Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Elhunyt Kopasz Márta

Szeged - Kilencvenkilenc éves korában szombaton elhunyt Kopasz Márta festő- és grafikusművész, Szeged díszpolgára.
Kopasz Márta 1911. október 26-án született egy évszázados hagyományokkal rendelkező szegedi polgárcsalád sarjaként. Középiskolai tanulmányait a Szent Erzsébet Leánygimnáziumban végezte, ahol rajztanára figyelt fel tehetségére. Keresztapja pedig karácsonyra egy hófehér műbőrkötésű, aranyozott feliratú könyvet küldött neki ajándékba: A magyar festőművészek albumát. A kötet dedikációja így szólt: „Az én kedves művész keresztlányomnak". Kopasz Márta orvosnak készült, de a képzőművészeti album megváltoztatta tervét, méltó akart lenni a dedikációhoz. Somogyi Szilveszter, Szeged polgármestere intézte el számára a városi ösztöndíjat – építész édesapja korai halála miatt csak így vált lehetővé számára, hogy a Magyar Királyi Iparművészeti Iskolán folytathassa tanulmányait.

Diplomáját kitüntetéssel szerezte meg, sőt elnyerte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ösztöndíját. Hogy miért tért vissza Szegedre? Erről így vallott 1997-ben: „Az adott szó tisztelete, az ígéret és a becsület – valószínűleg a családi hagyományok, a neveltetésem miatt – nagyon fontos volt számomra. Amikor 1936-ban a grafika tanszakon kitüntetéssel megkaptam a diplomát, úgy éreztem, kötelességem visszajönni, hiszen a szegedi polgárok adójából, a város ösztöndíjasaként tanultam. Azt gondoltam, vissza kell fizetnem a városnak, amit kaptam."
Az egyetem bölcsészkarán a külföldre távozott Buday György után 1938-tól ő töltötte be a grafikai lektori állást. 1952-től már Vinkler László munkatársaként a Szegedi Tanárképző Főiskola Rajz és Művészettörténeti Tanszékének adjunktusaként dolgozott. Fordulatos életpályáján nyomot hagytak a 20. század történelmi viharai: ahogy mesélte, keresztény világnézete miatt fokozták le és helyezték át 1957-ben a Hámán Kató Általános Iskolába. 1963-tól már a Tömörkény-gimnázium művészeti tagozatán taníthatott egészen nyugdíjazásáig.

Kopasz Márta, Szeged díszpolgára októberben lett volna száz éves. Fotó: Schmidt Andrea
Kopasz Márta, Szeged díszpolgára októberben lett volna száz éves.
Fotó: Schmidt Andrea

Tanári pályája mellett bontakozott ki öntörvényű művészete, amely „az egyetemes kultúrtörténet és a szegedi szellemiség szép szintézisévé vált". Fa- és linómetszetein leggyakrabban szegedi városképek, történelmi kompozíciók, mitológiai alakok és emberarcok tűntek fel. Töredezett vonalú, historikus ihletettségű, fekete-fehér folthatásokra épülő grafikái helyi szellemiséget is sugároztak. Festményein a népélet, a szegedi piacok jellegzetes életképeit örökítette meg. Kisgrafikáival a helyi tárlatokon kívül Budapest, Berlin, Lipcse, Párizs, Krakkó, Cannes és Varsó nemzetközi ex libris kiállításain is szerepelt.

A legnagyobb elismerést, az igazi elégtételt az jelentette számára, amikor Kass János, akit az ország legjobb grafikusművészének tartott, 1996-ban meghívta a Vár utcai galériába kiállítani, és ezzel egyenrangú művésznek ismerte el. 1997-ben a díszpolgári címet is hasonló elégtételként élte meg. Az utolsó évtizedben csendesen élt. Alig több mint fél év múlva köszöntöttük volna 100. születésnapján.

Korábban írtuk

A wikipedia róla szóló szócikke szerint fametszeteket pályája eleje óta készített. Az volt diplomamunkája is. Fa- és linómetszetein leginkább városkép, történelmi kompozíció és emberábrázolás látható. Ex libris készítéssel a 1930-as évek óta foglalkozott. Töredezett vonalú, historikus ihletettsége, fekete-fehér folthatásokra épülő grafikái egyre inkább helyi szellemiséget sugároztak.

Kopasz Márta kisgrafikáival a helyi tárlatokon kívül Budapest, Berlin, Lipcse, Párizs, Krakkó, Cannes, Como és Varsó nemzetközi ex-libris kiállításain szerepelt. 1966-ban a Hamburgban megalakuló ex-libris-gyűjtők nemzetközi szervezete alapító tagjává választotta. 1967-ben, a III. Malborki Ex-libris Biennálén bronzérmet nyert. Műveivel, munkásságával különböző külföldi szaklapok foglalkoztak. Sokrétű, színes munkássága pasztellportrékkal és temperaképek festésével teljesedik ki. Temperáin a népélet, a szegedi piacok jellegzetes életképeit örökítette meg.

95 éves korában a Délmagyarországnak Az angyal című képével kapcsolatban azt mondta: akkor festette, amikor nagyon betegen azon töprengett, milyen lehet egy angyal. „Mert, gondoltam, ha meg találok halni, biztosan angyal leszek, hiszen sok jó van a lelkemben."

Kopasz Mártáról készült tavalyi írásainkat az alábbi linkekről érhetik el:

Ma 99 éves a város legidősebb kiállító művésze

A 99 éves Kopasz Márta a Gesztenyeligetbe költözött

Olvasóink írták

 • 8. anatole 2011. március 08. 10:51
  „Öszinte részvétem. Ismertem a művésznőt, a szomszédom volt míg Magyarországon éltem rendszeresen. Elég sok alkalommal voltam nála, az otthonában. Szerettem a sok alkotását. Egy pár generáció nőt fel a keze alatt a művészet világát mutatva. Nem fogjuk elfelejteni, mert a művész örökké él, hiszen ezzel mutatja a jövöt hogyan kell a múltból átvinni az élet minden megélt percét.
  Anatole Hongrois.”
 • 7. buhamama 2011. március 08. 10:16
  „Nagyon szép réz karcolatai maradt utána,győnyörű képek festmények, nyugodjék békében.”
 • 6. potter00 2011. március 07. 23:31
  „Bár engem nem tanított, nem ismertem személyesen, de meghatóak a kommentek. Valóban kiváló pedagógus lehetett. Nyugodjék békében.”
 • 5. kalkutta 2011. március 07. 21:55
  „Nagyot alkotott. Isten nyugosztalja egy hosszú élet után. Bár mindenkinek ilyen élete lehetne.”
 • 4. szatyi 2011. március 07. 18:01
  „Isten nyugosztalja! Nekem rajzot, művészettörténetet tanított a Földműves utcaiban, köszönet érte.”
 • 3. antikos 2011. március 07. 16:08
  „Őszinte részvétem! Nagyon szép életútja volt! Mindenkinek ilyet kívánok!”
 • 2. macusnéni 2011. március 07. 15:45
  „Kedves tanárnő minket is tanitott Alsóvároson,élmény volt vele minden óra.Ilyen tanárokat kivánnák a felnövő diákoknak.Volt,hogy rajzóra előtt hazaküldött,hogy hozzak otthonról körtéket,mert volt nekünk saját.Remek tanárnő volt,nyugodjon békében.”
 • 1. deszkás 2011. március 07. 13:16
  „Kedves tanárnő isten nyugosztalja,köszönöm hogy velünk ennyire türelmes és példaadó volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sándorfalva és Szatymaz közösen fejleszt

Csatornázott településen élhetnek 2013-tól a sándorfalviak és a szatymaziak. Tovább olvasom