Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Elhunyt Kass János grafikusművész

Szeged - Elhunyt Kass János grafikusművész, könyvillusztrátor; a Kossuth-díjas művészt életének 83. évében hétfőn érte a halál Budapesten - közölte a család.

Életének 83. évében, hétfőn Budapesten elhunyt Kass János Kossuth-díjas grafikusművész, könyvillusztrátor, Szeged város díszpolgára. Régóta kemoterápiás kezelést kapott, hétfő hajnalban lett rosszul, a rohammentőben újra kellett éleszteni. A kórházban úgy tűnt, sikerült stabilizálni az állapotát, de reggel meghalt.

Kass János ezernyi szállal kötődött Szegedhez. Nagyapja építtette és üzemeltette a Stefánián a legendássá vált Kass Szállót, ami nem csupán egy hotel volt, hanem a régió szellemi, művészeti életének meghatározó centruma is. Az épület Kass János szülőhelye. A családját is szétrobbantó gazdasági válság kisgyermekként szakította el Szegedtől. Az Iparművészeti, majd a Képzőművészeti Főiskolán is diplomát szerzett, és már fiatalon barátságot kötött a kor szellemi elitjével, 27 évesen Munkácsy-díjjal ismerték el művészetét. Néhány év alatt az egyik legkeresettebb könyvillusztrátorrá vált. 1960–61-ben a lipcsei Grafikai és Könyvművészeti Főiskola Könyvművészeti Tanszékének aspiránsa volt, 1965-től 1973-ig az Új Írás művészeti szerkesztőjeként dolgozott, 1967-től éveken át tanított az Iparművészeti Főiskola Tipografikai Tanszékén. A hatvanas években a Magyar Helikon megrendelésére készítette el Az ember tragédiájához nevezetes rézkarcsorozatát: az 1966-ban megjelent kötet a lipcsei könyvművészeti fesztiválon elnyerte A világ legszebb könyve díjat. Bartók remekműve, A kékszakállú herceg vára alapján 1970-ben a kék, a vörös, a fehér és a fekete kontrasztjára épülő szitanyomat-sorozatot készített. A nevezetes Fejek-sorozat és Az ember tragédiája ihlette 1980-ban készült filmjét, a Dilemmát, amely John Halas közreműködésével az első európai számítógépes animációs filmként aratott kiugró nemzetközi sikert. Kass János a magyar bélyegművészet kiemelkedő alakja volt: ötven témakörben közel kilencven bélyeg, bélyegblokk készült grafikái nyomán.

Kass János két alkotásával a kezében. Fotó. Miskolczi Róbert
Kass János alkotásaival a Kass Galériában.
Fotó: Miskolczi Róbert

Nemzetközi sikerei is közrejátszottak abban, hogy 1985-ben Szegeden, a Vár utcában saját galériát kapott. Bár Budán élt, Szegedet második otthonának tekintette. A legmarkánsabb alkotók közé tartozott, soha nem félt az újtól, mindig beépítette eszköztárába a legmodernebb technikát, a hologramot, a lézert, a számítógépes grafikát. Virtuóz technika, áradó fantázia jellemzi munkáit, és egy világpolgár polihisztor humanizmusa sugárzik valamennyiből.

Utolsó rajza is Szegedhez kötődik: egy készülő kötetbe újra megrajzolta a 2000-ben elhunyt barát, Csizmazia György biológus, ornitológus portréját.

Korábban írtuk

Kass János a legmarkánsabb művészek közé tartozik, hiszen a folyton változó trendektől függetlenítve magát ki tudott emelkedni a középszerűségből, a torz kultúrpolitika nyomása alól az egyediség felé tudott fordulni. "A szegedi polgári zsongás hatására életformát, tartást, hangulatot teremtett egy egysíkú korban" - mondta róla Aczél Géza költő még 2008 novemberében. Véleménye szerint Kass János soha nem félt az újtól, mindig beépítette eszköztárába a legmodernebb technikát, legyen az a hologram, a lézer vagy a számítógépes grafika. Művészetének különleges része a gyermek- és tankönyvirodalom illusztrálása - hangsúlyozta akkor Aczél Géza.

"Egy település nem utak, házak, tégla és beton összessége, egy város arcokból, hitekből és tehetségekből áll, olyan személyiségekből, amilyen Kass János volt" - fogalmazott Szeged díszpolgárának halálhíre kapcsán Botka László polgármester. Mint méltatásában kiemelte, Kass János "nem csak része volt a közösségnek, de formálója is, olyan ember, akitől szebb lett a világ, olyan, aki körül táncra perdültek a múzsák. S aki körül táncra perdülnek a múzsák, az hisz a szépségben, igazságban, emberségben, és megtanít hinni a szépségben, az igazságban és az emberségben".

"Kass János oszlop volt, mely tartotta Szeged fölött a magas eget. És most kidőlt az oszlop. Kegyetlenül nehéz lesz - és kegyetlenül sokan kellenek hozzá -, hogy helyébe állva valahogy újból vállunkra vegyük ezt a gyönyörű darab égboltot Szeged felett. Emlékét örökre megőrizzük itt, a Tisza partján" - írta Botka László.

Kass János a Kass Szálló előtt. Fotó: Frank Yvett
Kass János a Kass Szálló előtt.
Fotó: Frank Yvette

Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum főigazgatója elmondta, hogy a város és a múzeum kedves öreg barátját és pártolóját vesztette el Kass János személyében. Kass János és családja meghatározó szerepet töltött be Szeged XX. századi történelmében. A jó értelembe vett polgári világnak a Kass család nélkül nincsen történelme Szegeden, ezért is fontos, hogy legalább az elmúlt két évtizedben megkaphatták az ezért járó elismerést - hangsúlyozta a főigazgató. A Kossuth-díjas művész alkotásaival egészen a legutolsó időkig rendszeresen találkozhattak a szegediek a nevét viselő galériában. Néhány éve például azokat a nagyközönség által még soha nem látott grafikákat mutatták be itt, melyeket Kass János 1956-ban készített 1956-ról - idézte fel a muzeológus.

Kass János 1927. december 26-án született Szegeden. 1956-tól 1959-ig Derkovits-ösztöndíjas volt, 1958-ban Bernáth Auréllal, Kovács Margittal és Somogyi Józseffel együtt állította össze a brüsszeli világkiállítás magyar pavilonját, amelyért Bernáthot arany, őt ezüst díjjal jutalmazták. A hatvanas években a Móra Kiadónak készített rajzokat, rézkarcokat, 1965 és 1973 között az Új írás folyóirat művészeti szerkesztője volt. 1967-től 1981-ig az Iparművészeti Főiskolán oktatott, 1973 óta postabélyegeket is tervezett, tankönyvek, kották, plakátok őrzik keze nyomát. Számos önálló tárlatot rendezett itthon és külföldön, 1985 óta a szegedi Kass János Galéria ad helyet állandó kiállításának.

Munkácsy-díjat 1954-ben és 1967-ben kapott, 1999-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, 1977-ben érdemes művész, 1986-ban kiváló művész lett. 1966-ban és 1977-ben Lipcsében, 1999-ben Frankfurtban a könyvművészeti kiállításon A legszebb könyv díjat kapta. Mintegy 400 könyvillusztrációja ismert, a többi között A kékszakállú herceg vára. A 80-as években tematikus sorozatokat is készített, a Biblia- és az Ószövetség-sorozatot. 1994-ben Szeged díszpolgárává választották.

A kétszeres Munkácsy Mihály-díjas, kiváló művészt, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagját az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Kass Jánossal 80. születésnapján készített interjút a Délmagyarország. A 2007 karácsonyán megjelent írást itt olvashatják.

Olvasóink írták

 • 16. deszkás 2010. március 29. 22:13
  „Nyugodjék békében.”
 • 15. Caelus 2010. március 29. 21:05
  „A XX. század legnagyobb magyar grafikusművésze volt szerintem.”
 • 14. joy 2010. március 29. 17:04
  „[5]!
  Többször emlegetett Emilednek mi köze Szegedhez?”
 • 13. joy 2010. március 29. 17:01
  „Nagyon sajnálom, hogy nem érhette meg a Kass szálló újra nyitását.
  Csodálatos EMBER távozott közülünk egy nagyon tartalmas életút végén.
  Béke vele!”
 • 12. KG1947 2010. március 29. 15:42
  „Nem felejtjük!”
 • 11. antikos 2010. március 29. 15:12
  „Rajzoljon nekünk odafent is! Ha felnézünk az égre! Nyugodjon békében!
  Nagyon tehetséges ember volt!!! Szép életpálya, a fiataloknak példakép!”
 • 10. Léni 2010. március 29. 15:11
  „Nagycenken Gróf Széchenyi István saját sírkövére vésette ezt a mondatot még halála előtt.”
 • 9. bespin 2010. március 29. 14:46
  „8 Csak tipp: Auden?”
 • 8. Léni 2010. március 29. 13:32
  „Többször jártam a Kass Galériában, érdekesek, tetszenek a művei.
  Én egy sírverssel köszönök el Tőle: "Voltunk mint Ti,
  Lesztek mint mi,
  Por és hamu "
  Kitől idéztem?”
 • 7. Church 2010. március 29. 13:32
  „Nyugodjék Békében!”
 • 6. flexsnake 2010. március 29. 13:30
  „:( Az egyik legnagyobb és legrégebbi szegedi családhoz tartozott :(”
 • 5. Gazficko 2010. március 29. 13:29
  „Nyugodjék békében.

  Tisztelt Dm. Arról mért nem írnak,hogy Niederhauser Emil történész március 26-án halt meg?????????”
 • 4. nemecsekerno_007 2010. március 29. 13:21
  „nem baj, ö biztos értené.

  :)

  De a kedvedért:

  "Nyugodjék békében."”
 • 3. bespin 2010. március 29. 13:18
  „2.A részvét szót ki lehet váltani sok magyar kifejezéssel, ha lehetne abból válogass.
  A "Nyugodjék békében!" emberibb, mint ez a 3 betű.”
 • 2. nemecsekerno_007 2010. március 29. 12:54
  „R.I.P.”
 • 1. bespin 2010. március 29. 12:28
  „Részvétem, tetszenek a grafikái, illusztrációi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsmán kívül maradt a politika

Szeged - Rövid az idő az országgyűlési választásokig, a Poli-hami kocsmát látogatókat mégsem… Tovább olvasom