Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Elhunyt dr. Gősi Gábor

Hosszan tartó, súlyos betegség után tegnap reggel, ötvenegy esztendős korában elhunyt dr. Gősi Gábor, a Szegedi Vadaspark igazgatója.
Fölsorolni is alig lehet, mi mindent tett a vadasparkért. 1990 januárjától állatorvosként dolgozott ott, 1998 júliusától igazgatója volt az intézménynek. A fejlesztések mellett a természetvédelemre és az ismeretterjesztésre is nagy súlyt helyezett. Elérte, hogy a vadaspark fölvehesse profiljába a hatóságok és az állampolgárok által az intézménybe bejuttatott védett állatok gyógykezelését, tartását, illetve szabadon engedését. E munka elismeréseként természetvédelmi mentőközpont és karantén kialakítására kapott a vadaspark támogatást.

A Szegedi Vadaspark az első állatkert Magyarországon, ahol főállású zoopedagógus dolgozik. Nagy álma teljesült azzal, hogy Szeged önkormányzata Interreg-pályázaton támogatást nyert természetvédelmi oktatóközpont létrehozására, a zoopedagógiai munka segítésére. Az elmúlt években az ő munkájának is köszönhetően a vadaspark a város egyik leglátogatottabb intézményévé vált. Ám az ez évre tervezett nagy beruházássorozatnak csak a kezdetében vehetett már részt.

Szakmai munkássága elismeréseként a Magyar Állatkertek Szövetsége az elnökévé választotta, erről betegsége miatt le kellett mondania. A Szegedért Alapítványtól idén a Társadalmi Állampolgári Kuratórium díját kapta. A magyar állatkertek közül elsőként a Szegedi Vadaspark nyerte el a minisztériumtól a Pro Natura-emlékplakettet.

Az általa fölfejlesztett és fölvirágoztatott intézmény dolgozói mellett az egész város emlékezik rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már működnek a szökőkutak Szegeden

Kilenc szegedi szökőkútból hetet elindítottak május elsején. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. 17… Tovább olvasom