Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Elhunyt Tóth Attila művészeti író

Elhunyt Tóth Attila művészeti író
Életének 67. évében, hosszú betegség után vasárnap elhunyt Tóth Attila művészeti író, a szegedi képzőművészet krónikása.
Tóth Attila a szegedi tanárképző főiskolán rajz–földrajz szakon tanult, Vinkler László volt a mestere. Később a debreceni egyetemen szerzett népművelői diplomát. 1972–78-ig a szegedi tanács munkatársaként a város képzőművészeti, zenei életének ügyeit intézte, majd három évig a Bartók Béla Művelődési Központ igazgatója volt. 1981-től 2007-ig a megyei önkormányzat vezető kulturális főtanácsosaként dolgozott.

Cikkeit, képzőművészeti tárgyú írásait 1980 óta rendszeresen publikálta szakfolyóiratokban és a helyi lapokban. 1993-ban jelent meg első könyve, a Szeged szobrai és muráliái című monográfia. Azóta több képzőművészeti tárgyú kötettel, albummal is jelentkezett, amelyeket szobrászokról, építészekről írt, többek között Novák Istvánról, Tápai Antalról, Papp Györgyről, Bánvölgyi Lászlóról, Tóth Sándorról és Piroska Jánosról. Számos szegedi köztéri szobor, emlékmű megvalósításában működött közre szakértőként, szervezőként.

Tavaly írta meg betegségét dokumentáló kötetét Naplóm-küzdelmem a limfómával címmel. Haláláig dolgozott, Szeged köztéri szobrairól készülő új kötetét majdnem teljesen sikerült befejeznie. Munkásságát Szegedért emlékéremmel és Kölcsey-éremmel ismerte el a város.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sonkás csendéletet majd húsvétkor lehet venni

A csendéleteket és a tájképeket keresik elsősorban az emberek azon a festményvásáron, ami hétfőn nyílt a Szegedi Ifjúsági Házban. Tovább olvasom