Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Elkaszálta a csendrendeletet a kormányhivatal - Mégsem lehet más az önkormányzat és a vállalkozók zaja?

Hátrányos megkülönböztetésnek minősül, hogy a közgyűlési többség által elfogadott szegedi csendrendelet nem ugyanolyan szabályokat ír elő az állami, önkormányzati és egyéb rendezvények szervezőinek - mondta ki a kormányhivatal. A törvényességi kifogás miatt még csiszolgatni kell a várhatóan júliusban életbe lépő helyi rendeletet.
Már elfogadása előtt nagy vihart kavart Szegeden a csendrendelet, zúgolódtak a vendéglősök és rendezvényszervezők, egyetemisták demonstráltak az áprilisi közgyűlés idején, a KDNP módosító indítványt nyújtott be, a Jobbik pedig tárgyalásra is alkalmatlannak tartotta a rendeletet. Ám végül a papírforma érvényesült: a közgyűlés baloldali többsége megszavazta a csendrendeletet 17 igen szavazattal.
 
Egyetemisták demonstráltak a közgyűlés előtt, amelyen elfogadták a sok vitát kiváltott csendrendeletet. Fotó: Kuklis István
Egyetemisták demonstráltak a közgyűlés előtt, amelyen elfogadták a sok vitát kiváltott csendrendeletet. Fotó: Kuklis István
 

A hivatalosan a zajvédelem helyi szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet lényege, hogy időbeni korlátot szab, így vasárnaptól csütörtökig 8 és 22 óra között, pénteken és szombaton pedig 8-tól éjfélig lennének üzemeltethetők a hangosítóberendezések. Ez alól a sportrendezvények élő televíziós közvetítései kivételt képeznek. Az alkalmi rendezvényeken hétvégente éjfélkor kell lekapcsolni a hangosítást, de az előbb leírtak nem vonatkoznak az állami és önkormányzati rendezvényekre, azokon bármeddig szólhat a zene.

A közgyűlési vitában a baloldali politikusoktól érvként az hangzott el, hogy mindenkinek joga van a pihenéshez, illetve az is, hogy más megyei jogú városokban is érvényben van zajrendelet, míg a jobboldali padsorokban többek között azt hangoztatták, hogy diszkriminatív a szabályozás, mert az önkormányzat saját rendezvényein nem érvényesíti az időkorlátokat.

A szegedi vendéglátósok és rendezvényszervezők nem hagyták magukat, közülük 27-en közérdekű bejelentést tettek a helyi rendelet miatt. A kormányhivatal sajtóosztálya megkeresésünkre közölte, törvényességi kifogással éltek. Azt írták, az elfogadott helyi rendelet úgy határoz meg időbeli korlátot a rendezvényeken használható hangosításra, hogy az alól kivételt enged az állami és önkormányzati rendezvényeknek. Ez álláspontjuk szerint a többi rendezvény szervezőjét hátrányosan megkülönbözteti, ami az Egyenlő bánásmód törvénybe ütközik. A kormányhivatal így még május 14-én törvényességi felhívásban szólította fel a közgyűlését, hogy az említett kivételszabályt törölje, vagy a törvénynek megfelelően módosítsa.
 

Az üggyel kapcsolatban Mózes Ervin címzetes főjegyző lapunkkal azt közölte, hogy mielőtt a szegedi közgyűlés áprilisban elfogadta volna a zajrendelet módosítását, megkérdezték a Csongrád Megyei Kormányhivatal Járási Hivatalát, amely írásban közölt válaszában nem emelt kifogást a rendelettervezetben foglaltakkal szemben.
– Ezért meglepő, hogy utólag tett törvényességi észrevételt a kormányhivatal – fogalmazott a jegyző, s kitért arra is, hogy más városok zajvédelemmel foglalkozó helyi rendeletét is tanulmányozták a szegedi megalkotása előtt. - Más nagyvárosokban az előírt időbeli korlátozás nem terjed ki az önkormányzati rendezvényekre. Noha ez más nagyvárosok zajrendeletében jelenleg is hatályos, a szegediben ezt kifogásolta utólag a kormányhivatal - részletezte. 
 
A jegyző azt írta, hogy a június 22-i közgyűlésen a kormányhivatal észrevételének megfelelően várhatóan módosítják a szegedi zajrendeletet, tovább szűkítve a kivételezett rendezvények körét. Az előterjesztés szerint mindössze a Szegedi Szabadtéri Játékokra, a Szegedi Ifjúsági Napokra és a Szeged Napja ünnepségsorozatra nem vonatkozna a korlátozás.
 
A kormányhivatal közleményében rámutatott arra, hogy a csendrendelet törvényességi szempontú előzetes véleményezésének lehetőségével a szegedi önkormányzat nem élt.
Azt írták, hogy az ilyen tárgyú rendeletek megalkotásának előfeltétele a hatósági egyeztetés. A Szegedi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya előzetesen zajvédelmi szakmai és eljárási szempontból véleményezte is a rendelettervezetet. A törvényességi felülvizsgálat pedig a rendelet megalkotását követően jogszabályban rögzített feladata a kormányhivatalnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A spárgát népszerűsítik Öttömösön - 24 éves lesz idén a fesztivál, egyenek egy kis nyúlárnyékot!

A spárgát népszerűsítik Öttömösön - 24 éves lesz idén a fesztivál, egyenek egy kis nyúlárnyékot!
Ilyenkor összefog a település apraja-nagyja. Menjenek el, kóstolják meg a finomságokat! Tovább olvasom