Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Elindult a tiszavirágzás a folyó alsó szakaszán is - mutatjuk, mit szabad a vízen ilyenkor, és mit nem!

A tiszai vízirendőrök a társszervek munkatársaival közösen és rendszeresen ellenőrzik a Tiszát és mellékfolyóit a kérészek rajzása alatt.

Hazánk egyik védett rovarfaja a „tiszavirág", azaz a kérész, amely napjainkra már csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján – így a Körösön – található meg. Násztáncukat minden évben kiemelt figyelem kíséri. Fokozott veszélyt jelent rájuk, hogy horgászat céljából elpusztítják a rovarokat, ezért a tiszai vízirendőrök rendszeresen ellenőrzik élőhelyüket. Korábban megírtuk: idén is a Maroson kezdődött a tiszavirágzás, három napja adtunk róla hírt, hogy a Tisza alsó szakaszán is elkezdődött a rajzás. Az első tiszavirágokat olvasóink is megörökítették.

Fotók: police.hu

A vízirendőrök az alábbi szabályokra hívják fel a figyelmet:

  • A jogszabály a tiszavirág természetvédelmi értékét 10.000 forintban állapította meg egyedenként. A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása. A felügyelőség engedélye szükséges védett állatfaj egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez, birtokban tartásához.

  • Szabálysértést követ el és százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki védett élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja.

  • Amennyiben az elkövető a rovarok telepét károsítja meg, ebben az esetben természetkárosítás bűncselekményt is elkövetheti, ugyanúgy akkor is, ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt.

  • Szintén büntetőjogi kategória az is, ha a rajzásba az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt, és megzavarja, elpusztítja a kérészeket.


Védelmük érdekében a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya az illetékességi területén folyamatos adatgyűjtést végez arra vonatkozóan, hogy mikor várható a kérészek tömeges rajzása. Ezen időszakban fokozott ellenőrzést végeznek a kapitányság illetékességi területén a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel, hiszen közös érdekünk, hogy ez a Magyarországon is ritka rovarfaj megmaradjon!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisorsoltuk baleset- és bűnmegelőzési játékunk nyertesét!

Kisorsoltuk baleset- és bűnmegelőzési játékunk nyertesét!
Közel százan játszottak minden nap a Délmagyarország és a CSMRFK közös játékán, amellyel a nyári… Tovább olvasom