Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Eligazít a laborvizsgálatokban az új magyar honlap

Bár ma Magyarországon nagyjából évi 300 millió laboratóriumi vizsgálatot végeznek az egészségügyi ellátásban, és nemzetközi felmérések szerint az orvosi döntések 80 százaléka is ezeken a leleteken alapul, a betegek ritkán kapnak információt orvosaiktól eredményeik megértéséhez. Egy új honlap ehhez ad segítséget.
A laborleletekkel kapcsolatos betegtájékoztatás fontosságát felismerve indult el szeptember végén itthon is az az internetes oldal, amelyen a legfontosabb kérdésekre kaphatnak válaszokat a páciensek. Az adatbázist eredetileg az Amerikai Klinikai Kémiai Társaság készítette, ennek alapján hozta létre a honlap magyar változatát a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság, amely kezeskedik hitelességéért, megbízhatóságáért. A kezdeményezés sikerét jelzi, hogy az amerikai modell alapján azóta elkészült németországi, nagy-britanniai, spanyolországi, lengyelországi és ausztrál változata is. A hazai adatbázis elkészítését az Egészségügyi Minisztérium támogatta.

Egységesítés a terv

Az egészségügyi integrációval a különböző laborokban mért eredmények összehasonlíthatósága is lehetővé válik, mert egységesítik a laborparamétereket, és összehangolják a vizsgálati módszereket – mondta el a professzor. Erre mielőbb sort kellene keríteni, ugyanis Szegeden a kórház és a rendelőintézet egyetemi működtetésével nagyjából napi ezer beteg laborvizsgálatát kell majd elvégezni, általában személyenként 8-12-féle paramétert vizsgálva.

A www.labtestonline.hu honlapon a páciensek többek közt megtudhatják: mikor kell laborvizsgálatot végezni, mit vizsgálnak és miért, hogyan történik a mintavétel, illetve az egyes betegségek, betegségcsoportok rövid leírását is elolvashatják. Segítséget nyújt ahhoz is: hogyan kell készülni az egyes laborvizsgálatokra – például milyen gyógyszert nem szabad szedni előtte, milyen diétát kell betartani –, hogy azok pontos eredményt adjanak.

A betegek konkrét eredményeire konkrét diagnózist azonban nem ad a website. Ennek oka az, hogy jelenleg az egyes laborok műszereitől, vizsgálati módszereitől és a felhasznált reagensektől is nagymértékben függnek a kapott eredmények és azok értelmezése – tudtuk meg Horváth Andrea Rita professzortól, a honlap hazai változatát elkészítő Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság elnökétől. A szakember – aki a szegedi egyetem klinikai kémiai intézetének is vezetője és 2009-től az Európai Labortársaság elnöke – szerint vannak például olyan, nem szabványosított módszerekkel végzett vizsgálatok, amelyeknél két különböző laborban mérve ugyanakkor, ugyanazon páciens eredményeiben akár kétszeres is lehet az eltérés – noha mindkét laboratórium tökéletesen mér. Hogy a különböző módszerekkel nyert eredményekből és az emiatt eltérő referenciatartományok alkalmazásából adódó félreértelmezést elkerüljék, a szakorvosoknak célszerű ugyanoda küldeniük kontrollvizsgálatra a pácienseket, ahonnan korábban már volt eredményük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb súlyos baleset a 43-as főúton

Fának ütközött egy BMW szombaton reggel a 43-as főúton, a sofőr a roncsba szorult Tovább olvasom