Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Elítélik a nemzetiségek a Jobbik akcióját

Szeged - Elítélik a lapunk által megkérdezett nemzetiségi elnökök a Jobbik pénteki akcióját, amikor Tóth Péter, a radikális párt helyi elnöke leragasztotta az Osztróvszky és Teleki utca sarkán álló Nemzetiségek Házánál a szlovák nyelvű utcanévtáblákat.
„Tiltakozásul a szlovák nyelvtörvény ellen" és „Felvidék magyar!" feliratú papírt ragasztott pénteken a szlovák nyelvű utcanévtáblákra Tóth Péter, a Jobbik szegedi elnöke a Nemzetiségek Házánál. A Szegeden élő nemzetiségi önkormányzatok elnökeit kérdeztük az ügyről.

– Magánemberként performance-nak értékelem a Jobbik akcióját. A Szegedi Szlovák Önkormányzat elnökeként azt látom a legnagyobb problémának, hogy bennünket összemosnak Szlovákiával – mondta Racskó Tamás. – Nem értem – folytatta –, mi köze van a szegedi szlovák nyelvű utcanévtábláknak a szlovákiai nyelvtörvényhez és még inkább a kettős állampolgárság kérdéséhez. Sajnálom a szlovákiai magyarokat, ha esetleg nem élhetnek a jogaikkal, de ott is és itt is meg kell küzdenünk ezek érvényesítéséért. Meglátásom szerint a szlovák nyelvű utcanévtáblák kihelyezése – amelyeket még 2010. novemberben kezdeményeztünk – bizonyítja, hogy Szeged együtt tud és akar élni a kisebbségeivel.

– Mi mindig apolitikusak voltunk. Akkor sem vitatkoztunk egymással, nem voltak konfliktusaink, nem firtattuk, ki a rokonszenves és ki nem, amikor dúlt a délszláv polgárháború. A nehéz idők átvészelése után nem okozhat gondot egy ilyen incidens – hangsúlyozta Biernacki Karol. A Szegedi Lengyel Önkormányzat elnöke szomorú lenne, ha emiatt beköltözne a gyanakvás szelleme a Nemzetiségek Házába, ahol szerinte kiváló munkát végeznek, és ahol békességben élnek egymással a nemzetiségek.

– A szlovák nyelvű utcanévtábláknak gesztusértékük van. Nekünk is jólesik, ha a határainkon túl magyar nyelvű feliratokkal találkozunk, főleg akkor, ha ezeket nem törvényből fakadó kötelezettségből, hanem a békés együttélés szellemében helyezik ki. A város közgyűlése támogatta a Szegedi Szlovák Önkormányzat kezdeményezését, mert a sokszínűséget és a kölcsönös elfogadást értéknek tartja. Ha a többségi társadalom nyitott és befogadó, akkor a nemzetiségek örömmel integrálódnak. Hazánkra ez jellemző. Ugyanakkor nemcsak a határainkon túl, de itthon is vannak olyanok, akiknek lételeme a gyűlölet szítása. A szegedi Nemzetiségek Házának semmi köze a szomszédos államok nemzetiségi politikájához – hangsúlyozta Purosz Alexandrosz, a Szegedi Görög Önkormányzat elnöke.

Petrusán György, a Szegedi Román Önkormányzat elnöke elítélte a Jobbik pénteki akcióját, mert szerinte a városi közgyűlés döntését nem írhatja felül egyetlen párt sem. Ugyanakkor szerinte a szlovák kezdeményezés túlságosan demonstratív jellegű volt. Úgy véli, nemzetiségi utcanévtáblát olyan helyen kell, kellene kihelyezni, ahol jelentős számban él valamilyen kisebbség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világsiker: 102 országban használják a szegedi cég szoftverét

A Google londoni irodájába költözött az Antavo. Tovább olvasom