Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Elhunyt Deák Ferenc grafikusművész

78 éves korában elhunyt Deák Ferenc Munkácsy-díjas grafikusművész. Az erdélyi származású illusztrátor a szegedi Mozaik Kiadó művészeti vezetője volt.
Deák Ferenc grafikusművész (1935 - 2013)
Deák Ferenc grafikusművész (1935 - 2013)
Deák Ferenc Erdélyben született 1935. június 17-én, a Kovászna megyei Kökös községben. Középiskolai tanulmányait a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban végezte. 1958-ban a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola grafika szakán Andreescu-díjas hallgatóként diplomázott. Hosszú időn át az erdélyi magyar könyvkiadás központjának számító Kriterion kiadó művészeti vezetője volt, és eközben egyéni arcot szabott a kiadó könyveinek. Számos erdélyi lap és gyermekkönyv illusztrátoraként a közönség körében igen kedvelt volt. Ahogyan Kass János rajzain Magyarországon, úgy Deák Ferenc grafikáin Erdélyben nőttek fel generációk

1995-ben a szegedi Mozaik Kiadóhoz érkezett egy esztendőre alkotni, majd ezután Szegeden telepedett le.

Deák Ferenc illusztrációja A walesi bárdokhoz.
Deák Ferenc illusztrációja A walesi bárdokhoz.
Betű és Rajz címmel több évtizedes könyvgrafikusi munkásságának tapasztalatait összegző írott és rajzolt műhelyvallomása önálló kötetben jelent meg. A könyv az 1999-es frankfurti könyvvásáron nagy sikert aratott, majd 2000-ben Munkácsy-díjat is kapott érte.

A Mozaik Kiadó közössége mély megrendüléssel értesült Deák Ferenc haláláról. A kiadónál úgy látják, Deák Ferenc művészeti vezetőként kiemelkedő szerepet töltött be a Mozaik arculatának kialakításában, csodálatos illusztrációival, grafikáival pedig gyerekek százezreinek segítette élménnyé formálni a tanulást.

Deák Ferenc az utóbbi években nagyméretű önálló grafikákon, és életmű-kötetének összeállításán dolgozott.

Olvasóink írták

 • 2. okoskata 2013. május 23. 17:12
  „Mélyen megrendített Deák Ferenc halála.
  Lehet, hogy Szeged nem is tudja, KIT veszített el; nem is tudja, milyen kvalitású, európai mércével is kiemelkedő művész élt és alkotott itt?!?!

  Halála fájdalmas és pótolhatatlan veszteség
  Szeged,
  a magyar képzőművészet
  és az egyetemes könyves kultúra
  számára.
  Isten nyugosztalja, Feri bácsi!”
 • 1. robinhood46 2013. május 03. 19:56
  „Nehéz szavakat találni. Nehéz lenne megmondani, hogy Deák Ferenc tehetsége, szerénysége vagy embersége volt -e nagyobb. Török Zoltán és a Mozaik minden dolgozója mindent megtett, hogy ez a nagy művész az általa szeretett és megálmodott világban dolgozhatott. Büszkék vagyunk, hogy ismertünk, Feri bácsi. Nyugodj Békében!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leszedik a fölösleges táblákat

A szegedi Makkoserdő soron több éve figyelmeztet a Forgalmi rend megváltozott tábla. Tovább olvasom