlálható dédunokái köszönthették. Versei iskolai tananyagba kerültek, magáénak tudhatta az ortodox haszid hitűek által rendkívüli tekintélyű ljubavicsi rebbe barátságát és megbecsülését. Két nagy hatású, a Soáról, vagyis a Vészkorszakról írott, magyarul is olvasható versét – az egyik a szegedi – sohasem engedte felvenni kötetbe.

Az ártatlanul meggyilkoltak hangján megszólaló műveit nem tekintette költői munkássága részének. Ha erről valami eszükbe jut innen hazulról, az nem véletlen. Ám micsoda különbség! Emberségben, természetesen.

Aki még nem járt ott, menjen el a szegedi új zsinagógába, olvassa el a márványba vésett sorokat, egy igaz ember, egy héber költő versét. Búcsúképpen engedjük közel magunkhoz a most elhunyt Ben S'lomótól a versből jövő megszólítást az ő emlékére. Mindenki legyen az, néhány elköszönő pillanatig, ami emberként volna, lehetne: Testvér!

Varga László, Szeged

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tompaszigeti kiskerti csend hangjai

Az öreg Picasso összeesküvés elméletet szőtt egy tompaszigeti bulizó társasággal és Szőke Péter volt… Tovább olvasom