Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Elhunyt Muszka Dániel, a szegedi robotkatica megalkotója

Elhunyt Muszka Dániel, a szegedi robotkatica megalkotója
A szegedi informatikatörténeti gyűjtemény egyik létrehozója 88 éves volt. Neki köszönhetjük a az első magyar műállatot, a tanítható Szegedi Katicabogarat is.
"Mély fájdalommal tudatjuk, hogy életének 88. évében, 2018. március 22-én elhunyt Muszka Dániel (1930-2018), Társaságunk köztiszteletben álló tagja, az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány kurátora, a szegedi informatikatörténeti gyűjtemény egyik létrehozója, az NJSZT Informatikatörténeti Fórum tiszteletbeli elnöke." - írja honlapján a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság. Kiemelik: halálával a magyar kibernetika egyik úttörőjét, és az informatikatörténeti emlékek gyűjtésének "motorját" veszítették el.
 

Muszka Dániel alkotta meg a szegedi Katicabogarat: a robotkaticáról a szegedi informatikatörténeti gyűjtemény honlapja mellett a wikipédián is találhatnak részleteket.  A katicáról 2010-ben Muszka Dániel készített két másolatot, melyek már akkumulátorról működnek, az egyik Budapesten, a másik, illetve az eredeti példány Szegeden az Informatikatörténeti Kiállításon található, utóbbi még a mai napig működőképes állapotban van. 2011-ben Muszka Dániel kivitte az egyik másolatot a londoni Science Museumban tartott robotikai kiállításra, ahol beválasztották a tizennégy legjobb robot közé.


Muszka Dániel több mint hatvan éve meghatározó képviselője volt tudományterületének. Munkáját már a pályája kezdetétől a tervezés mellett a gépek és rendszerek építése jellemezte, olvastuk részletes életrajzában.

1957 és 1958 között, Kalmár professzor tervei alapján, megépítette a Szegedi Logikai Gépet. 1956 és 1957 között, saját kutatásai alapján, elkészítette az első magyar műállatot, a feltételes reflex alapján működő, tanítható Szegedi Katicabogarat, amelyet 2011-ben londoni Science Museum rendezett Robotville kiállításon 4 nap alatt ötezer látogató csodált meg. 1960-ban a Szegedi Szabadtéri Játékok számára tervezett egy hangkésleltető berendezést, egy négy nyelven beszélő ember alakú informátort az idegenforgalmi Hivatal számára; egy elektronikus harangot a Dómból a második világháború során elrabolt harang helyettesítésére, és még sok más berendezést. Összesen 11 szolgálati találmányára kapott szabadalmi oltalmat.

"Életét mindig a konstruálás határozta meg, mindig fáradhatatlanul dolgozott valamin, amivel hasznos szerkezetet hozhat létre - vagy az informatika történetét jobban be tudja mutatni. Sokat tanultunk tőle, hiszen folyamatosan voltak javaslatai, észrevételei, kritikái"

- írta a búcsúzó cikk szerzője, hozzátéve: csendesebb lesz az Informatika Történeti Kiállítás, a Katica is megáll, hogy emlékezzen megalkotójára.

Muszka Dániel 1997-ben Neumann-díjat, 2005-ben Kalmár-díjat, 2008-ban „Szegedért oklevél" kitüntetést, 2014-ben a Szegedért Alapítvány Debreczeni Pál-díját kapta meg. Részletes életrajzát itt olvashatják el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mire jó a tetkó és a testékszer a nőkön?

Mire jó a tetkó és a testékszer a nőkön?
Örök, nőkkel kapcsolatos férfikérdésekre keressük a választ sorozatunkban. Pásztor Anna énekesnőt (képünkön) arról kérdeztük, hogy miért szeretik a nők magukon a tetoválást és a piercinget. Tovább olvasom