Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Elhunyt Olasz Sándor

Szeged - Hosszú betegség után életének 61. évében elhunyt Olasz Sándor irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem Modern Magyar Irodalmi Tanszékének volt tanszékvezető professzora, a Tiszatáj főszerkesztője.
Olasz Sándor Hódmezővásárhelyen született, a JATE BTK magyar–francia szakán szerzett diplomát 1973-ban – ugyanabban az évben lett a szegedi irodalmi folyóirat munkatársa. A Tiszatáj 1986-os betiltása után a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán tanított, majd 1988-tól a JATE BTK Modern Magyar Irodalmi Tanszékén folytatta tanári pályáját. 1989-ben főszerkesztő-helyettesként tért vissza a Tiszatájhoz, 1996-tól pedig főszerkesztőként jegyezte az ország egyik legrangosabb irodalmi folyóiratát. Fő kutatási területe a két világháború közötti és a kortárs magyar irodalom, azon belül is a regény volt – több önálló kötetet szentelt legkedvesebb műfajának és szerzőinek. 2002-től a Németh László Társaság elnöke volt, 2007-ben lett tanszékvezető egyetemi tanár.

Irányítása alatt vált a most 65. évfolyamát jegyző Tiszatáj a Nyugatot is megelőzve a leghosszabb életű magyar irodalmi folyóirattá. Olasz Sándor mestere és nagy elődje, Ilia Mihály nyomdokain haladva – irányzatoktól, szekértáboroktól, irodalmi klikkektől és a politikától függetlenül – összmagyar irodalomban gondolkodott; a hazai élmezőny mellett a határon túli írók, költők, kritikusok is rendszeresen publikáltak a Magyar Örökség díjas Tiszatájban. A szomszéd népek kortárs irodalmára is érzékenyen figyelt, munkatársaival osztrák, román, szerb, szlovén különszámot jelentetett meg.

Kritikusi, irodalomszervezői munkásságát számos díjjal, többek között Arany János-jutalommal, Pro Literatura díjjal, József Attila-díjjal ismerték el. Tavaly megkapta a Szegedért Alapítvány művészeti díját, nemrégiben pedig a Csongrád Megye Közművelődéséért díjjal tüntette ki a megyei önkormányzat. Halk szavú, klasszikus európai műveltségű irodalmár volt; korai halála nagy veszteség a magyar kultúra számára.

Olasz Sándor a delmagyar.hu-nak adta utolsó interjúját, miután az év elején megkapta a Csongrád Megye Közművelődéséért díjat. Az interjúért kattintson ide!

Olvasóink írták

 • 6. tvegyeb 2011. február 23. 09:08
  „Őszintén sajnálom, és részvétem szeretteinek.
  Igaz ember volt, szerény, megjátszástól mentes, és tudása ellenére barátságos, segítőkész.
  Nem tolakodott az első sorokba, halk szavára mégis érdemes volt figyelni. Lelkesen, munkáját tényleg szeretve oktatott az egyetemen, ő igazán megérdemli a "Tanár Úr" megszólítást.
  Szíven ütött halála, példát mutatott tartásával és óráival.
  Nyugodjék békében az általa nagyra tartott írókkal, költőkkel együtt!”
 • 5. Lutetia 2011. február 23. 08:54
  „Őszinte részvétem és sajnálatom.”
 • 4. EAM 2011. február 22. 21:44
  „Sanyit a Bajcsy-Zsilinszky utcaban, a Szegedi Nyomdaban ismertem meg ugy 1971 fele.
  Mondta nekem:

  -"Mond mar!
  Ragodsz te sokaig egy teman?"

  Mondtam:
  -"Nem."

  Erre Ö:

  -"Te nem leszel soha iro, vagy költö...!
  Legyel UJSAGIRO"!

  Ma is köszönöm Neki, es
  szivemböl meghajlok elötte!”
 • 3. queenmargareth 2011. február 22. 18:36
  „részvétem, kevés időt kapott”
 • 2. mazsolaszolo 2011. február 22. 18:27
  „Nagyon sajnálom. :( Minden jó és igaz emberrel szegényebb a Föld.
  Azt olvastam, hogy meghalt Katona Judit költőnő is. Ez igaz?”
 • 1. EAM 2011. február 22. 17:22
  „Öszinte reszvetem rokonoknak,baratoknak, kollegaknak, ismerösöknek.

  Sanyi!
  Hianyozni fogsz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 milliárdos hitel - könnyebb lakáshozjutás

A pénteki közgyűlés tárgyalja többek között Szeged 2011-es költségvetését. Az előterjesztésekből szemezgettünk. Tovább olvasom